Linkuri accesibilitate

O legislație a discriminării sexuale abolită în Statele Unite


Judecătorii din majoritate consideră că legea din 1996 încalcă dreptul constituțional la protecție socială echitabilă.



Tribunalul Suprem American a respins ca fiind neconstituționala o lege, datind din 1996, care defineste casatoria - din punctul de vedere al drepturilor sociale - doar ca o relatie intre un barbat si o femeie. Cum a fost primita vestea? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


In virtutea legii din 1996, drepturile la ajutoare federale nu sint aplicabile casatoriilor intre persoane de acelasi sex, care sint casatorite legal, in statele in care traiesc. Decizia a fost luata cu 5 la 4, judecatorul Anthony Scalia, alaturindu-se colegilor sai considerati mai de stinga, pentru a forma o majoritate. Decizia Tribunalului Suprem nu raspunde intrebarii daca persoanele de acelasi sex au dreptul constitutional de a se casatori, din perspectiva federala. Judecatorii din majoritate considera ca legea din 1996 incalca dreptul constitutional la protectie sociala echitabila, negind cuplurilor de acelasi sex dreptul pe care le acorda celorlalte cupluri in cele 12 state si Washington DC unde casatoriile intre persoane de acelasi sex sint autorizate.

Judecatorul Kennedy a scris ca legea din 1996, cunoscuta sub denumirea DOMA, comunica autoritatilor federale si tuturor celor cu care cuplurile de acelasi sex intra in contact, inclusiv proprii copii, ca mariajul respectiv este inferior celorlalte”. Judecatorul argumenteaza ca legea federala respectiva invalideaza, fara sa aiba un motiv temeinic, deciziile statelor.

Legea din 1996 a fost adoptata cu majoritati bipartizane, in ambele camere ale Congresului si semnata de presedintele Clinton. La vremea respectiva casatoriile intre homosexuali nu erau autorizate in nici o parte a lumii.

Tribunalul Suprem a luat inca o decizie ieri, in apararea aceleiasi categorii de populatie, decizind ca o prevederea anterioara in vigoare in California, proclamind ca o casatorie este doar intre un barbat si o femeie, nu poate fi folosita impotriva autorizarii casatoriilor intre homosexuali.

Judecatorul, considerat conservator, Antonin Scalia a scris ca Tribunalul ar fi trebuit sa lase Congresul sa decida in legatura cu DOMA. El i-a acuzat pe cei care doreau anularea legii initiale ca demonizeaza pe sustinatorii acesteia, ca vad lucrurile in alb si negru, cind de fapt situatia e mai nuantata. Cazul a fost inaintat Tribunalului Suprem de catre Edith Windsor, in virsta de 83 de ani, care s-a casatorit cu partenera sa timp depeste 40 de ani, Thea Spyer, in Canada in 1987. Ambele locuiau in statul New York. Cind Spyer a murit in 2009, ea i-a lasat locuinta mostenire lui Windsor.

La vremea respectiva, statul New York recunostea casatoriile intre persoane de acelasi sex, dar nu si guvernul federal si din aceasta cauza Windsor a trebui sa plateasca impozite in valoare de 360 de mii de dolari, bani pe care nu ar fi trebuit sa-i achite daca era maritata cu un barbat. Intr-o declaratie redactata in avionul care-l transporta in Africa, presedintele Obama a salutat hotarirea Tribunalului Suprem, spunind ca leagea DOMA trata pe homosexuali si pe lesbiene ca oameni inferiori si reprezenta o legiferare a discriminarii.
XS
SM
MD
LG