Linkuri accesibilitate

Spre regretul moldovenilor, mă îndoiesc că Vilnius va fi „summitul Moldovei”


Tatjana Ždanoka.
Tatjana Ždanoka.

Iolanda Bădiliță în dialog cu Tatjana Ždanoka, membră a Parlamentului European.




Va fi summitul de la Vilnius din noiembrie unul de succes pentru Moldova? Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a dat asigurari Chisinăului că da. Mesaje similare au venit si din partea preşedintelui celui mai mare partid din Parlamentul European, Wilfred Martens, şi dinspre emisarul Uniunii Europene la Chisinau. Dar Tatjana Ždanoka, din Letonia, membră a Parlamentului European din partea ecologistilor şi a Alianţei Libere a Europenilor nu împărtăşeşte entuziasmul colegilor ei conservatori și liberali, însă acordă Moldovei note mai bune decit altor ţări din cadrul Parteneriatului Estic. Un interviu realizat la Strasbourg de Iolanda Bădiliță.


Europa Liberă: Exista experti care sunt de parere ca UE a pierdut Ucraina si Georgia, dar nu isi poate permite sa piarda Moldova. Va fi Vilnius „summitul Moldovei”, în sensul ca Moldova este tara care va obtine cel mai mult acolo ?

Tatjana Ždanoka: Spre regretul moldovenilor trebuie sa spun ca ma indoiesc de acest lucru. Ratiunile geopolitice surclaseaza ratiunile economice, iar din acest punct de vedere Ucraina este mult mai interesanta pentru UE sau pentru ceilalti jucatori geopolitici. Apoi, Caucazul este alta poveste, este un alt punct strategic pentru dorinta UE de a se extinde catre est. Intreaga dezbatere care are loc la nivelul UE este despre guvernanta strategica. USA nu mai este singura mare putere globala. Lumea devine multipolara, astfel ca Germania, China, India si Rusia, capata a o importanta mai mare. Astfel, in acest context se redefinesc zonele de putere, iar jucatori diferiti joaca diferit. In tarile baltice, de exemplu, exista o competitie pentru influenta asupra tarilor nordice, asupra Germaniei, Marii Britanii sau SUA. Ca urmare spatiul european este arena unor jocuri geopolitice intr-un nou context.

Europa Liberă: Revenind la summitul de la Vilnius, va parafa Moldova la Vilnius Acordul de asociere cu UE?

Tatjana Ždanoka:
Desigur. Din ce stiu este pregatit acordul cu Ucraina, desi Moldova este mai bine pregatita. Insa din punct de vedere geopolitic se da prioritate Ucrainei. Trebuie spus ca semnarea acestui acord ar putea insa aduce si dezavantaje. In cazul tarii mele, Letonia, dupa deschiderea pietei pentru bunurile din UE, tara mea a pierdut multe intreprinderi locale.

Ce perspective pentru summitul de la Vilnius?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:57 0:00


Europa Liberă: Deci acordul de liber schimb ar putea avea si consecinte negative.

Tatjana Ždanoka:
Da, dar Moldova, un stat eminamente agrar, nu cred ca va fi afectata negativ. Dimpotriva, cred ca astfel Moldova isi va putea exporta produsele agricole pe piata comuna.

Europa Liberă: Ce teme pentru acasa mai are Moldova de facut pentru a obtine si liberalizarea vizelor ?

Tatjana Ždanoka:
Este vorba in primul rand de conflictul transnistrean. Este aceeasi situatie ca in Nagorno Karabah si Osetia de Sud. Liberalizarea vizelor vine la pachet cu un acord de returanare a imigrantilor ilegali. In cazul regiunilor separatiste este mai dificil. De pilda un imigrant ilegal moldovean din Transnistria va fi returant Chisinaului. (…) Exista doua probleme in conflictul transnistrean : componenta sa politica si cea istorica. Pentru ca daca Moldova urmeaza exemplul tarilor baltice, care au dorit sa reconstruiasca statul dinaintea razboiului, atunci din punct de vedere istoric Transnistria nu este parte a Moldovei.

Europa Liberă: Potrivit agentiei oficiale de stiri din Tiraspol, un grup de organizatii non-guvernamentale ar fi trimis ONU, Ucrainei si Rusiei o solicitare de recunoasteare a independentei Transnistriei. Evenimentul a avut loc la un congres al acestor organizatii, salutat de o serie de politicieni de la Moscova, chiar. Cum ar trebui sa reactioneze Chisinaul la un astfel de eveniment ?

Tatjana Ždanoka:
Exista reactii diferite la astfel de evenimente. Londra, de pilda, a acceptat in mod oficial referendumul din Scotia pentru independenta. Au inceput deja negocierile iar referendumul va avea loc in toamna 2014. Pe de alta parte, in Spania, Madridul nu accepta intentiile de independenta ale Cataloniei, stiti provestea cu Tara Bascilor si lunga istorie conflictuala cu Madridul. Autoritatile spaniole nu doresc sa intre in dialog cu separatistii basti. Acum nu stiu daca pozitia organizatiilor neguvernamentale din Transnistria este pozitia partidelor politice.

Europa Libera: Ati fost nu o data in Transnistria. Activeaza acolo atat de multe organizatii civice- peste 130? Este societatea civila atat de dezvoltata in Transnistria?

Tatjana Ždanoka:
Cand am fost in Transnistria am intalnit organizatii care reprezentau minoritatile etnice. Dar cate sunt si cat de mari sunt, nu stiu.

Europa Liberă: In afara de Transnistria, Moldova trebuie sa faca fata unei noi provocari. Grupul de iniţiativă din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia a anunţat prin intermediul presei că a reuşit să colecteze circa 5000 de semnături pentru organizarea unui referendum pentru independenta de Chisinau. Vor ingreuna drumul Moldovei catre UE aceste doua chestiuni sensibile: Transnistria si Gagauzia ?

Tatjana Ždanoka:
Cipru a devenit membru al UE desi insula este divizata. Existenta unor regiuni separatiste nu este un obstacol al unei tari catre integrarea in UE. Aceasta este opinia mea, o opinie care nu este, dupa cum stiti, majoritara in Uniunea Europeana. Eu apartin grupului regionalistilor, care reprezinta Scotia si Wales in Marea Britanie, Galitia si Catalonia in Spania, regiunea flamanda in Belgia, Corsica, in Franta. In viziunea noastra o Europa de state natiune apartine secolului trecut. Discutam astazi despre Europa regiunilor, Europa oamenilor. Mai multa putere oamenilor, ceva putere guvernelor centrale care trebuie sa fie alese direct de popor si sa raspunda in fata acestuia. In acest context, Moldova este un foarte bun exemplu de societate multi-etnica in care se vorbesc mai multe limbi. Din pacate atentia guvernului este sa creeze un stat multi-etnic ignorand drepturile si nevoile minoritatilor si regiunilor.

Europa Liberă: Dar in Moldova se respecta drepturile minoritatilor.

Tatjana Ždanoka:
Exista incercari de desfiintare a invatamantului in limba rusa, de creare a unor carti de istorie unice, care au potential de conflict intre minoritati. Nu pot sustine astfel de intentii. Eu sunt pentru toleranta, non-discriminare, societate multiculturala si multiregionala, in care puterile sunt delegate de la centru catre regiuni, iar in aceasta Europa Moldova poate fi un partener si un membru al UE foarte bun.
XS
SM
MD
LG