Linkuri accesibilitate

Catherine Ashton în Moldova, reuniunea PPE la Chişinău, întîlnirea Leancă-Ponta


Retrospectiva săptămânii politice.





Editorialistul de la Trustul de presă „Jurnal”, Petru Bogatu, este de părere că întâietate în agenda săptămânală au avut evenimentele ce ţin de parcursul european al Republicii Moldova. El consideră emblematică vizita responsabilei pentru politica externă, de securitate și de vecinătate a Uniunii Eureopene, Catherine Ashton, care le-aa îndemnat pe autoritățile de la Chişinău să continue calea reformelor şi să recapete încrederea oamenilor:

„Demonstrează o dată în plus că Republica Moldova se află în atenţia Uniunii Europene, că ne bucurăm de sprijinul ei şi că subvenţiile, granturile, donaţiile care vin de acolo au un obiectiv precis, reformarea sistemului politic, sistemului juridic, relansarea economică. Eveniment la fel de important care pare şi el unul protocolar este reuniunea Partidului Popular European. Aceste lucruri nu putem să le trecem cu vederea, în fond le-aş desemna ca un singur eveniment, ca un gest de sprijin, de susţinere, care trebuie sigur că onorat de Republica Moldova.”

Valentina Basiul redactor -şef adjunct al cotidianului „Adevărul” spune că deşi oaspeţii occidentali au alimentat o parte din euro-optimismul populaţiei, reuniunea Partidului Popular European, găzduită de Chişinău ţine mai mult de bucătăria internă a PLDM.

Jurnalista remarcă închiderea sesiunii parlamentare din această zi şi se întrebă care ar fi meritele deputaţilor:

„Ar trebui să ne gândim prin ce s-a remarcat legislativul în această perioadă şi evident ne vom gândi la votarea guvernului. Mai degrabă această votare a guvernului a fost o consecinţă a crizei prin care am trecut. De asemenea legislativul în această perioadă a amendat un soi de legi în conformitate cu standardele europene. Dar din câte mi se pare, atât prima realizare , cât şi amendarea legislaţiei a fost dorită mai mult de partenerii noştri din Uniunea Europeană, cam subtile la realizarea parlamentarilor sau aleşilor pe care i-am trimis acolo.”

Corneliu Rusnac, editor la Radio Chişinău, spune că un eveniment politic ce nu poate fi trecut cu vederea este întâlnirea dintre ministrul moldovean, Iurie Leancă şi cel al României, Victor Ponta. Această vizită certifică, la părerea sa, o nouă etapă de colaborare şi de întărire a relaţiilor dintre cele două state:

„Au discutat despre proiectele energetice, este vorba despre gazoductul Iaşi - Ungheni şi despre liniile de tensiune înaltă care urmează a fi instalate între cele două maluri ale Prutului. Aceste proiecte energetice şi nu numai, proiecte de infrastructură nu fac decât să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană, să consolideze relaţia cu România, să o transpună dintr-un spaţiu cultural, umanitar, pe care s-a axat mai mult până în prezent, în unul pragmatic, economic, care face şi mai simţită prezenţa europeană aici în spaţiul dintre Prut şi Nistru.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG