Linkuri accesibilitate

Statele Unite şi Uniunea Europeană au început negocierile privind crearea celei mai mari zone de comerţ liber din lume


Experţii consideră că tratativele nu vor fi uşoare sau de scurta durată. Relaţiile dintre SUA şi UE sunt umbrite acum de scandalul interceptărilor ilegale ale comunicaţiilor europene.


La Washington încep astăzi negocieri pentru formarea celei mai mari zone de comerţ liber din lume. Negocierile au ca scop ridicarea tuturor barierelor comerciale intre Statele Unite si Uniunea Europeana.

Expertii considera ca ele nu vor fi uşoare sau de scurta durată pentru că europenii doresc să îţi păstreze subvenţionarea anumitor produse si domenii, iar Statele Unite doresc, la rîndul lor, să îşi apere industria apărarii. Mai mult, relaţiile dintre Statele Unite si Uniunea Europeana nu sunt acum in cel mai armonios moment al lor din cauza scandalului legat de interceptările ilegale ale comunicatiilor europene, date in vileag de fostul analist al CIA, Edward Snowden.

Anul trecut valoarea comerţului intre Statele Unite si Uniunea Europeana a fost de aproximativ 500 de miliarde de euro, cu sute de miliarde in plus în investitii si servicii. Daca acest acord va ajunge sa fie semnat, el va cuprinde o zona de 800 de milioane de locuitori.

Potrivit unui studiu recent realizat de Centrul pentru Cercetări de Politică Economică de la Londra, acest acord va duce la cresterea productiei economice in Statele Unite si Uniunea Europeana, pe an, cu 100 de miliarde de dolari, ceea ce va duce la scăderea şomajului pe ambele maluri ale Atlanticului.

Oficialităţi americane si ale Uniunii Europene spun că acest acord ar putea sa fie finalizat înainte de incheierea mandatului actualei comisii europene, cea condusa de Jose Manuel Barosso, adică la sfirsitul anului viitor. Dar economişti si analisti politici cred că acest lucru nu se va putea intimpla mai inainte de anul 2015, avind in vedere complexitatea acordului si poziţiile diferite ale unor ţări comunitare.

Pe de altă parte, o schimbare a echipei de negociatori dupa 2014, ar putea duce la noi aminări, cred mai multi analisti economici, citati de presa internationala si de corespondentii Europei Libere.

Concluzia expertilor de la revista britanica The Economist este ca acest acord va fi in beneficiul ambelor părţi şi ar trebui ca disensiunile sa fie depăşite pentru prosperitatea viitoare pe care acesta ar aduce-o.
XS
SM
MD
LG