Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: La Vilnius se va recomanda şi liberalizarea vizelor pentru Moldova


Monica Macovei
Monica Macovei

Europarlamentara română speră că Acordul de asociere a Moldovei la UE și cel privitor la liberalizarea vizelor vor intra în vigoare în 2014.


O săptămână politică interesantă va fi cea care a început astăzi pentru Moldova: mâine va începe la Viena, la sediul OSCE, o nouă rundă a negocierilor în formatul 5+2 pentru rezolvarea situaţiei din regiunea transnistreana. Miercuri se va afla la Chişinău preşedintele României, Traian Băsescu. Eforturile Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeana şi de a se pregăti cât mai bine pentru summitul din toamna de la Vilnius sunt prioritatea cabinetului Iurie Leancă pe plan extern. Corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă a stat de vorbă cu europarlamentara din Romania, de centru-dreapta, Monica Macovei, preşedinta comitetului de cooperare Moldova – Uniunea Europeană:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00
Link direct

Europa Libera: Se apropie summitul de la Vilnius asteptat de toate tarile din Parteneriatul Estic. Moldova asteapta sa parafeze acolo Acordul de Asociere cu UE; in cadrul acestuia va fi parafat si Acordul de liber schimb. Exista temerea ca produsele moldovenesti vor fi dezavantajate o data intrate pe piata comuna.

Monica Macovei: „Cand vine clipa sa ne bucuram si sa culegem roadele, cineva se gaseste sa „bage cate o stramba” ca sa nu mai fie marul rosu, cand el e rosu si frumos. La Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE din care face parte si Acordul aprofundat de liber schimb. Urmeaza apoi o perioada in care aceste documente, care au peste 1000 de pagini, se traduc in cele 23 de limbi oficiale ale UE. Apoi, Consiliul European, prin juristii lingvisti, trebuie sa verifice din punct de vedere juridic textul, care va fi trimis apoi spre ratificare statelor membre. Textul va fi semnat apoi de Republica Moldova si UE, iar acest moment este foarte important pentru ca dupa aceea textul (ratificat intre timp de parlamentul Republicii Moldova) intra in vigoare in mod provizoriu.”

Europa Libera: Cand anticipati ?

Monica Macovei: „Cat mai repede pentru ca lumea sa vada rapid care sunt avantajele Acordului aprofundat de liber schimb. Durata acestui proces trebuie scurtata - perioada de traducere, de verificare juridica etc. - pentru ca nu vorbim despre un o decizie politica, ci despre un proces strict tehnic, administrativ.

Decizia politica, formal, se ia la Vilnius, dar din punctul meu de vedere, ea este deja luata: s-au incheiat negocierile, si numai o catastrofa sa se intample pana atunci ca sa nu se parafeze aceste documente foarte importante la Vilnius. Cat priveste intrebarea Dvs. referitoare la produsele moldovenesti, sigur ca daca intri pe piata UE fara taxe, - ca despre asta este vorba, ca produsele moldovenesti sa intre in UE fara taxe, - şi pana acum a intrat o parte, vinurile, de exemplu, insa doar in anumite cantitati. Acum vor putea intra mult mai multe. Sigur ca acestea vor trebui sa respecte un anumit standard de calitate, dar sunt convinsa ca asta vrea si populatia din Republica Moldova: sa manance produse sigure, de calitate si fara dubii ca nu sunt la standarde alimentare ca in UE. Deci, nu vad nici o problema, dimpotriva.

Chiar am discutat cu seful Unitatii de comert din cadrul Comisiei Europene, care s-a ocupat de negocierile pe marginea acestui Acord, si imi spunea ca simplul fapt ca produsele vor intra fara taxe va aduce beneficii Moldovei de cateva milioane de euro pe an. Si aici vorbim de fermieri - carne, pasari si alte produse agricole, vinul, nu mai vorbesc. Iar daca vor trebui sa faca investitii pentru echipamente, sa nu uitam ca UE va oferi in continuare sprijin financiar pentru aceasta. Haideti sa vedem lucrul minunat care se intampla, si anume ca produsele moldovenesti intra pe piata comuna. Acesta este cel mai mare beneficiu. Si, sigur, la Vilnius se va recomanda si liberalizarea vizelor pentru Moldova, care sper sa se intample in 2014, o data cu intrarea in vigoare a Acordului de Asociere si a celui de liber schimb. In opinia mea, este foarte important sa intre in vigoare in timpul mandatului acestei Comisii Europene.”

Europa Libera: De ce ?

Monica Macovei: „Este comisia care a lucrat si care are vointa politica necesara sa duca la bun sfarsit Acordul de asociere cu Moldova. De asemenea, este important sa intre in vigoare inainte de terminarea mandatului guvernului Republicii Moldova.”

Europa Libera: Odata ce cele trei acorduri vor intra in vigoare, ele vor produce efecte si in Transnistria. Ce consecinte va avea acest lucru asupra perceptiei moldovenilor de peste Prut despre Uniunea Europeana? Cum va influenta comunitatea de afaceri aceasta schimbare?

Monica Macovei: „Tratatul de schimb liber si aprofundat se aplica pe intreg teritoriul Republicii Moldova in care se aplica legislatia adoptata pentru acest tratat. Daca vor exista zone unde nu se aplica aceasta legislatie, atunci tratatul nu va produce efecte, prin urmare oamenii de afaceri din acea zona nu vor beneficia de avantajele conferite de tratat. Republica Moldova a adoptat in acest sens un pachet de legi.

De pilda, inregistrarea societatilor comerciale respecta acum o serie de reguli de la inregistrare pana la bilant. Unde aceasta legislatie nu este adoptata si in vigoare, acolo facilitatile tratatului nu vor fi aplicate. In asa numita regiune trasnistreana este in vigoare un tratat comercial cu UE pana in 2015 (acordul de preferinte comerciale cu UE). Dar eu sper sa se aplice aceasta legislatie in materie comerciala, ca si standardele la produse, peste tot, inclusiv in Transnistria.

Oamenii de afaceri sunt cei care pot face presiuni, caci, ca peste tot, ei sunt cei care produc bunastare si care platesc taxe. De altfel, oamenii de afaceri de aici au fost invitati la aceste negocieri si au participat, ca observatori. Impreuna cu Comisia de afaceri externe din Parlamentul European, ma gandesc sa ii invitam, in toamna, la Bruxelles, pe oamenii de afaceri din Republica Moldova, inclusiv cei din Transnistria.”

Europa Libera: Fara reprezentantii politici ?

Monica Macovei: Fara. Doar comunitatea de afaceri.

Europa Libera: De curand, in Transnistria a avut loc o asa-numita reuniune a organizatiilor neguvernamentale la care au luat parte peste 130 de ONG-uri. La final acestea au decis sa trimita ONU, dar si Rusiei si Ucrainei o solicitare de recunoastere a independentei Transnistriei. V-as intreba ce efecte poate produce o astfel de solicitare si cat de serios poate fi acest demers venit din partea unei societati civile care, iata, pare foarte activa si numeroasa. Ati fost nu o data in Transnistria, este acolo societatea civila atat de dezvoltata ?

Monica Macovei: „Cum sa existe peste 130 de ONG-uri reale in Transnistria? Oricum, presupun ca multe dintre acestea sunt formate din fosti sau actuali membri ai armatei sovietice. Trecem peste asta. Nu as lua in seama organizatiile neguvenamentale care nu au aratat in timp ca sunt neguvernamentale, ca nu sunt sustinute de guvern, deci, si ca fac ceva pentru societate: ca ingrijesc batrani, ca lupta pentru drepturile omului sau pentru o presa libera. Or ma indoiesc ca vreuna dintre ele poate dovedi asa ceva. Acum, si politicienii infiinteaza ONG-uri ca sa zica prin gura altora ce nu vor ei sa zica. Acestea sunt false organizatii neguvernamentale.”

Europa Libera: La reuniunea respectiva au fost primite mesaje de salut din partea Rusiei…

Monica Macovei: „Cred ca ei au scris aceasta solicitare… Eu am intalnit cand am fost in Transnistria trei sau patru ONG-uri, care cred ca erau reale. Am vorbit foarte deschis si imi spuneau ca nu isi permit sa vorbeasca despre anumite lucruri decat in soapta, cu sotia, in bucatarie.

Lumea internationala nu va lua in serios acest demers. Nu se va declansa o dezbatere internationala in care sa se puna problema recunoasterii Transnistriei. Comunitatea internationala nu poate fi pacalita atat de usor. Remarcam din partea Rusiei o miscare politica ce s-a intensificat de un an incoace. Noi am cerut ca fortele armate sa fie inlocuite cu politie civila, de exemplu. Iar in schimb prezenta armata in Transnistria s-a intarit. Remarcam o serie de declaratii provocatoare, se vorbeste de granita, etc.”

Europa Libera: Si scopul care ar fi? Impiedicarea Moldovei de a se alatura UE?

Monica Macovei: „Daca nu acest lucru, atunci Rusia sigur doreste sa obtina cat mai mult pe alte fronturi. In orice caz, Transnistria este un joc mare. Sa ne uitam si la Ucraina si la Georgia. Aud in ultimele luni aici: „Am pierdut Ucraina si Georgia. Nu vrem sa pierdem Republica Moldova”. Vorbim aici de democratie, de valorile europene. Dar eu nu cred ca sunt pierdute aceste tari. Trebuie ca UE sa mearga mai departe. Eu cred ca nu trebuie sa renunti niciodata cand ai astfel de idealuri.”
XS
SM
MD
LG