Linkuri accesibilitate

Grupul de prietenie cu Moldova din Congresul american sprijină poziţia Chişinăului în negocierile privind conflictul transnistrean


Grupul de prietenie cu Republica Moldova din Congresul american a prezentat recent o declaraţie de sprijin pentru poziţia actuală a Republicii Moldova în negocierile privind conflictul transnistrean. În declaraţia grupului, condus de republicanul Joseph Pitts, se exprimă îngrijorarea faţă de ultimele măsuri unilaterale luate de Tiraspol. Totodată, se cere tuturor participanţilor la negocierile în formatul 5+2 să ajungă la o înţelegere privind statul legal al Tranistriei şi „rolul ce-i revine de drept în Republica Moldova”. Totodată, se cere retragerea trupelor ruseşti şi a muniţiilor în conformitate cu rezoluţia adoptată în 1999, la summitul OSCE de la Istanbul.

„Cerem Statelor Unite, comunităţii internaţionale să ia toate măsurile diplomatice pentru a preveni o escaladare a conflictului, pentru a proteja aspiraţiile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană… şi pentru a asigura integritatea teritorială a unei Moldovei suverane şi independente” – se arată în încheierea declaraţiei prezentată în Congresul american pe 11 iulie.

Congresmenii americani îşi exprimă de asemenea sprijinul necondiţionat pentru calea europeană aleasă de Moldova. Miercuri, 17 iulie, în cadrul primei noastre emisiuni matinale, de la ora 6 şi jumătate, puteţi asculta un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, realizat de Alexandru Eftode. Interviul va fi publicat integral şi pe pagina noastră de internet la europalibera.org.
XS
SM
MD
LG