Linkuri accesibilitate

Cum să afli că nu vei avea apă la robinet?


Prin intermediul presei?


Vasăzică, te trezeşti dimineaţa, te duci în baie, deschizi robinetul şi... constaţi, cu ochii boldiţi de uimire, că apă nu este. Seara a fost, dar acum, în zorii zilei, nu e. Asta mi s-a întîmplat mie ieri şi am simţit nevoia unor reflecţii.

Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Să admitem că undeva, pe neaşteptate, a crăpat o ţeavă şi anume din această cauză apa din robinetul meu a dispărut. Sînt înţelegător şi admit că pot avea loc chestii neprevăzute. Şi înţeleg că – în asemenea cazuri – trebuie să răbdăm şi să aşteptăm. Şi totuşi, parcă mi-aş mai dori ceva. Un lucru simplu. Să aud post factum nişte scuze sau nişte regrete. Ceva de genul „ne pare rău...” Dar scuzele şi regretele astea nu mai vin.

Însă apa din robinetul meu putea să dispară şi din altă cauză. Dacă mai gîndesc mai bine, putea s-o oprească un vecin din scară, care îşi schimbă ţevile sau care îşi instalează un contor nou. Dacă e aşa, de ce vecinul nu m-a avertizat? De ce nu mi-a spus marţi că miercuri, în zorii zilei, el va opri apa? Şi am impresia că nici de la vecin nu voi auzi post factum nişte scuze. Aşa e ţara în care trăim.

Să luăm o altă variantă posibilă. Să admitem că Apă Canal efectuează nişte lucrări de reparaţii dis-de-dimineaţă. Să admitem că, mai înainte, Apă Canal i-a avertizat pe locatarii blocului nostru că nu vor avea apă. Numai că mesajul acesta nu a ajuns pînă la mine! Şi nu e prima dată cînd avertizările acestei companii nu ajung pînă la umila mea persoană. Şi atunci mă întreb: cum ne avertizează Apă Canal? Prin intermediul presei? Şi dacă eu nu am timp să urmăresc un oarecare buletin de ştiri de la o oarecare televiziune?

Mi se pare că simpla difuzare a avertismentului printr-un mass-medium e ca şi cum nu ai face nimic. Omul pur şi simplu poate să nu-l remarce în noianul de informaţie pe care îl varsă asupra lui zecile de posturi tv. De aceea, ar fi mai oportune alte două variante. Sau îi lipeşti omului avertismentul pe uşa de la scară, sau îi comunici vestea administratorilor care, la rîndul lor, să-i înştiinţeze pe locatari. E un efort acesta, fără doar şi poate, dar nu e unul imposibil. Asta dacă vrem să fie informaţi locatarii. Dacă însă nu vrem, difuzăm vestea prin agenţii şi buletine de ştiri ca să ne spălăm pe mîini.
XS
SM
MD
LG