Linkuri accesibilitate

Unificarea dreptei în Bulgaria


Cele mai mari trei partide de centru-dreapta vor o coaliție.




Cele mai mari trei partide de centru-dreapta, „Democrați pentru o Bulgaria puternică” al ex-premierului Ivan Kostov, „Bulgaria a cetățenilor” a ex-comisarului european Meglena Kuneva și „Alianța albastră”, împreună cu Partidul verzilor și „Libertate și demnitate” - o formațiune desprinsă din Partidul etnicilor turci, și-au anunțat intenția de a crea o coaliție ce se va numi, cel mai probabil, „Platforma civică”.

Principalele cereri, conținute în declarația comuna „4 pași de ieșire din criza” sînt: demisia guvernului Oreșearski, alegeri anticipate pînă la finele lui septembrie, de-mafiotizarea țării și trecerea la un sistem modern de guvernare.

Partenerii din care niciunul nu a trecut pragul parlamentar de 4% la alegerile din 12 mai, nu vor colabora cu partidul GHERB al lui Boiko Borisov, despre care afirmă că deservește interesele oligarhiei.

Pînă se va dizolva, parlamentul trebuie să voteze amendamente la Codul electoral prin introducerea votului electronic, a înregistrării active a alegătorilor și liberalizării condițiilor de participarea a independenților și a unor partide noi.

Fostul comisar european Megflena Kuneva a spus că unitatea forțelor de dreapta se va realiza după modelul Uniunii creștin-democrate din Germania. Nu este vorba însă de un partid ci de o platformă, deschisă pentru partide și pentru mișcări civice. În actuala situație ieșirea din criza a țării nu este posibilă fără unificarea dreptei.

„Noua platforma civică va milita pentru vot uninominal. Un Lech Valensa și un Vaclav Havel au făcut în plan personal mai mult pentru atragerea unui mare număr de oameni de partea democrației în Republica Cehă și în Polonia decăt organizațiile de partid”, a spus Kuneva.

„În Bulgaria au început să apară diferite alianțe ale cetățenilor – de regulă în apărarea unor cauze ecologiste. Acum însă în orașele mari are loc un protest împotrivă corupției, a lipsei de transparență și de răspundere”, a declarat președinta partidului „Bulgaria a cetățenilor”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG