Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



La Chișinău sunt programate astăzi manifestări rivale legate de aniversarea Pactului Ribentropp-Molotov, în baza căruia Basarabia românească a fost anexată de Uniunea Sovietică în 1940. Astăzi au anunțat că ies în stradă atât cei care consideră acea dată eliberare de sub ocupația română, cât și cei care o văd ca invazie sovietică. Ambele manifestări ar trebui să înceapă la opt dimineață: cea pro-rusească la la ambasada Rusiei, iar cea pro-românească în Piața Marii Adunări Naționale.
Ecourile aniversării mereu controversate vor fi simțite probabil și la ședința plenară a Parlamentului, care va începe la ora 9.

La Biserica Sântul Dumitru începe tot la ora 9 slujba de pomenire a poetului Dumitru Matcovschi, care a murit la vârsta de 73 de ani. Matcovschi va fi înmormântat mâine în satul lui natal, Vadul-Râșcov.

La Bruxelles continuă summitul de două zile început ieri al liderilor Uniunii Europene, care discută probleme bugetare și de consolidare a băncilor, dar și continuarea extinderii Uniunii în Balcanii de vest.

Primul președinte cu rădăcini afro-americane al Statelor Unite, Barack Obama, își continuă astăzi în Africa de Sud turneul african început ieri în Senegal. Pe agenda călătoriei lui Obama se mai află Tanzania.

Secretarul de stat al Statelor Unite John Kerry se află în Orientul Mijlociu, urmând să se întâlnească astăzi în capitala Iordaniei Amman cu președintele palestinian Mahmud Abbas. Aceasta este a cincea vizită a lui Kerry în regiune în tot atâtea luni.

Capitala Egiptului, Cairo, va fi păzită astăzi de contingente de poliție sporite, pentru că sunt programate mitinguri ale partidului islamist de guvernământ Frăția Musulmană, dar și ale opoziției.

La Beijing se vor întâlni astăzi președinta Coreei de Sud, Park Guen-hye și premierul chinez Li Keqiang. Pe agendă se află relațiile economice dintre cele două țări, dar și situația din peninsula coreeană, tensionată din nou de amenințările nucleare ale nordului comunist.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG