Linkuri accesibilitate

Congresul american ezită să dea lumină verde înarmării rebelilor din Siria


Luptători ai Armatei Libere Siriene într-un punct de supraveghere la Deir al-Zor
Luptători ai Armatei Libere Siriene într-un punct de supraveghere la Deir al-Zor

Jay Carney: „Președintele a spus că se va consulta cu Congresului și asta și facem”



Planul de inarmare a insurgentilor din Siria este blocat in Congres. Care este motivul, ştiut fiind ca unii congresmani au criticat lipsa de implicare a administraţiei, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Spre nemultumirea celor care, in interiorul administratiei au inclinat balanta in favorea inarmarii insurgenilor sirieni, Congresul American este divizat in legatura cu cele mai bune modalitati de a-i ajuta pe rebeli. In ciuda faptul ca administratia anticipa ca arme vor ajunge la insurgenti in citeva saptamini, dupa anuntul initial, asta nu s-a intimplat inca.

In ciuda eforturilor vice-presedintelui Joseph Biden, secretarului de stat, John Kerry si directorului CIA, John Brennan, in Congres persista indecizie. O oficialitate americana a declarat „Congresul a cerut luni de zile sa se actioneze mai agresiv in Siria. Este ciudat ca acum, cind exista o propunere concreta in aceasta directie, Congresul este cel care pune piedici”. Unii membrii doresc ca administratia sa formuleze un angajament mai semnificativ, spunind ca actualul pas este prea putin si prea tirziu. Altii exprima temerea ca armele trimise insurgentilor vor incapea pe miinile unor grupari teroriste, care lupta alaturi de rebeli.

Un numar mare de membrii ai Congresului nu doresc cresterea rolului Statelor Unite in razboiul civil din Siria, care ar putea deveni un cosmar regional. Deputatul democrat Adam Schiff a spus ca multi colegi au admirat prudenta initiala a presedintelui si continua sa fie ingrijorati. Schiff explica spunind ca o cantitate mica de arme nu va intoarce balanta razboiului si Statele Unite se vor vedea obligate sa dea mai mult, arme cu un grad mai inalt de sofisticare tehnologica. Deputatul crede ca odata ce intra in joc, Americii ii va fi foarte greu sa iasa.

Planul administratiei este ca armele sa ajunga in Siria prin intermediuni unor operatiuni sub acoperire ale CIA-ului. Presedintele Obama are datoria sa informeze comisiile specializate ale Congresului, dar nu are nevoie de aprobarea forului legislativ pentru finantare. Dar, chiar si asa, obtinerea unui acord e de preferat. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney a refuzat sa comenteze in legatura cu disputa cu Congresul cu privire la arme. „Presedintele a spus ca se va consulta cu Congresului si asta si facem” - a spus purtatorul de cuvint.
XS
SM
MD
LG