Linkuri accesibilitate

Aşteptînd marile ambuteiaje


E gata urbea noastră cenuşie-prăfoasă să ingurgiteze maşinile întregului popor? Mă tem că nu.



Mai întîi două secvenţe decupate din traficul chişinăuian. Vineri, ziua în amiza mare, pe o stradă din centrul capitalei noastre europene, am văzut cum un individ de circa 35 de ani, ras în cap, cu gît scurt, la volanul unui jeep somptuos, l-a înjurat ca la uşa cortului pe un taximetrist. În opinia cetăţeanului cu gît scurt, taxiul din faţa lui ezitase să demareze după semnalul semaforului şi prin urmare îi răpise clipe preţioase din viaţă.

În aceeaşi zi, am văzut o sfadă între un cetăţean care voia să-şi scoată maşina dintre copacii de pe trotuar pe şosea şi un alt cetăţean a cărui maşină, din cauza ambuteiajului, înţepenise în dreptul primului automobil.

Sînt semne evidente că ceea ce avem acum pe şoselele patriei e floare la ureche în comparaţie cu ceea ce se apropie vertiginos. Dar ce se apropie? Va fi trist, stimaţi ascultători. Cînd fiecare individ îşi va lua automobil, cînd familiile prospere vor avea cîte două-trei maşini, străzile noastre vor deveni neîncăpătoare pentru armada automobilistică. Mă tem că nici parcările neautorizate existente nu vor putea absorbi noianul de vehicule.

Am auzit cîţiva şoferi vorbind cu încrîncenare despre timpul pierdut în ambuteiaje. Fiţi fericiţi, stimabililor! Savuraţi situaţia actuală! Voi încă nu aţi văzut ambuteiaje infernale. Cînd veţi aştepta două-trei ore decongestionarea traficului va fi cu adevărat rău. Iar timpurile astea se văd deja la orizont.

În cea mai săracă ţară din Europa, aproape fiecare individ jinduieşte să aibă maşină, să fie „în rînd cu lumea”, să nu obosească mergînd cu transportul în comun. Şi cum educaţia şi bunul-simţ sînt aici păsări rare, scenele de felul celor sus-pomenite se vor înmulţi ca ciupercile după ploaie. Cînd fiecare bădăran cu maşină se va simţi stingherit de ceilalţi participanţi la trafic, va fi foarte palpitant.

E gata urbea noastră cenuşie-prăfoasă să ingurgiteze maşinile întregului popor? Mă tem că nu. Aşa că vom vedea în curînd adevărate lupte pe şosele...
XS
SM
MD
LG