Linkuri accesibilitate

„Slavă Domnului că se termină această sesiune!”


Dumitru Diacov: „Cred că fiecare a înţeles că angajamentul naţional, în faţa ţării şi în faţa populaţiei, este mai important decât unele animozităţi personale sau de grup.”



Anuntul liderului comunistilor Vladimir Voronin despre declansare unei „revolutii de catifea" ii face pe deputatii comunisti sa se comporte ca o opozitie mai putin constructiva, este de parere Dumitru Diacov, seful fractiunii democratilor, care a acordat un interviu Europei Libere la final de sesiune parlamentara.

Dumitru Diacov: „Slavă Domnului că se termină această sesiune. Avem nevoie de o pauză şi fiecare partid, fiecare membru al coaliţiei şi al opoziţiei ar trebui să tragă concluziile sale.”

Europa Liberă: Se mai simte deficitul de încredere în cadrul coaliţiei de guvernare?

Dumitru Diacov: „Dacă spun că nu se simte, cred că nu va fi adevărat. Dacă spun că aceasta influenţează comportamentul, ar fi exagerat, într-un fel. Cred că fiecare a înţeles că nu se poate de depăşit unele limite, fiecare a înţeles că angajamentul naţional, în faţa ţării şi în faţa populaţiei, este mai important decât unele animozităţi personale sau de grup. Este păcat.

Eu, de exemplu, am acumulat multe dezamăgiri în legătură cu comportamentul nostru, al tuturor, în această perioadă. Ceea ce trebuie să facem noi mai departe e să tragem concluziile, să facem ca guvernarea să realizeze cât mai multe angajamente din cele asumate, la începutul actului de guvernare, să ducem mandatul până la capăt.

Este foarte important ca partidele să poată lucra patru ani de zile, să creăm o tradiţie pozitivă, dar nu o tradiţie păcătoasă, că noi, în ultimii ani, practic uitaţi-vă: alegeri anticipate, nu este bine. Populaţia îşi păstrează încrederea, dar ea trebuie să fie şi optimistă. Optimismul vine din sfera politică, din acest mediu.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar această vacanţă nu ar însemna o linişte înainte de furtună? Pentru că, dacă e să credem declaraţiilor pe care le fac reprezentanţii opoziţiei comuniste, în frunte cu Vladimir Voronin, revoluţia de catifea e pe ordinea zilei a formaţiunii de opoziţie.

Dumitru Diacov: „Nu, opoziţia îşi face datoria? Opoziţia încearcă să se răţoiască, să dea din deget, să arate că este în picioare, că: „Vom veni şi vă vom arăta”. Eu aş privi mai liniştit lucrurile.”

Europa Liberă: Dar ce pot face comuniştii?

Dumitru Diacov: „Nu depinde atmosfera de opoziţie. Opoziţia comunistă nu poate scoate oamenii în stradă, în sensul normal, protestatar al cuvântului. Este important ce va face coaliţia de guvernare. Este important dacă coaliţia de guvernare va păstra acest calm şi această atmosferă constructivă în ţară. Şi atunci neconstructivismul opoziţiei va arăta ridicol.”

Europa Liberă: Deci ar trebui guvernarea să nu răspundă provocărilor din partea opoziţiei?

Dumitru Diacov: „Ar trebui guvernarea să îşi caute de treabă. Sigur că o opoziţie, într-o ţară civilizată, se comportă civilizat. La noi se poartă aşa cum suntem noi toţi. Şi această agresivitate nu cred că place oamenilor.”

Europa Liberă: Dar şi aceste dezvăluiri din culisele negocierilor, pe care le-aţi purtat şi dumneavoastră, cei din Partidul Democrat, dar şi PLDM-ul cu comuniştii. Totuşi de ce aţi încercat să negociaţi cu ei? Doar eraţi conştienţi că ei, la un moment dat, vor pune cărţile pe masă.

Dumitru Diacov: „Eu nu am purtat negocieri, nu am participat la aceste negocieri. Eu accept că opoziţia trebuie să se pronunţe împotriva guvernării. Este un lucru normal. Aş recomanda opoziţia să se poarte civilizat: să vină cu idei, să vină cu critici, să vină cu dezacorduri argumentate. Dar să nu sară la bătaie, să nu vină cu megafoane în sală, să nu exagereze fiindcă, pe alocuri, în ultimul timp, pe careva subiecte opoziţia noastră semăna cu un verhovnâi soviet de nu ştiu de unde.”

Europa Liberă: Dar cât de constructive sunt discuţiile care se referă la soluţionarea crizei transnistrene?

Dumitru Diacov: „Nu pot fi constructive aceste discuţii în Parlamentul nostru actual, fiindcă se fac speculaţii. Aceste discuţii sunt mai mult cu iz electoral. Fiecare încearcă să tragă la dânsul, mai ales, opoziţia actuală. Problema transnistreană trebuie discutată şi rezolvată la masa de negocieri. De lucrul acesta trebuie să se ocupe executivul, Parlamentul trebuie să formeze grupul său de lucru, dar trebuie să avem şi parteneri dincolo de Nistru şi să contribuim la crearea unei atmosfere sănătoase.”

Europa Liberă: Sunt credibili partenerii de dincolo de Nistru astăzi pentru dialog?

Dumitru Diacov: „Sunt credibili, nu sunt credibili, nu avem încotro, trebuie să rezolvăm. Nimeni nu va veni, nici americanii, nici ruşii, nici europenii nu vor rezolva problemele în locul nostru. Noi trebuie să creăm o atmosferă anumită. Noi trebuie să încercăm să căutăm soluţii, să găsim soluţii şi, împreună cu partenerii, să ajungem la o finalitate.”

Europa Liberă: Dar ce s-ar întâmpla, dacă s-ar accepta acest statut de federalizare despre care se discută totuşi?

Dumitru Diacov: „Dar şi în jurul federalizării se fac foarte multe speculaţii. Ce înseamnă federalizare? Noi suntem acuma o ţară cu un statut federal, fiindcă avem autonomia găgăuză pe teritoriul Republicii Moldova. Şi, dacă să vorbim strict juridic, noi suntem un stat deja federal. Şi, dacă în limitele acestei experienţe, noi rezolvăm şi chestiunea transnistreană, care este problema?”

Europa Liberă: Dar în această limită cine nu vrea să fie rezolvată problema transnistreană?

Dumitru Diacov: „Dacă noi rezolvăm într-o manieră ca să ne încadrăm şi în experienţa europeană, trebuie să căutăm soluţii. Noi ne legăm de unii termeni şi încercăm să ridicăm o isterie în jurul acestor termeni, dar procesul stă pe loc. Cancelarul german ne-a spus: „Domnilor, dacă experienţa federală vă oferă posibilitatea...”, pe cine, ce dracu’ mai căutăm noi, în altă parte, şi ne legăm de un cuvânt?! Ce înseamnă statul federal? Hai să-l umplem cu conţinut pozitiv! Hai să creăm condiţii ca în Republica Moldova să existe linişte, pace, să fie un stat cu o singură frontieră. Dar cum ne divizăm aici administrativ, cum creăm condiţii ca să funcţioneze administraţia locală, acolo sau dincolo...

Noi, în general, am încercat, în ’98, şi am făcut reforma teritorială şi am descentralizat administraţia locală, dar de atunci tot o centralizăm. Chiar şi acuma, cu democraţii la putere, încercăm să o tragem cât mai sub puterea centrală, ca pe urmă să repartizăm din nou finanţele, să vină la noi să se închine. Este un lucru care vine de la lipsa noastră de cultură politică, de tradiţii politice.”

Europa Liberă: Un statut juridic special pentru regiunea de est a Republicii Moldova înseamnă şi o nouă Constituţie?

Dumitru Diacov: „Eu m-aş aşeza şi în această vacanţă aş scrie o nouă Constituţie şi aş încerca să o scoatem la referendum, dar sunt acolo câteva chestiuni care pot să ne încurce să o adoptăm mai departe.”

Europa Liberă: Care, de exemplu?

Dumitru Diacov: „De exemplu, limba, statutul de neutralitate. O nouă Constituţie trebuie adoptată în condiţii de consens. Dar nu să împărţim iarăşi ţara în două. De aceasta nu merită să ne apucăm.”

Europa Liberă: Păi şi atunci?

Dumitru Diacov: „În situaţia noastră de divizare cumplită, totală, când unii trag într-o direcţie, alţii – în altă direcţie, este foarte greu. De aceea eu am spus, aceasta e părerea mea, dacă ar fi după mine, eu aş propune să scriem o nouă Constituţie. În această Constituţie să luăm în consideraţie experienţa noastră din ultimii 15-16 ani de zile. Fiindcă atunci când am votat Constituţia totuşi nu era...”

Europa Liberă: ... în ’94...

Dumitru Diacov: „... în ’94 nu eram cu experienţa necesară şi să evităm toate coliziunile, toate golurile, toate situaţiile acestea de conflict.”

Europa Liberă: Dar pe calea eurointegrării cu regiunea transnistreană?

Dumitru Diacov: „Sigur că. Republica Moldova este un stat integru.”

Europa Liberă: De jure. De facto nu.

Dumitru Diacov: „Şi de facto nu. Şi Uniunea Europeană nu trebuie să divizeze ţara. Eu cred că, dacă Republica Moldova în formatul şi în formula actuală, va fi acceptată cu partea dreaptă de facto şi de jure, dar cu partea stângă încă în aşteptare, cred că aceasta poate să ducă la un proces mai rapid de...”

Europa Liberă: ... de identificare a unei soluţii pentru criza transnistreană?

Dumitru Diacov: „Da, de identificare şi de reîntregire a ţării.”

Europa Liberă: Deci eurointegrarea ar însemna şi reunificarea Moldovei?

Dumitru Diacov: „Eu aş văd lucrurile. Eu nu vreau să folosesc integrarea europeană ca un motiv de divizare a ţării. Aceasta nu ne va ierta-o nimeni, niciodată. Şi eu cred că lucrul acesta este imposibil. Fiindcă noi avem forţe politice care niciodată nu vor fi de acord. Dar acei are stau pe gânduri şi încă nu s-au decis, în această situaţie, vor trebuie să fie ori într-o parte, ori în alta. Noi avem populaţie care nu va fi de acord cu unele chestii. De aceea este bine să integrăm Republica Moldova, Transnistria să rămână parte integră a Republicii Moldova. Şi vor veni, cu timpul vor veni.”

Europa Liberă: Cât de credibile sunt vocile care spun că anumiţi demnitari de la Kremlin ar vrea să zădărnicească acest parcurs european al Republicii Moldova?

Dumitru Diacov: „Eu nu cred că nici europenii, absolut 100%, sunt încântaţi de ideea de a veni Moldova în Uniunea Europeană. Sigur că şi la Moscova sunt persoane şi forţe care nu ar vrea.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ar vrea Moscova ca Moldova să se apropie de UE?

Dumitru Diacov: „Dar de ce ei trebuie să ne bată din palme? Ei au interesele lor.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ar vrea?

Dumitru Diacov: „Bine, dar ei nu pot să ne încurce, dacă noi avem voinţă politică, dacă noi suntem un stat serios...”

Europa Liberă: Dar ce îi deranjează pe ei, dacă Moldova se duce spre UE?

Dumitru Diacov: „Aceasta e o terminologie conflictuală. Republica Moldova nu trebuie să fie un stat conflictual. Republica Moldova trebuie să fie un stat previzibil şi pentru Uniunea Europeană care vrea să ştie clar ce doreşte Republica Moldova, dar şi pentru ţările din Est, şi pentru Federaţi Rusă la fel. Noi dorim să devenim un partener serios, un partener prietenos, o ţară care emană stabilitate în această zonă.”

Europa Liberă: Prin Transnistria, Rusia şantajează autorităţile de la Chişinău?

Dumitru Diacov: „Într-un fel, şantajează. Dacă Rusia are interese aici, aceasta nu trebuie să ne sperie, aceasta trebuie să ne facă mai tari, trebuie să ne facă mai serioşi, trebuie să ne mobilizeze şi să realizăm ceea ce trebuie să realizăm noi. Noi pledăm, pentru interesul Republicii Moldova şi luptăm pentru ca poporul Republicii Moldova să fie fericit. Federaţia Rusă are interesele ei. Este o ţară mare, cu interese în zonă, ca şi alte state mari. Eu nu vreau să fiu isteric. Eu nu vreau să fim tot timpul supăraţi că facem ceva împotriva cuiva şi aşa mai departe. Noi avem cursul nostru. Cursul nostru este unul clar, este pronunţat. Şi guvernarea trebuie să facă tot ce e posibil...”

Europa Liberă: Şi aceasta se numeşte?..

Dumitru Diacov: „Se numeşte integrare europeană. Integrarea europeană presupune că orice ţară membru a Uniunii Europene trebuie să fie în relaţii bune cu toţi vecinii. Şi Republica Moldova nu poate fi o excepţie, în această direcţie.”
XS
SM
MD
LG