Linkuri accesibilitate

„Scopul politic este continuarea mişcării R. Moldova către spaţiul valoric al UE.”


Vlad Filat: „cei care se ocupă de provocări, care atentează asupra statului, trebuie să înţeleagă că în R. Moldova, există o lege și că ea trebuie să fie respectată de către toţi.”



Provocarile care vin din partea reprezentantilor de la Tiraspol si de la Comrat ar putea sa faca parte dintr-un scenariu de zadarnicire a apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana, exact inaintea summit-ului de la Vilnius. De aceasta parere este fostul premier Vlad Filat, presedintele PLDM.

Europa Liberă: Adunarea Populară a Găgăuziei anunţa despre o iniţiativa legislativă prin care solicită revenirea Găgăuziei la statutul de republică autonomă. De ce să fi apărut această solicitare? De ce tocmai acuma?

Vlad Filat: „Nu este întâmplător. Perioada, pe care o parcurgem, este una foarte importantă. Pe de o parte, avem, în această toamnă, un exerciţiu important, de a-l susţine, summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Şi trebuie să ne uităm foarte atent cine sunt cei care vin cu aceste aşa-numite iniţiative.

Dar dacă este să dau o calificare, sigur, este vorba de o provocare. Şi trebuie să o calificăm ca atare. Însă totodată cei care se ocupă de provocări şi care atentează asupra statului, trebuie să înţeleagă că, în Republica Moldova, este lege, care trebuie să fie respectată de către toţi. Cred că atât instituţiile, care au atribuţii speciale, în mod special, Procuratura Generală ar trebui, cu mare atenţie, să investigheze această situaţie şi să întreprindă măsurile care se impun, pentru, pe de o parte, a stopa aceste acţiuni provocatoare şi, pe de altă parte, pentru a asigura respectarea legii, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Aceste acţiuni provocatoare ar putea să aibă în spate şi anumite forţe?

Vlad Filat: „Eu nu pot să mă pronunţ în acest sens. Avem nevoie de probe, nu doar de supoziţii. Dar categoric, din păcate, în Republica Moldova, există forţe politice care nu au limite în a folosi situaţii, chiar dacă vin în detrimentul interesului naţional, cu scopuri electorale.”

Europa Liberă: Tiraspolul şi Comratul pot să zădărnicească apropierea Republicii Moldova de UE?

Vlad Filat: „Nu, pentru că există voinţa cetăţenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi cei din Găgăuzia, şi cei din regiunea de Est sunt tot cetăţeni ai Republicii Moldova.

Vlad Filat: „Este adevărat. Numai că, într-un stat democratic, deciziile se iau, având la bază majoritatea cetăţenilor. În acest sens, cetăţenii Republicii Moldova s-au expus prin vot, atunci când au împuternicit, întru exercitarea guvernării în Republica Moldova, în cadrul alegerilor libere, democratice, parlamentare. În acest sens, cetăţenii Republicii Moldova au reprezentanţi în Parlament, prin Parlament – în guvernul Republicii Moldova, care au mandatul în a lua decizii, în interesul statului.”

Europa Liberă: De ce anume acum, înaintea summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, se încearcă să se demonstreze că şi vectorul pro-estic ar fi unul potrivit pentru Republica Moldova?

Vlad Filat: „Nu este în premieră. În perioada exercitării mandatului de prim-ministru, am avut asemenea situaţii, într-o anumită periodicitate de timp. Şi la Comrat, şi la Bălţi au fost anumite situaţii mai dificile, şi în Transnistria am avut anumite complicaţii, în comunicarea cu partenerii estici. Deci nu este o noutate. Este foarte important ca aceste situaţii să fie administrate bine, într-o manieră calmă şi urmărind scopul. Iar scopul este continuarea mişcării Republicii Moldova către spaţiul valoric al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: În calitate de premier, cu mai multe ocazii, aţi depus eforturi ca să readuceţi Transnistria în componenţa Republicii Moldova. Şi totuşi reunificarea ţării este un subiect foarte greu de realizat. Deoarece iarăşi interesele celor care conduc administraţia de la Tiraspol sunt altele decât cele pe care le are conducerea Republicii Moldova. Credeţi că mai e posibil de a reunifica Moldova? Şi, în baza cărui statut, ar putea fi reîntregită ţara?

Vlad Filat: „Cred. Acest lucru se va întâmpla, depinde doar în ce perioadă de timp. Iar perioada de timp depinde de modul în care vom administra acest proces, într-adevăr, foarte complicat de reintegrare a ţării. Viitorul statut al Transnistriei este în componenţa Republicii Moldova, cu autonomie largă. Şi acest statut urmează să fie rezultatul negocierilor, în formatul „5+2”.

Europa Liberă: Şi ei, dacă nu acceptă acest statut de autonomie largă?

Vlad Filat: „Eu încerc tot timpul să văd, în perspectivă, cum vor derula evenimentele. Acest status quo al raioanelor din estul Republicii Moldova nu poate fi unul prelungit la nesfârşit. Va veni momentul când această poziţie intransigentă va fi schimbată printr-o poziţie constructivă, reieşind din motive obiective, atât economice, dar şi cu caracter social, dar şi având o poziţie consolidată a tuturor partenerilor noştri externi.”

Europa Liberă: Parlamentul a adoptat această Declaraţie privind situaţia din regiunea de Est a Republicii Moldova. Pe de altă parte, poate, în aceşti trei ani şi ceva, de când forţele pro-europene au venit la putere, trebuiau să pună pe masă un proiect de statut?

Vlad Filat: „Vedeţi, aici este şi problema. În cazul în care am fi venit noi cu un proiect de soluţionare, cu certitudine, urmau să vină şi cei de la Tiraspol, cu un proiect propriu sau, spre exemplu, o parte din procesul de reglementare, fie Rusia, Ucraina, aşa cum a mai existat în trecut. Şi, având experienţa finalităţii acestor iniţiative, noi am pornit de la premisa că statutul regiunii transnistrene urmează să reprezinte un compromis, în rezultatul negocierilor. Nu urmează să fie un statut al Chişinăului sau de undeva venit. De aceea, trebuie să continuăm, să fim perseverenţi, să nu renunţăm nici pentru o clipă la realizarea obiectivului de reintegrare a ţării. Şi, în urma acestor negocieri, să avem acest statut elaborat.”

Europa Liberă: Pentru că aţi discutat, cu mai mute ocazii, cu liderul de acolo, Evgheni Şevciuk, îl găsiţi cooperant şi dornic, la modul serios, să fie depăşită această problemă?

Vlad Filat: „Eu am avut comunicare şi cu domnul Smirnov, şi cu domnul Şevciuk, comunicări pe care le-am considerat şi le consider a fi importante. Şi pentru perioada de viitor trebuie să se reia dialogul, să se comunice. Pentru că, fără comunicare, nu ai cum să identifici problemele, nu ai cum să le rezolvi, cu atât mai mult. Eu nu pot să vă vorbesc despre dorinţe, sincere sau mai puţin sincere.

Ceea ce este cert: că domnul Şevciuk înţelege foarte bine care este situaţia reală şi cât de complicat este, că această stare de conservare a lucrurilor în regiunea transnistreană nu poate fi una de lungă durată. Trebuie să fim perseverenţi, trebuie să fim înţelepţi, în acest proces, la fel cum trebuie să fim înţelepţi şi în procesul de guvernare a ţării, în general. Şi atunci categoric vom obţine rezultate.”

Europa Liberă: Dar această intenţie de a demarca aşa-zisul hotar cum trebuie văzută?

Vlad Filat: „Este o provocare. Asemenea iniţiativă vine de mai demult. Însă să nu dăm în niciun caz curs acestei provocări. Eu sunt foarte mulţumit că Parlamentul Republicii Moldova a reuşit să adopte acea Declaraţie pe care eu cred că ar fi trebuit să o voteze toţi deputaţii. Regret foarte mult că unii politicieni încearcă şi din această problemă, care este una vitală pentru viitorul Republicii Moldova, încearcă să culeagă dividende electorale.”

Europa Liberă: Două subiecte referitor la chestiunea transnistreană: cel care ţine de schimbarea statutului forţelor de menţinere a păcii şi retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Cum e să convingi Federaţia Rusă să accepte rezolvarea acestor două componente ale noianului de probleme?

Vlad Filat: „Obiectivul guvernului actual, dar şi al celui precedent a fost de a schimba statutul forţelor de menţinere a păcii, în unul civil, sub mandat internaţional. Şi este absolut firesc să fie aşa. Şi, în acelaşi rând, retragerea muniţiilor şi a contingentului militar rus, de pe teritoriul Republicii Moldova. Ceea ce reiese şi în angajamentele internaţionale, dar şi din relaţiile bilaterale Republica Moldova-Federaţia Rusă. Din păcate, este un proces mai complicat decât ar fi trebuit să fie. Pe parcursul timpului, nu am auzit argumente, mai mult emoţii. De aceea este regretabil acest lucru. Pe de altă parte, situaţia ne indică clar că trebuie să insistăm şi să comunicăm, atât la nivel bilateral, dar şi la nivel internaţional, pentru ca aceste obiective să fie realizate.”

Europa Liberă: Aceste puncte migraţionale sunt cerute de către Bruxelles? Şi este o condiţie ca Moldova să semneze Acordul de Asociere?

Vlad Filat: „Aceste puncte migraţionale nu trebuie privite doar ca fiind pe perimetrul râului Nistru. Ele sunt necesare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ca să avem o bună administrare a procesului migraţional, fiind la frontieră cu Uniunea Europeană. Deci acestea sunt condiţii-tip pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene, atunci când este vorba de regim liberalizat de vize şi aşa mai departe.

Noi trebuie să înţelegem că nu suntem şi nu vom fi doar beneficiari de valori şi drepturi, şi libertăţi din partea Uniunii Europene. Dar trebuie să fim şi contribuitori la nivel de securitate, la nivel de asigurare a unui proces migraţional adecvat şi aşa mai departe. De aceea statul Republica Moldova are această obligaţie atât în raport cu Uniunea Europeană, dar, în mod special, în raport cu propria sa capacitate de a avea funcţionalitate, la nivel de instituţii.”

Europa Liberă: Am auzit declaraţia pe care o făcea deputatul socialist, Igor Dodon, care spunea că, dacă Moldova semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Transnistria va fi pierdută.

Vlad Filat: „Aceasta vine, încă o dată, în confirmare că unii, de dragul obţinerii unui vot, sunt gata să se hazardeze nu doar în declaraţii, dar şi în acţiuni, care vin categoric în detrimentul statului, pe de o parte. Dar cel mai grav, la etapa actuală, este această transmitere de mesaj negativ care duce la o stare în societate de nelinişte, de supărare generală. Şi, într-o atare atmosferă, nu ai cum să construieşti, nu ai cum să reunifici ţara, nu ai cum să integrezi ţara în Uniunea Europeană, nu ai cum să construieşti economie funcţională, instituţiile să fie în activitate, în conformitate cu legislaţia. Şi aceasta presupune iarăşi lipsă de responsabilitate.

Aş vrea ca acei care fac declaraţii să citească proiectul Acordului de Asociere, cel puţin, să citească proiectul Acordului de Liber Schimb. Şi atunci vor înţelege ce va obţine Republica Moldova, în urma semnării acestor documente. Poate pe cineva deranjează că semnarea acestor acorduri înseamnă ireversibilitate în procesul de integrare europeană. Atunci să spună lucrul acesta direct şi să nu încerce să speculeze.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să-i daţi un sfat domnului Leancă, i-aţi sugera să se întâlnească cu Evgheni Şevciuk?

Vlad Filat: „Este o necesitate ca procesele să aibă continuitate. În momentul în care am preluat guvernarea în Republica Moldova, am avut o perioadă de șase ani de zile de îngheţ total, fără niciun fel de comunicare. Pot să vă aduc aminte că, în acea perioadă, s-au întâmplat lucruri complicate, grave. Este vorba de preluarea depoului de la Bender, a portului de la Bender şi multe alte lucruri care s-au întâmplat, în acea perioadă, în care acum comuniştii se laudă că au avut progrese remarcabile. Totuşi noi am reuşit, în această perioadă de timp, deloc uşoară, zbuciumată, dar noi am reluat negocierile. Am reuşit să rezolvăm şi probleme care vizează nu doar transportul pe cale ferată – fiindcă lucrul acesta a fost discutat superficial – a fost o realizare foarte mare.

A fost un exemplu că se poate. Am avut foarte multe întâlniri. Unii le califică, aşa cum înţeleg ei. Eu cred că este absolut important: cu cel cu care negociezi reîntregirea ţării să poţi comunica, nu doar la masa de tratative şi cu fruntea încreţită. Dar să poţi comunica şi în cadrul unui concert, şi la un meci de fotbal, şi pe muntele Athos, şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun că nu a fost niciodată uşor. Cine crede că a fost uşor, să încerce să facă şi ei ceea ce am făcut eu sau noi împreună. Astfel, aceste lucruri urmează să aibă continuitate: şi întâlniri, şi negocieri, şi soluţii, în rezolvarea mai multor probleme care sunt. Şi, în general, oricât de mici ar fi paşii, ei trebuie să fie făcuţi, că oricum pasul făcut mic reprezintă mişcare.”
XS
SM
MD
LG