Linkuri accesibilitate

Anexa care separă locatarii


Edilii vor trebui să ia o decizie şi presupun că nu le va fi foarte simplu.


Mass-media a semnalat deunăzi un caz curios. Vasăzică, o familie numeroasă, care locuieşte într-un bloc deşirat de pe strada Zelinski, a început construcţia unei anexe. Mai mulţi locatari ai aceluiaşi bloc sînt împotriva construcţiei. S-a iscat o sfadă, la faţa locului au venit poliţiştii şi edilii, fiecare parte beligerantă şi-a înşirat argumentele, construcţia a fost oprită, dar conflictul nu e nici pe departe epuizat.

Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Curios mi se pare chiar faptul că nişte locatari s-au arătat deranjaţi de posibila transformare a clădirii lor. Păi, în oraşul acesta au tot apărut cu duiumul anexe slute, uriaşe, şi de cele mai multe ori ceilalţi locatari rămîneau indiferenţi, nu se aruncau în luptă. Pe strada Zelinski însă cearta a luat proporţii.

Dacă am înţeles eu bine, familia numeroasă are autorizaţie, are actele în regulă. Dorinţa lor de lărgire a spaţiului vital poate fi înţeleasă pînă la un punct. Nu e uşor să trăieşti în numai două camere cînd ai opt oameni în familie.

Însă şi vocile locatarilor nemulţumiţi invocă nişte detalii demne de băgat în seamă. Vecina familiei numeroase e împotriva anexei şi presupune că virtuala construcţie îi va umbri fereastra. Cîţiva locatari se tem că blocul lor vechi îşi va pierde trăinicia. Şi apoi e vorba totuşi de un bloc de locuinţe, nu de o casă privată. Ar trebui să conteze şi opiniile altor locatari, nu? Păi, ce s-ar întîmpla dacă toţi locatarii cu puţini metri pătraţi ar începe să recroiască blocurile urbei?

Am remarcat pe chipul unui edil venit la faţa locului un soi de ezitare. Mi s-a părut că edilul nu se simţea foarte confortabil între două tabere care nu se pot împăca. El zicea că familia numeroasă are autorizaţie, dar nu mi s-a părut foarte convingător. Edilii vor trebui să ia o decizie şi presupun că nu le va fi foarte simplu.

Conflictul sus-pomenit e doar unul din multele generate de haosul tranziţiei. E un conflict provenit şi din lipsa cronică a metrilor pătraţi vitali. Cînd oare vor fi aceştia suficienţi? Dar e şi o urmare a incapacităţii noastre de a ţine cont de interesele vecinilor. Să dea Domnul să se termine totul cu bine pe strada aceea...
XS
SM
MD
LG