Linkuri accesibilitate

Protestele tinerilor contribuie la consolidarea dreptei în Bulgaria


Tinerii demonstrează, cântă, discută, scandează lozinci din primele proteste anticomuniste.



Pentru a şaptea zi consecutiv, în Bulgaria, mii de tineri protestează: pentru un nou guvern, pentru o nouă clasă politică, împotriva corupţiei şi a oligarhiei. Există alternative, l-am întrebat pe corespondetul Europei Libere la Sofia?

Protestele civice fără precedent în capitala Bulgariei și în orașele mari au intrat azi în cea de a șaptea săptămână. Nemulțumirea zecilor de mii de participanți – cea mai mare parte tineri, a fost provocată inițial de numirea în postul de șef al Agenției de securitate națională a oligarhului Delian Peevski – proprietar de ziare și televiziuni, devenit între timp deputat din partea partidului turc.

Decizia a fost anulată însă protestatarii și-au continuat, pe o scară mai mare, acțiunile cerând demisia guvernului Oreșearski. Premierul – fost ministru de finanțe în perioada 2005-2009, este considerat a fi o marionetă a oligarhiei și a mafiei comuniste.

Pînă acum protestatarii nu au permis ca acțiunile lor să fie încalecate de politicieni. Valul de nemulțumire fără precedent, nu a scos la suprafață lideri și partide noi.

Tinerii demonstrează, cântă, discută, scandează lozinci din primele proteste anticomuniste. Acțiunea lor rămâne practic departizată. În ultimul timp apar semne de simpatie către căteva partide de centru-dreaptă. Așteptările protestatarilor sunt îndreptate spre noul bloc reformator de dreaptă constituit de partidele desprinse din fosta UFD, ecologiștii și căteva mișcări civice. Ultimele anchete acordă un sprijin de 9% blocului reformator cea ce reprezintă un început destul de bun.

Guvernanții încearcă pînă acum să neutralizeze protestele fără violență, prin măsuri de ajutorare a păturilor defavorizate.

Ambasadorul american la Sofia, dna Marcy Rice, a declarat că vede multe elemente pozitive în protestele civice care au stimulat dialogul politic despre libertatea de exprimare, supremația legii și reforma în justiție. Diplomatul american a participat, împreună cu premierul Oreșearski și cu ministrul de interne Iovcev, la ceremonia de comemorare a victimelor atentatului terorist de la Burgas împotriva unui grup de turiști israelieni.

Politigraf

XS
SM
MD
LG