Linkuri accesibilitate

Apele Prutului salvează sănătatea locuitorilor din Nisporeni


După trei ani de muncă şi o finanţare de un milion de euro din partea Cehiei, la Nisporeni a fost finalizat proiectul de reabilitare a sistemului de epurare a apelor.


Astăzi a fost încheiat cu succes proiectul „Reabilitarea sistemului de epurare a apelor uzate din orașul Nisporeni”. Proiectul a fost realizat pe parcursul a trei ani şi a inclus o renovare completă: instalația de epurare a apelor uzate municipale, inclusiv curăţirea prealabila, dar şi stația centrală de pompare şi cea de evacuare a apelor uzate locale. Valoarea totala a proiectului, inclusiv cofinanțarea este de 1.000.000 de euro. La eveniment a fost prezent ambasadorul ceh la Chișinău, Jaromír Kvapil, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, preşedintele raionului Nisporeni, Vasile Bâtcă, primarul localităţii, Ion Gangan, alţi demnitari străini şi locali.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct

Zeci de ani aici, la Nisporeni, localnicii utilizează apele subterane. Una dintre cele mai importante probleme a apelor subterane din localitate e conţinerea cantităţii ridicate de săruri, contaminarea lor şi poluarea. Totuşi, din cauza lipsei de surse alternative de apă, se foloseşte, zi de zi, aceasta. Aici a fost lansat proiectul „Reabilitarea sistemului de epurare a apelor uzate din oraşul Nisporeni”. Scopul proiectului este reducerea efectelor negative asupra sănătăţii localnicilor.

- „Multe fântâni s-au stricat. La momentul dat, vreo 30% din fântâni, din acele secate, încep a învia, dar totuşi este foarte puţină apă. Eu am fântână la mine acasă: apa a dispărut, anul acesta a apărut.”

Europa Liberă: Vă era frică să consumaţi apa din fântână?

- „Dacă se poate spune în limba rusă: „Za neimenieim lucişego, potrebleam to şto esti”. Dar consumăm şi acuma. Aşteptăm când va veni de-amu de la Prut.”

Ion Gangan: „Vă salută Ion Gangan, primarul oraşului Nisporeni.”

Europa Liberă: Printre priorităţi, v-aţi propus să aduceţi şi apă de băut de calitate.

Ion Gangan: „În urma analizelor pe care le-am făcut împreună cu un specialist din Germania, dânsul ne-a dat un sfat: „Beţi apă netratată din Prut. Este mult mai curată decât în orice izvor şi fântână din oraşul Nisporeni. Apele sunt poluate”. Mulţumim frumos tuturor donatorilor care ne-au auzit şi ne-au înţeles, şi ne-au acordat ajutorul necesar. În primul rând, Agenţia austriacă de dezvoltare în Republica Moldova care a pus umărul la implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă a oraşului Nisporeni.”

Europa Liberă: Proiectul se evaluează la cât?

Ion Gangan: „Proiectul „Prut-Nisporeni” la suma de 11 milioane 300 mii de euro.”

Europa Liberă: Aţi stat cu mâna întinsă?

Ion Gangan (stânga)
Ion Gangan (stânga)
Ion Gangan: „Când am bătut în uşi, uşile s-au deschis.”

Europa Liberă: În 2016, toţi locuitorii vor putea consuma apă potabilă?

Ion Gangan: „Care vor dori, vor beneficia de apă potabilă, deoarece noi, ca beneficiari, dorim ca fiecare cetăţean să vină cu o contribuţie. Atunci când noi mergem cu magistrala în stradă, propunem cetăţeanului să se conecteze din contul personal.”

Europa Liberă: Şi contribuţia localnicului care e? De ce sumă e vorba?

Ion Gangan: „2000-3000 de lei. Comparând cu situaţia când fiecare cetăţean îşi construieşte o fântână, că şi-o doreşte, sinecostul ajunge la 50000-70000 de lei o fântână. Deci eu cred că 2000-3000 de lei e o nimica toată. Pentru aprovizionarea cu apă este necesar de a o evacua şi noi am avut nevoie de un sistem de canalizare şi de o staţie de epurare. Deci astăzi noi am finalizat proiectul de renovare a staţiei de epurare a apelor reziduale. Cu susţinerea ambasadei Cehiei în Republica Moldova, l-am avut ca oaspete prezent pe domnul ambasador Jaromír Kvapil, îi mulţumim foarte mult pentru suportul pe care ni l-a acordat, 1 milion de euro.”

Europa Liberă: 1 milion de euro e mult, domnule ambasador?

Jaromir Kvapil
Jaromir Kvapil
Jaromír Kvapil: „Pentru Cehia este 1/3 din ceea ce acordăm Moldovei în fiecare an. Nu este chiar aşa de puţin, având în vedere şi faptul că totuşi există criză şi în Cehia, ca peste tot. Şi totuşi noi am hotărât să nu micşorăm nivelul asistenţei.”

Europa Liberă: La eveniment este prezent şi ministrul Ecologiei, Gheorghe Şalaru.

Gheorghe Şalaru: „Avem încă destul de multe probleme la capitolul aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare, deoarece, pe parcursul la mulţi, mulţi ani, aceasta nu a fost o prioritate. La moment, peste 50% din populaţia ţării nu are acces durabil la apă potabilă. Iar dacă vorbim despre canalizare şi dacă vorbim despre spaţiul rural, atunci acest procent este cu mult, cu mult mai mare. Ne apropiem chiar de 90%.”

Europa Liberă: Şi acum este o prioritate asigurarea populaţiei cu apă potabilă?

Gheorghe Şalaru: „Şi acuma este, cu adevărat, noi vorbim despre asigurarea cu apă ca o prioritate, mai mult ca atât, ca un drept fundamental al omului.”

Europa Liberă: Şi costul ca această prioritate să fie realizată care ar fi?

Gheorghe Şalaru
Gheorghe Şalaru
Gheorghe Şalaru: „Este vorba de sute de milioane de euro, ca să nu zic chiar mai mult de un miliard. Dar nu trebuie să ne sperie miliardele, fiindcă ochii sperie, mâinile fac, ajută. Dacă nu ne pornim pe acest drum lung niciodată, atunci cum vom ajunge la capătul acestui drum? Şi iată că suntem porniţi. Avem o sumedenie de proiecte care ar părea că sunt proiecte după ce am stat cu mâinile întinse, dar vin şi proiecte care înseamnă parteneriat public-privat, concesiune, implicarea serioşilor investitori. Deoarece aprovizionarea cu apă şi canalizarea este şi o afacere, este un serviciu public, şi aici trebuie să ne învăţăm să manageriem, să administrăm averea pe care o avem. Şi aici, în Nisporeni, observăm: cu 1 milion de euro s-a reuşit să se pună în funcţiune o staţie de epurare cu o capacitate mult mai mare decât a fost staţia de epurare în perioada sovietică. Iar dumneavoastră vedeţi că din construcţiile care erau în perioada sovietică, sunt folosite mai puţin de jumătate. Ceea ce ne facem să avem acum o altă problemă, să dăm răspuns: ce facem cu aceste construcţii? Dar este un exemplu frumos de a utiliza şi de a folosi raţional ceea ce am mai avut pentru ca să nu cheltuim de 2 ori, pe un loc.”
XS
SM
MD
LG