Linkuri accesibilitate

Bulgaria își extinde rețeaua de autostrăzi cu 60 de km pe an


Rosen Plevneliev: „Autostrăzile dau pâine, oferă perspective noi, atrag investitori”.



La 42 de ani de la prima săpătură a fost inaugurată autostrada „Tracia” - Sofia-Plovdiv-Burgas. Cu o lungime de 360 de kilometri, ea permite ca în trei ore să fie traversată în direcția est-vest Bulgaria de sud.

După 2007 construcția autostrăzilor bulgare este finanțată în proporție de 80% din fondurile Uniunii. „Tracia”, care face parte din coridorul european nr. 8, va continua cu inca 60 de kilometri în direcția Kalotina – frontiera cu Serbia.

Președintele Rosen Plevneliev a amintit că în timp ce în perioada comunista au fost construite nouă kilometri autostrăzi pe an, în perioada 2009-2014 vom avea 300 de kilometri – adică 60 pe an. Cu aceiași viteza se va continua în perioada 2015-2020 când vor fi inaugurate autostrăzile „Hemus” – Sofia-Varna și „Struma” – Sofia-frontiera cu Grecia.

„Autostrăzile dau pâine, oferă perspective noi, atrag investitori”, a spus președintele.

Acum continuă lucrările la autostrada „Struma”, „Marița” – Plovdiv-frontiera cu Turcia și la un tronson din autostrada Sofia-Varna. „Marița” va deveni funcțională peste un an, iar „Struma” – cu exepția unui mic tronson, în 2015.

Eforturile de extindere a rețelei de autostrăzi în perioada 2015-2020 se vor concentra în Bulgaria de nord. „Hemus” din care acum funcționează aproximativ 170 de kilometri va scurta distanța între Sofia – Veliko Tărnovo și Varna. Vor fi realizate și drumurile cu 4 benzi Vidin-Botevgrad și Russe-Veliko Târnovo.

În condițiile adâncirii crizei politice cu demonstrații zilnice „pro” și „contra” guvernului Oreșearski, inaugurarea autostrăzii „Tracia” a devenit un prilej de ceartă între guvernanți și opoziție. Ex-premierul Boiko Borisov, care a făcut mult pentru modernizarea infrastructurii rutiere, a boicotat ceremonia. Premierul Oreșearski a preferat să participe la ceremonia de acordare a titlului doctor honoris causa cunoscutului economist american Steve Hanke considerat a fi tatăl consiliului economic care a scos Bulgaria din grava criza 1996-1997.
Previous Next

XS
SM
MD
LG