Linkuri accesibilitate

Căţăratul pe dreptate


Liesbeth Debbens din Olanda în timpul „ascensiunii” pe clădirea Shard la Londra
Liesbeth Debbens din Olanda în timpul „ascensiunii” pe clădirea Shard la Londra

Tinerele de la organizaţia Greenpeace au făcut o socoteală foarte la modă: dacă vrei să sprijini o idee fă ceva spectaculos.



Shard, în traducere ciobul, e o construcţie uluitoare înălţată la Londra acum un an. Shard e o clădire netedă ca un ciob, e toată din stiiclă şi ajunge la 308 metri. Shard e cea mai înaltă clădire din Europa şi asta a i-a adus o onoare în plus: a devenit ţinta militanţilor pentru o cauză care nu mai suferă amînare.

Șase tinere bine echipate au urcat ca alpiniştii pe suprafaţa exterioară a clădirii şi au decis că au atras atenţia în acest fel asupra efectelor forajului petrolier în Arctica. Tinerele de la organizaţia Greenpeace au făcut o socoteală foarte la modă: dacă vrei să sprijini o idee fă ceva spectaculos şi periculos. Aşa că s-au suit pe ditamai zgîrie-nor. Acest gen de exhibiţionism a mai fost folosit pentru a feri animale pe cale de dispariţie, pentru a apăra dizidenţii de dictatură şi femeile de discriminare.

Două mici observaţii. Mai întîi, doza de şantaj: am o idee şi trebuie să fiţi de acord cu ea, pentru că s-ar putea să păţesc ceva grav. Apoi, fuga de argumente. Dacă ai o cauză şi trebuie să o susţii căţărîndu-te pe pereţi înseamnă că lumea nu e interesată sau că tu n-ai ştiut să o interesezi.

Şi în cele din urmă: dacă orice poate fi sprijinit cu riscul vieţii, înseamnă că toate sînt la fel de importante şi nu mai există diferenţe. Noua regulă ar fi: oricine are curaj de nebun are şi dreptate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG