Linkuri accesibilitate

Dezbateri în presa americană pe tema atitudinii administrației Obama față de evenimentele din Egipt


Imaginile de la demonstrațiile anti-Morsi de duminică la Cairo
Imaginile de la demonstrațiile anti-Morsi de duminică la Cairo

„Problema nu e că nu avem influență, ci că administrația Obama a fost fie insuficient interesată, fie prea prudentă să utilizeze influența pe care America o are.”



Senatorul republican american, John McCain cere suspendarea ajutorului american pentru Egipt, tara in care presedintele ales a fost inlaturat de la putere, pe fondul protestelor populare, prin interventia armatei. Care este logica celor care cer aplicarea de sanctiuni impotriva Egiptului? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Aceasta logica este explicata pe larg, in Washington Post, de catre cercetatorul Robert Kagan, de la Institutia Brookings. Acesta aminteste ca raspunsul ambivalent, al administratiei Obama, fata de cele intimplate in Egipt, in ultimele zile, nu este neasteptat. Kagan scrie despre o intreaga istorie in care administratii americane au sustinut dictatori sau au inlaturat-direct sau prin intermediari-regimuri democratic alese in Iran, Guatemala sau Chile.

Eforturi in directia sustinerii democratiei in lume au fost mai numeroase, dar aceste exceptii exista si sint ancorate in interese strategice. Inainte de a ajunge presedinte, Barack Obama parea sa se delimiteze de astfel de politici si exista argumente ca a incercat si incearca sa o faca numai ca realitatile, de multe ori, flexibilizeaza si cele mai bune intentii.

Kagan sustine ca Mohamed Morsi, primul presedinte democratic ales al Egiptului a facut multe greseli, in practica democratica si administrarea economiei. „Pentru incompetenta sa, el merita sa nu mai fie ales, la scrutinul urmator. Pentru maniera in care a inteles domnia majoritatii si folosit practici nedemocratice, el merita mai multe presiuni interne si internationale, in special dinspre Statele Unite care ofera Egiptului cel mai mare ajutor”. Dar autorul articolului din Washington Post se indoieste ca o interventie a armatei era cel mai bun raspuns la abuzurile si greselile lui Morsi.

Kagan recunoaste vestea buna ca un lider inadecvat nu mai este la putere, dar crede ca din cauza manierei in care Morsi a fost inlaturat, parcursul democratic al Egiptului va fi acum mai complicat. Unul dintre argumente este ca dupa ce a inlaturat de la putere doi lideri, in interval de doi ani si jumatate, armata este acum privita ca principala forta si arbitru al jocului politic. Expertul de la Brookings se intreaba ce se va intimpla cind masuri ale noului govern egiptean vor intimpina rezistenta publica, lucru foarte normal in conditiile in care masurile de redresare economica vor fi dure si vor cere sacrificii de la o populatie, care de-acum a suferit. In plus, simpatizanti ai miscarii islamice Fratia Musulmana pot decide ca democratia nu functioneaza pentru ei si opta pentru militantism si violenta. Si cum va gestiona armata includerea Fratiei in viata politica, stiut fiind ca daca candideaza va obtine un numar important de voturi?

Robert Kagan se mai intreaba cum vor reactiona fortele laice si liberale la posibilitatea ca armata sa riposteze la proteste cu o mina forte, ingradind libertati individuale si colective, ceea ce este foarte posibil? Autorul articolului crede ca Egiptului nu reincepe procesul democratic dupa o resetare, ci ca a facut un enorm pas inapoi, pentru care -crede Kagan - administratia americana poarta o vina. Asta din cauza ca, asa cum nu a facut presiuni asupra lui Mubarak, asa nu a facut presiuni suficiente nici asupra lui Morsi, atunci cind acesta a demonstrat tendinte autoritare si proasta gestionare a economiei. Kagan respinge idea, despre care se vorbeste mult aici, ca America nu a ar avea suficienta influenta pentru a juca un rol in regiune. „Problema nu e ca nu avem influenta, ci ca administratia Obama a fost fie insuficient interesata, fie prea prudenta si tematoare sa utilizeze influenta pe care America o are”. De aceea Kagan crede ca macar acum, Statele Unite trebuie sa demonstreze ca au invatat din istorie si sa suspende ajutorul pentru Egipt pina cind tara revine la un cadru democratic.
XS
SM
MD
LG