Linkuri accesibilitate

Analiza crizei politice în dezbaterea experților și a liderilor politici de la Chișinău


„Se acumulează tensiuni şi deocamdată nu ştim cum aceste tensiuni care se acumulează vor fi eliminate din acest sistem de guvernare”.



La Chişinău continuă dezbaterile despre învăţămintele pe care le-ar putea trage clasa politică moldovenească din recenta criză politică. Dacă la începutul acestei săptămâni fostul premier, liderul PLDM, Vladimir Filat a răspuns la întrebările unui grup de analişti politici, astăzi, fostul preşedinte al Parlamentului, liderul democrat Marian Lupu și-a expus opiniile pe seama crizelor politice prin care a trecut Republica Moldova. La dezbatere a fost prezentă şi corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu:


După ce fostul premier Vladimir Filat a vorbit despre lipsa comunicării ca fiind motivul de bază care a zdruncinat trăinicia fostei Alianţe de guvernământ, liderul PD, Marian Lupu, a insistat pe interesele de partid şi competiţia politică care au fisurat arcul guvernării. În opinia fostului spicher al Parlamentului tot „interesul propriu” în cele din urmă a făcut posibilă depăşirea crizei politice: „Însă ar fi o mare greşeală dacă noi ne-am limita doar la perceperea, din nou, a unor interese strict corporative de partid. Să nu uităm că dincolo de acest instinct de autoconservare, dacă doriţi, a fost şi el prezent, noi am pus, am încercat şi cred că am reuşit să punem pe prim plan, toţi împreună, responsabilitatea noastră pentru obiectivele care au fost declarate, pentru societatea moldoveanscă, pentru stat, pentru cursul de dezvoltare, de modernizare a ţării pentru viitor.”

Marian Lupu a recunoscut că şi opoziţia comunistă a avut un rol important în mobilizarea membrilor Coaliţiei de guvernământ pentru găsirea unei soluţii de depăşire a crizei politice: „Dacă a fost sau nu opoziţia un factor de mobilizare pentru celelalte partide? Evident, da. Tot noi, prin acţiunile noastre, nu din cele mai reuşite, le-am ridicat ratingul, şi atunci dacă noi, cu mânile proprii am produs o asemenea situaţie tot noi trebuie să o remediem. Şi doi la mână, să nu uităm de al doilea factor, cel mai important, mare pericol de schimbare a agendei interne şi externe a ţării. Atunci cred că era să fie regretul cel mai mare, că nu ai făcut tot posibilul ca acea cauză pe care ai propus-o să nu se termine cu zero.”

Analiştii politici prezenţi la dezbaterea organizată de Agenţia de ştiri „IPN” deşi au salutat depăşirea într-o manieră europeană a crizei politice, au exprimat unele îndoieli faţă de viabilitatea actualei Coaliţii de guvernământ.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor
Igor Boțan
Igor Boțan
Boţan, a descris situaţia prezentă ca fiind una metastabilă: „Acum două zile l-am întâlnit pe un coleg al domnului Marian Lupu care este în Guvern şi este o figură cheie din punctul meu de vedere care aşa mi-a spus: „Să ştii că lucrurile merg, dar se acumulează tensiuni şi deocamdată nu ştim cum aceste tensiuni care se acumulează vor fi eliminate din acest sistem de guvernare”.

Lucru care m-a mirat foarte mult pentru că atunci când l-am avut invitat pe dl Vlad Filat spuneam „Uitaţi-vă ce lucru pozitiv s-a mai întâmplat – Coaliţia Pro Europeană care s-a instituţionalizat şi deja prin asta marchează un grad de maturitate”. De aceea crizele prin care am trecut acum trebuie să servească drept temei pentru a reflecta cum facem ca aceste crize care oricum sunt inerente să fie uşor de depăşit.”

De pe urma crizelor politice vor trebui să tragă învăţăminte nu doar politicienii dar şi cetăţenii care, deseori, în comunitate reflectă, ca într-o
Doru Petruți
Doru Petruți
oglindă, neînţelegerile de la vârful guvernării, observă sociologul Doru Petruţi, directorul general al Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS: „Chiar în familii am văzut cum rolurile s-au împărţit şi fiecare a luat apărarea unei tabere sau altei. În momentul în care într-o comunitate o parte a luat apărarea unui actor politic, cealaltă parte a altui actor politic, cei cu PCRM oricum blocau şi aşa lucrurile, s-a ajuns la disfuncţionalităţi şi la o proiecţie destul de fidelă a ceea s-a întâmplat la nivelul politicii înalte.”

Analiştii politici şi liderul PD, Marian Lupu, au evitat să facă scenarii referitoare la viitorul actualei Coaliţii Pro Europene, sugerând totuşi că Summitul din noiembrie, de la Villnius, când Moldova speră să avanseze spre semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va fi decisiv atât pentru ţară cât şi pentru cei care o conduc.
Previous Next

XS
SM
MD
LG