Linkuri accesibilitate

România și proiectul Nabucco (Dilema veche)


Semnificații ale vizitei ministrului Titus Corlățean la Moscova (România liberă).



Din nou despre esecul proiectului Nabucco si semnificatia lui pentru România. Este vorba despre comentariul lui Cristian Ghinea din ultimul numar al revistei Dilema Veche. Mai intai, Ghinea precizeaza ca Nabucco nu trebuie privit ca un esec al României, care s-a implicat foarte mult in sustinerea proiectului si e bine, a fost „un exercitiu de lobby” si de cooperare intraeuropeana extrem de util. Esec european nu poate fi considerat nici atat, pentru ca Uniunea Europeana si-a propus sa aduca gaz azer in Europa si acest lucru a fost realizat, printr-o conducta cu costuri mai mici decat Nabucco.

Cristian Ghinea reaminteste ca nu exista o politica energetica europeana, asa cum exista una in domeniul agriculturii. Cu alte cuvinte, fiecare stat este liber sa-si asigure resursele energetice cum crede mai bine, obligatoriu fiind doar sprijinul pe care trebuie sa si-l dea reciproc statele membre. Cu alte cuvinte: România sa inceteze a mai plange proiectul gazoductului Nabucco si sa se grabeasca cu interconectarile cu Bulgaria si Ungaria, prin care va putea avea acces foarte bine la resurse de gaz nesupuse monopolului rusesc.

Ministrul de externe român Titus Corlatean aa fost primit la Moscova cu mare fast, ca reprezentant al unei tari prietene, noteaza astazi editorialul Romaniei Libere. Mai mult chiar, ministrul s-a intors cu „un calendar al consultarilor bilaterale pentru 2013-2014 şi a plecat cu promisiunea că gazul importat din Rusia va fi mai ieftin, fiindcă vor fi scoşi intermediarii din această afacere”.

Ce va da in schimb România? Aceasta este intrebarea. Iar acest articol nu da un raspuns, pentru ca, in acest moment, pot fi mai multe: poate fi vorba doar de un raspuns al Romaniei la semnalele venite dinspre Moscova si Beijing, care sunt pe care sa-si construiasca propria axa de putere. Sau poate fi acea viziune a fostului presedinte american George Bush cu axa Bucuresti-Washington si una simetrica Bucuresti-Moscova, Cu România ca punte intre Occident si Rusia. Dupa cum poate fi vorba si despre negocieri referitoare la viitoarea soarta a Republicii Moldova. Semnificativ ramane deocmadata aceasta coincidenta. Cităm din Romania libera: „chiar în zilele în care aveau loc exerciţiile navale ruso-chineze, premierul român şi ministrul său de Externe se lăsau îmbrăţişaţi la Beijing şi la Moscova”.

„De ce-l iubesc americanii pe Băsescu?” - este titlul articolului semnat de Andi Lupu in Evenimentul zilei. „Recenta vizită a şefului CIA în România şi declaraţiile de satisfacţie vizavi de cooperarea cu serviciile secrete româneşti reprezintă coroniţa de premiant pe care a primit-o Traian Băsescu şi recunoaşterea faptului că SRI, SIE & Co au fost reorientate. Cum a reuşit comandantul de navă o asemenea manevră?”

Andi Lupu emite si o ipoteza: serviciile secrete romanesti sunt un furnizor pretios de informatii pentru americani, pe seama inca bunelor relatii ale României cu diverse state arabe (inclusiv prin casatoriile mixte destul de numeroase).

Meritul presedintelui Basescu sta si in calitatea managementului resurselor umane din zona serviciilor. In mandatele lui, „elefantii-securisti” au facut in mare masura pasul inapoi, s-au pensionat sau au trecut in afaceri. Iar aici se masoara „pretul platit”. „Faptul că economia nu a fost prioritatea lui Băsescu, ea rămânând în mare măsură feuda foştilor băieţi cu ochi albaştri, acum bărbaţi în toată puterea”.
XS
SM
MD
LG