Linkuri accesibilitate

Cărţile bune parcă mă găsesc ele pe mine


La Librăria din Cartier Alla Ceapai a stat de vorbă cu Violeta Scrişu, elevă în clasa a 12-a la Liceul „Ion Creangă” din Chişinău.




Violeta Scrişu: „Ultima carte pe care eu am lecturat-o este „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas. M-a impresionat foarte mult, până la lacrimi, la sfârşit cărţii am şi plâns. Mi-a plăcut foarte mult pentru că este un model de viaţă. Am văzut acolo etape din viaţă care am putea să le întâlnim şi noi. Desigur, ca în fiecare carte am luat exemplu. Consider o carte bună acea din care poţi să preiei idei, modele să le realizezi în viaţă şi să le utilizezi în binele tău.”

Europa Liberă: Şi multe cărţi bune, cum le zici tu, ai reuşit să găseşti şi să citeşti?

Violeta Scrişu: „Nu am găsit foarte multe cărţi bune. Una care m-a impresionat mult este şi „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija. Consider că este un roman de unde putem lua mai multe lecţii de viaţă şi de dragoste, şi să iubim libertatea. Dar nu sunt atât de multe cărţi bune, să le zic aşa. Dar asta e ceea ce ne fascinează cel mai mult să căutăm ca să le găsim şi să le citim.”

Europa Liberă: Dar atunci când eşti la librărie, în faţa unui raft de cărţi, cum îţi selectezi cele pe care vrei să le citeşti?

Violeta Scrişu: „De fapt, când îmi pun drept scop să merg să caut o carte bună nu o găsesc. Cărţile bune parcă mă găsesc ele pe mine. Primesc nişte indicii de la profesori, de la colegi şi astfel nimeresc cărţile bune în lista mea. Eu îmi creez o listă de cărţi pe care aş dori să le citesc şi pe care le citesc. Respectiv, dacă mi se recomandă şi se insistă că această carte este bună, atunci eu merg şi o iau de la librărie sau de la bibliotecă.”

Europa Liberă: Acum câte cărţi ai incluse în lista ta de aşteptare, adică care urmează să le citeşti?

Violeta Scrişu: „Sunt foarte multe deoarece recent am finisat anul şcolar şi am primit o listă de lecturi pentru vară. Dar am şi lista mea proprie care diferă de cea care ne este practic impusă să le citim. Sunt de părere că ar mai trebui cizelat curriculum şcolar.”
XS
SM
MD
LG