Linkuri accesibilitate

Bacalaureat-ul: cauzele corupției


Scandalul fraudelor de la Bacalaureat-ul din România are cel puţin trei cauze: slaba pregătire a elevilor, indiferenţa profesorilor şi inadecvarea învăţământului autohton la realitate sau altfel spus imposibilitatea reformării acestui domeniu, vital pentru modernizarea ţării.


Cine credea că examenul de bacalaureat poate provoca emoții la scară națională numai în Moldova s-a înșelat. În România vecină, despre rezultatele Bac-ului vorbesc în aceste zile fără încetare toți, de la bieții candidați căzuți până la premierul țării. Care sunt motivele, aflăm din relatarea Sabinei Fati.

De foarte multi ani, inca din perioada Ceausescu, cei mai multi dintre elevii care isi doreau sa faca studii superioare, luau meditatii in ultimii ani de liceu. Acum sistemul meditatiilor este pus in aplicare inca din gimnaziu, uneori ca cerinta obligatorie a profesorului de la clasa, care adesea preda in particular, pe bani negrii, ceea ce ar trebui sa faca la scoala. Toata lumea cunoaste acest sistem, dar deocamdata sint penalizate doar cazurile grave, ca cel de la Liceul Bolintineanu din Rahova, unul dintre cartierele sarace ale Bucurestiului. Potrivit surselor juridice citate de presa nationala, circa 20 la suta dintre candidatii inscrisi la examenul de Bacalaureat de la acest liceu sustin ca ar fi dat intre 300 si 600 de euro pentru a avea parte de supraveghetori prietenosi care sa-i lase sa copieze. Fosta directoare a Liceului Bolintineanu, Costica Varzaru a fost retinuta aseara pentru 24 de ore si a recunoscut o parte dintre acuzatiile care i se aduc.

Liceul a fost pus sub urmarirea operativa a Serviciului Roman de Informatii acum trei saptamini, perioada in care procurorii au aflat planul clasic al profesorilor de la liceul bucurestean, care a pregatit o echipa de „rezolvatori de subiecte”. Membrii echipei urmau sa paseze subiectele rezolvate elevilor care dadeau examen: asa s-ar putea explica de ce au fost gasite atitea copiute ieri la examenul de limba romana. Exista, insa, si o alta explicatie, dezmintita deocamdata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si de Ministerul de resort: este posibil ca subiectele la limba romana sa se fi aflat inainte de deschiderea plicurilor. Daca va fi dovedita o astfel de situatie inseamna ca si ministerul Educatiei este amestecat in fraudarea examenului de Bacalaureat. Mai multi tineri au anuntat pe diverse forumuri de discutie ca au aflat ce subiecte vor primi cu o jumatate de ora sau chiar mai mult, inainte de examen. Procurorii au ridicat, de altfel ieri dimineata, computerele de la departamentul tehnic al Liceului Bolintineanu, ceea ce sugereaza ca exista unele suspiciuni in acest sens.

Potrivit unor surse juridice, elevii ar fi strins circa 10 mii de lei, adica 2200 de euro, bani care au ajuns la profesorii care urmau sa-i ajute. Candidatii la Bacalaureat–ul din Romania sint speriati de acest examen dupa ce in ultimii doi ani promovabilitatea se pastreaza sub 50 la suta, ca urmare a montarii camerelor video in toate clasele de examen. Aceasta solutie introdusa de guvernul de dreapta, ramasa in vigoare si acum, a scos la iveala slabiciunile invatamintului liceal romanesc. Profesorii sint platiti sub media nationala si de aceea destul de dezintersati: un debutant nu depaseste 200 de euro, iar un profesor mediu cu experienta de 40 de ani are lunar circa 350 de euro. La rindul lor, elevii nu sint prea motivati, dar in acelasi timp pastreaza prejudecata ca au nevoie de Bacalaureat, chiar daca pentru trecerea acestui examen trebuie sa plateasca.

Fraudele apar tocmai din cauza acestui cerc vicios, dar exemplul de anul acesta care se va finaliza probabil cu inchisoare pentru citiva dintre profesorii de la Liceul Bolintineanu din capitala Romaniei, ar putea sa-i sperie si pe altii. Ceea ce nu insemana ca sistemul va deveni performant, dar poate va fi mai putin corupt.
XS
SM
MD
LG