Linkuri accesibilitate

Moldovenii ar obţine tot mai greu ajutoare sociale pe căi frauduloase


Dosarele cu încălcări a legislaţiei în acordarea ajutorului social au fost transmise Procuraturii Generale, care urmează să decidă asupra formei de pedeapsă.


Din 2008 ajutorul social de care au parte familiile defavorizate se acordă după evaluarea venitului familiei, în momentul în care depun cererea pentru ajutor material. De mai bine de un an, pentru a verifica pe cât de corect sunt repartizate ajutoarele sociale, guvernul a creat structura, Inspecţia Socială. Astfel, au fost au făcute verificări în 462 de localităţi din 23 de raioane. Inspectorii au constatat că peste 9 milioane de lei au fost plătiţi nejustificat din bugetul pentru ajutorul social. În anul 2013 bugetul pentru plata ajutorului social este de 448 de milioane de lei şi 136 de milioane de lei pentru perioada rece a anului. Mai multe detalii aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

După ce au verificat peste 61 de mii de cereri de acordare a ajutorului social şi au vizitat aproape cinci mii de familii, inspectorii au constatat că peste patru mii de beneficiari au obţinut ajutorul social prin fraudă. Mulţi dintre ei au ascuns care este venitul real şi au prezentat informaţii false despre membrii familiei. Complici la ilegalităţi au fost şi asistenţii sociali, angajaţi ai primăriei şi ai direcţiilor de asistenţă socială, spune Mircea Grigoriev, şeful Inspecţiei Sociale. Raportul arată că în mai multe localităţi s-au depistat familii care primeau ajutor social chiar dacă demult nu mai domiciliau la adresele indicate în cereri sau cazuri în care administratorii ajutorului social falsificau acte şi date în favoare unor persoane a apropiate:

„Principalele nereguli sunt tăinuirea bunurilor. Asistenţii sociali, unii colaboratori din direcţiile de asistenţă socială se implică în lucruri neplăcute, fraudează, schimbă cifrele. În afară de asta avem nereguli cu certificatele care sunt primite de la primărie, certificat despre componenţa familiei, certificat despre mărimea terenurilor agricole.”

Referindu-se la ajutorul social nejustificat de peste 9 milioane de lei, Valentina Buliga, ministra muncii protecţiei sociale şi familiei a spus că acesta nu ar fi prea mare, întrucât experienţa altor ţări arată că un mecanism antifraudă devine funcţional cu greu. Ea crede că depistarea ilegalităţilor trebuie să se facă mai ales la iniţiativa primarilor şi direcţiilor teritoriale de asistenţă socială:

Valentina Buliga
Valentina Buliga
„Acest nou sistem de asistenţă socială a fost o noutate pentru Republica Moldova şi analizând experienţa altor ţări, frauda în domeniu ajunge până la zece procente. În toate 32 de raioane ne vom întâlni cu primarii şi asistenţii sociali încă o dată, să le aducem la cunoştinţă ceea ce am depistat, care sunt acţiunile care ei trebuie să le facă pentru că, nu este doar responsabilitatea ministerului şi a inspecţiei sociale. Autorităţile locale, conform legii au dreptul şi sunt obligaţi să creeze comisii şi să probeze veridicitatea datelor.”

Ministra muncii a spus că dosarele ce prezintă încălcarea legislaţiei în acordarea ajutorului social au fost transmise Procuraturii Generale, care urmează să decidă asupra formei de pedeapsă. Solicitaţi să ne de-a detalii despre investigarea acestor cazuri, reprezentanţi ai procuratorii ne-au comunicat că nu au primit astfel de sesizări.

Mircea Grigoriev crede că penalizarea ar fi necesară doar că acest lucru nu ar rezolva problema, întrucât, în localităţi este lipsă de specialişti bine pregătiţi, care să aplice legea cu bună-credinţă :

„E problema selectării cadrelor, pregătirea cadrelor. Ministerul Muncii face un lucru enorm cu instruirea, altceva-i implementarea acolo pe loc. Implementarea politicilor ministerului muncii ţine de puterea locală, de nivelul unu, nivelul doi şi iată aici sunt lacune. Factorul uman este subiectul de bază şi atunci când la funcţia de asistent social ori la funcţia de specialist în direcţia socială nimeresc oameni întâmplător, avem şi rezultatele respective.”

Plata ajutorului social se stabileşte pentru o perioadă de şase luni, după care poate fi depusă o nouă cerere, însă ajutorul social nu poate fi cerut pentru o perioadă mai mare de 24 de luni. Pentru anul curent, ajutorul minim garantat de stat este de 640 de lei.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG