Linkuri accesibilitate

Un discurs al însărcinatului cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite la București


Fără intervențiile prompte și clare ale diplomaților americani în viața politică românească, procesul de adaptare democratică ar fi fost în ultimii 20 de ani mult mai complicat.



In România, in discursul de emisarilor americani la Bucuresti de ziua independentei Statelor Unite au fost lansate noi apeluri pentru o relatie constructivă intre preşedintele de centru dreapta si guvernul de centru stinga.

Insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in România sugereaza ca a avut doua prioritati in perioada celor sase luni de dupa plecarea ambsadorului Mark Gitenstein: promovarea firmelor americane si intarirea institutiilor din România precum si a statului de drept. Duane Butcher, care conduce ambasada Statelor Unite la Bucuresti, a mai adaugat ca a „sustinut puternic” „coabitarea dintre primul-ministru si presedinte” precum si nominalizarea procurorilor sefi.

Fara interventiile prompte si clare ale diplomatilor americani in viata politica româneasca, procesul de adaptare democratica ar fi fost in ultimii 20 de ani mult mai complicat. Influenta ambasadorilor americani asupra liderilor politici români a fost esentiala din acest punct de vedere. Chiar si fostul presedinte român, Ion Iliescu a dat inapoi in 1999 in perioada ultimei mineriade, prin care stinga post-comunista pregatea un puci. Atunci cind de la Ambasada Statelor Unite i s-a transmis ca nici un stat occidental nu-i va recunoaste legitimitatea si nu va mai sta de vorba cu el daca insista sa pregateasca o lovitura de stat mascata de nemultumirile minerilor, Ion Iliescu a inteles si a oprit ostilitatile.

Exact acum un an urmasul lui Iliescu in fruntea socialistilor, Victor Ponta, a incercat si el o lovitura de stat, cind a vrut sa-l debarce pe Traian Basescu folosind tot felul de tertipuri la limita legii. Sub presiunile Washingtonului si ale Bruxelles-ului, Ponta a cedat si a acceptat sa joace folosindu-se de normele democratice. „Am fost ingrijorati, declara diplomatul american, ca regulile constitutionale nu vor fi respectate, dar pina la urma ele au fost respectate”. „Am avut o cooperare excelenta cu Presedintia si Guvernul in ultimul an”, adauga Duane Butcher, cu gindul ca lucrurile nu se vor schimba, cel putin pina anul viitor cind Traian Basescu isi termina ce-l de-al doilea mandat de presedinte in fruntea tarii.

Dezbaterile despre o noua suspendare a lui Basescu nu s-au oprit, insa, niciodata si chiar astazi Victor Ponta folosindu-se de o aritmetica rudimentara a socotit ca noile date ale recensamintului ar scoate la iveala ca Traian Basescu ar fi fost demis asta vara, numai ca numarul votantilor si celelalte date ale alegerilor se iau de la Ministerul de Interne, nu de la Institutul de Statistica.

Reprezentantul Ambasadei Statelor Unite s-a declarat multumit si de noii procurori sefi, pe care i-a cunoscut si despre care crede ca le va asigura oamenilor de afaceri americani un mediu sigur pentru investitiile lor. „E important ca nimeni sa nu fie mai presus de lege” a punctat diplomatul american, care le-a explicat romanilor ca ridicarea vizelor pentru Statele Unite nu poate avea loc doar fiindca cele doua state sint prietene si au semnat un parteneriat strategic: pur si simplu trebuie sa scada rata celor care vor sa calatoreasca dincolo de ocean si care sint respinsi.

Iata o argumentatie greu de inteles intr-o tara balcanica, in care lucrurile cele mai importante „se rezolva” pe baza relatiilor amicale. Pe de alta parte discursul insarcinatului cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite arata ca România este tratata in continuare ca un frate mai mic, incapabil sa se descurce de unul singur.

Dar de ce are nevoie Romania de un frate mai mare?

Dependența Romăniei de o mare putere tine de traditiile istorice ale tarii. Si, desi acum este membra a NATO si a Uniunii Europene, România are inca nevoie de „morcovul si bățul” aliatior sai, adica de recompense si penalizari, pentru a fi convinsa sa nu deraieze de la drumul drept.
XS
SM
MD
LG