Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: companiile austriece sînt gata să vină în Moldova, în condițiile unei stabilităţi politice


Valentina Ursu în dialog cu ambasadorului Moldovei la Viena.



Cooperarwa dintre Moldova și Slovacia, investițiile austriece în Republica Moldova, avantajele netutralității, relațiile unei țări neutre cu NATO - acestea sînt cîteva din temele dialogului dintre Valentina Ursu și ambasadorul Republicii Moldova în Austria Valeriu Chiveri.

Valeriu Chiveri: „Cooperarea moldo-austriacă, dar accentuez, şi moldo-slovacă, fiindcă am fost prin cumul, acreditat şi în Slovacia, în această perioadă, a cunoscut o dezvoltare considerabilă, sprijinul pe care noi îl solicităm şi îl primim de la ambele state, în procesul de integrare europeană. Sunt două state prietene. Deschiderea ambasadei, 10 zilei în urmă, la Chişinău, este un semnal clar că Slovacia este gata să dezvolte cooperarea cu Republica Moldova în toate domeniile, inclusiv cel economic. Comisia moldo-slovacă pentru cooperare economică se va întruni în toamnă.”

Europa Liberă: Şi domnul Miroslav Lajčák spunea, la Chişinău, că Moldova se va regăsi printre cele trei state cărora li se acordă asistenţă din plin.

Valeriu Chiveri:
„Exact. Eu vreau să spun că aceeaşi abordare o au şi autorităţile austriece. Agenţia austriacă de dezvoltare, care şi-a sistat unele proiecte, în unele regiuni, şi-a intensificat activitatea la Chişinău. Sperăm că această activitate, această cooperare va continua.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, aţi putea face o diferenţă între felul cum e percepută, înţeleasă neutralitatea Austriei şi neutralitatea Republicii Moldova?

Valeriu Chiveri:
„Este adevărat că Austria, ca o ţară neutră, are o viziune şi un nivel de cooperare foarte înaintat cu NATO, în special, prin intermediul programului Parteneriat pentru Pace: participă la operaţiuni de menţinere a păci, este gata să acorde sprijin şi altor state neutre, cum ar fi Republica Moldova, pentru a participa la aceste operaţiuni. În cazul nostru, neutralitatea este percepută în mod diferit. Sînt voci care consideră că este un element depăşit. Realităţile noastre sunt cele care spun că nu, neutralitatea ne va permite să consolidăm statul, inclusiv în contextul reglementării problemei transnistrene. Chiar recent, la Chişinău, a avut loc un seminar cu participarea statelor neutre din Europa, inclusiv Austria, pentru a-şi împărtăşi experienţa cum o ţară neutră îşi consolidează securitatea, cooperează cu blocurile militare, cum ar fi NATO.”

Europa Liberă: O avantajează această neutralitate pe Austria?

Valeriu Chiveri:
„Neutralitatea a fost o condiţie, în 1955, când trupele de ocupaţie, inclusiv sovietice, au plecat, a fost o precondiţie pentru plecarea lor. Deci Austria a făcut lucrul acesta şi a avut numai de câştigat.”

Europa Liberă: Dar se pare că şi pentru Moldova e o precondiţie, cu atât mai mult că se cere chiar şi o garanţie, mă refer la Federaţia Rusă, care insistă ca Moldova să îşi menţină acest statut de neutralitate, pe când trupele ruse mai staţionează în Estul Moldovei.

Valeriu Chiveri:
„Este adevărat. Este mai mult, dacă aş putea spune, un moft al Federaţiei Ruse, care insistă pe principiul neutralităţii Republicii Moldova şi chiar o precondiţie, în contextul procesului de reglementare. Sperăm că lucrurile vor evolua în aşa fel încât prezervarea principiului neutralităţii, în Constituţia Republicii Moldova, va ajuta, într-un fel sau altul, şi va dezarma pe cei care consideră că Moldova, fiind numai neutră, ar putea să îşi reintegreze hotarele. Deşi, sincer vorbind, nu văd o legătură directă între neutralitate şi procesul de reglementare.”

Europa Liberă: Cît de prietenos e mediul de afaceri pentru investitorii străini, inclusiv pentru cei din Austria? Am mai vorbit la acest subiect. Ziceam că investiţiile străine ar fi un colac de salvare pentru economia ţării. Sunt dispuşi partenerii de aici, de la Viena, să vină să facă investiţii în Moldova?

Valeriu Chiveri:
„Este adevărat că viitorul nostru, dezvoltarea noastră economică depinde, în mare măsură, de investiţiile străine. Cred că, în primul rând, trebuie să creăm un climat favorabil, care, din păcate, nu este cel mai propice pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi a investiţiilor. Dar totuşi companiile austriece sunt gata să vină în Moldova. Avem exemple concrete.”

Europa Liberă: În ce condiţii ar veni?

Valeriu Chiveri:
„În condiţiile unei stabilităţi politice. Doi: o reformă foarte serioasă a justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Cred că ar putea să investească în toate domeniile posibile, de la agricultură până la tehnologii înalte. Deci potenţial există şi aici pentru investiţii, şi în Moldova pentru a le absorbi. Rămâne să creăm toate condiţiile care, de altfel, încet-încet, se creează.”
XS
SM
MD
LG