Linkuri accesibilitate

Premii pentru bloggerii tineri din Transnistria


La Tiraspol, 9 mai 2013
La Tiraspol, 9 mai 2013

70 de tineri din 11 şcoli din regiunea transnistreană au luat parte, timp de un an, la un program de instruire coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent și finanțat de Națiunile Unite și Uniunea Europeană.


La Vadul lui Vodă a avut loc ceremonia de premiere a tinerilor bloggeri din regiunea transnistreană care au beneficiat pe parcursul anului curent de instruire în cadrul unui program coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent și finanțat de Națiunile Unite și Uniunea Europeană. În program au fost cuprinși 70 de tineri și 11 școli care au devenit gazdele blogurilor acestora. Detalii are Alla Ceapai.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Bloggerii care fără să vrea au eclipsat cea mai mare parte a presei oficiale, inerte şi cazone, la părerea multor experţi, au priză întâi de toate pentru că îşi publică articolele pe platformele instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului. Elevii reflectă, în special, activitatea şcolii în care studiază, momente din viaţa colegilor, dar se şi pronunța pe marginea educației din regiunea transnistreană. Cei 70 de tineri bloggeri au fost instruiţi de jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului despre cum se face şi cum se scrie pe un blog. Printre ei şi Maxim:

„Deoarece este un blog şcolar, noi ne orientăm spre grupul nostru ţintă, adică elevii. Eu scriu despre sport şi alte ocupaţii preferate, scriu despre diferiţi oameni. Scriu despre regiunea transnistreană şi problemele tinerilor de aici. De exemplu, am făcut şi un sondaj despre dependenţa de droguri în rândul tinerilor. Eu sper că în viitor blogul o să mă ajute să câştig şi nişte bani.”

Tinerii mi-au spus că prin aceste bloguri îşi propun să diversifice mass-media din regiunea transnistreană, pe care, de altfel, o consideră independentă, corectă şi necenzurată. Iar atunci când i-am întrebat despre închiderea mai multor forumuri din regiune, gest calificat de experţi drept cenzură pe internet, mai mulţi tineri au spus că nu cunosc despre asta. Dar iată ce crede tânărul blogger Evgheni despre obstrucţionarea accesului la forumuri:

„Aceste forumuri cred că aduceau atingere vieţii personale a oamenilor care stau în spatele închiderii lor.”

Europa Liberă: Se spune că în spate ar sta Evgheni Şevciuk?

„Cred că preşedintele republicii noastre a considerat că oamenii nu trebuie să fie informaţi despre temele reflectate acolo.”

Europa Liberă: Dar există cenzură în mass-media din Transnistria?

Chiosc de ziare la Tiraspol
Chiosc de ziare la Tiraspol
„Cenzură există, dar eu cred că asta este trecător. Trebuie să existe nişte înţelegeri. Uneori se întâmplă că nu există înţelegere, un schimb sănătos de opinii. Dar asta este politică şi mai bine mă abţin.”

Evgheni spune că îi place să scrie pe blog şi despre subiecte economice:

„Deoarece Transnistria este o ţară slab dezvoltată, nu doar din punct de vedere mediatic sau politic, dar şi economic… Ţara noastră e mică şi depinde foarte mult de factorii externi, în special de Federaţia Rusă. Noi depindem de alţii pentru că de unii singuri nu ne putem dezvolta, deocamdată. Eu îmi doresc ca Transnistria să se dezvolte treptat şi noi să devenim cunoscuţi pentru un public cât mai larg în Europa, Federaţia Rusă, chiar şi SUA.”

Dmitri Abracicov învăţător la şcoala nr. 1 din Parcani spune că aceste bloguri sunt citite şi de cei din partea dreaptă a Nistrului. L-am întrebat ce crede despre independenţa presei de pe ambele maluri ale Nistrului:

„în Transnistria presa este corectă. Dar trebuie să te informezi din mai multe surse şi să analizezi informaţia până a ajunge la o concluzie. Eu nu pot să spun că aici, în Transnistria, stăm bine la capitolul presei, iar acolo la voi situaţia e mai rea, sau invers. Trebuie de informat din cât mai multe surse.”

Ambasadorul UE în Moldova Dirk Schuebel, care a participat la ceremonia de astăzi, a spus că prin intermediul acestor bloguri tinerii au posibilitatea să contribuie la dezvoltarea mass-mediei independente şi la asigurarea libertăţii presei în stânga Nistrului. Diplomatul european a subliniat că acest proiect, în valoare de peste 84 de mii de dolari, este parte a programului de promovare a măsurilor de încredere între cele două maluri ale râului Nistru.
Previous Next

XS
SM
MD
LG