Linkuri accesibilitate

După nouă ore de discuții, deputații au apucat să voteze doar cîteva din cele 50 de proiecte de legi


După opt ore de dezbateri parlamentare, Marian Lupu (PD) s-a alăturat la un moment dat jurnaliștilor, Chișinău, 12 iulie 2013.
După opt ore de dezbateri parlamentare, Marian Lupu (PD) s-a alăturat la un moment dat jurnaliștilor, Chișinău, 12 iulie 2013.

Cronică parlamentară înainte de vacanța de vară a legislatorilor de la Chișinău



Şedinţă furtunoasa vineri în Parlament din nou, înainte de vacanța de vară. Parlamentarii vor reveni la muncă pe 16 august. Comuniştii au cerut deputaţilor ca ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, să fie declarat persona non-grata în Republica Moldova. Deputatul PCRM, Grigore Petrenco, l-a acuzat pe oficialul european că împreună cu actuala guvernare ar fi furat bani din fondurile alocate Moldovei de UE. Deputatul comunist a cerut să fie creată o comisie specială care să examineze cum au fost gestionate fondurile europene în ultimii patru ani. Dirk Schuebel nu a comentat deocamdată acuzaţiile PCRM. Despre ce s-a mai discutat la parlament, în relatarea semnată de Liliana Barbăroșie.

Dimineata, la inceputul sedintei, tocmai 50 de proiecte isi asteptau rindul pe agenda ca sa fie votate astazi, in ultima sedinta dinaintea vacantei.

Dupa nouă ore de discutii, deputatii reusisera sa voteze doar citeva dintre cele importante.

Dezbaterile se impotmolisera pe chestiuni legate de inlocuirea, in mai multe institutii de stat incepind cu Agentia nationala de reglementari in energetica si terminand cu Comisia nationala a pietei financiare, a unor persoane desemnate anterior de liberali.

Inlocuirea se datoreaza faptului ca liberalii nu mai sunt la guvernare, iar liderul acestora, Mihai Ghimpu, a spus ca va ataca cel putin doua demisii, cea a directorului de la ANRE si a unui membru al Curtii de Conturi, functiile carora ar fi inamovibile.

Numirea inlocuitorilor a stirnit discutii aprinse si asta pentru ca opozitia a acuzat conflicte de interese cauzate de promovarea unor rude de demnitari inalti din rindul majoritarilor, sau chair a unor persoane implicate in cazuri de coruptie.

Dintre deciziile importante care s-au votat totusi astazi, una se refera la contractarea unui imprumut de 60 milioane de dolari de la Japonia pentru renovarea si dotarea tehnica a 5 spitale si 11 centre medicale, iar altul - la contractarea a 300 de milioane euro de la doua institutii financiar-bancare, BEI si BERD pentru constructia sau reabilitarea a 332 km. de drumuri.

Parlamentul a amanat insa votarea in lectura finala a proiectului privind înregistrarea chiar la graniţă a cetăţenilor străini ce vor veni în Moldova prin regiunea transnistreană.

Proiectul ar urma sa faciliteze controlul migratiei pe Nistru, dar scandalizase opozitia comunista si administratia de la tiraspol.

Asadar, strainii care vor traversa riul Nistru nu vor putea deocamdata sa se inregistreze la granita, iar daca nu o vor face timp de 72 de ore la biroul migratie si azil, vor continua sa plateasca 1000 de lei amenda, si nu 400, cum era prevazut in proiect.

Mihai Ghimpu a afirmat din nou ca amanarea s-ar face la cererea Moscovei si va afecta procesul de pregatire a summitului de la Vilnius.

„Nu este nici o urgenta, nici ceva absolut obligatoriu in lumina angajamentelor europene”, au ripostat deputatii din coalitie.

O dezbatere importanta este si cea pe proiectul ce ar da unda verde pentru privatizarea unui sir imens de bunuri publice, cele mai contestate fiind intreprinderile energetice- CET-urile si RED-urile.

Atit opozitia comunista, cit si cea liberala pretinde ca scopul deciziei ar fi ca sa permita unor lideri ai coalitiei sa poata privatiza, personal sau prin interpusi, mai multe intreprinderi de stat, in cazul unora pentru a profita de terenurile pe care se afla.

Coalitia spune insa ca este vorba despre intreprinderi care nu mai pot exista fara investitiile pe care le pot aduce in ele doar privatii.

Si ca expunerea spre vinzare nu inseamna ca s-au gasit neaparat si cumparatori.
Previous Next

XS
SM
MD
LG