Linkuri accesibilitate

Despre reforma serviciului vamal din Republica Moldova


Valentina Ursu în dialog Tudor Dabija.


Serviciul vamal informeaza ca de la 1 iulie importatorii si exportatorii vor trece vama mai repede, datorita unor reforme si tehnicii avansate utilizate de vamesi. Astfel, exportatorii isi vor putea declara marfa direct la frontiera. Despre proceduri simplificate de vămuire pentru agenţii economici din Moldova care activează în domeniul importului-exportului de mărfuri Valentina Ursu a discutat cu Tudor Dabija, director adjunct al Departamentului venituri şi tehnologii informaţionale din serviciul vamal al Republicii Moldova.

Tudor Dabija: „E vorba despre facilitarea comerţului, de fapt, în Republica Moldova şi una din verigi este şi Serviciul Vamal care serveşte ca un punct de facilitare a comerţului. Cu cât mai uşor agenţii economici efectuează tranzacţiile economice externe, cu atât economia ţării prosperă şi indicatorul clar că creşte. Serviciul Vamal a elaborat un nou pachet care va fi simţit de către agenţii economici chiar din primele zile de implementare. Este vorba despre liberalizarea exportului, e vorba despre extinderea facilităţilor pentru titularii procedurilor simplificate şi simplificarea operaţiunilor prealabile vămuirii. În acest grup intră exportatorii, importatorii, transportatorii. Dacă, la momentul actual, avem 12 elemente în procedura de export, ofiţerul vamal se deplasează la agentul economic, pentru a verifica încărcătura mărfii, pentru a aplica sigiliul, după care brocherul vamal întocmeşte declaraţia vamală. Aceste documente sunt prezentate organului vamal pentru verificare. Ulterior se stabileşte un termen de tranzit pentru a ajunge la frontieră. Acest termen de tranzit variază, în funcţie de încrederea pe care o are organul vamal faţă de agentul economic. Desigur că aici au fost mai multe riscuri...”

Europa Liberă: ... chiar şi plângeri multe, critici aduse la adresa lucrătorului vamal că, chipurile, existând această procedură, prin aceasta se urmărea scopul ca şi vameşului să-i rămână ceva în buzunarul lui.

Tudor Dabija: „Nu cred, deoarece la export multe nu poţi să faci, acolo sunt drepturile de import minime, se achită doar procedurile de import. Adică este o procedură, pur şi simplu, era moştenită de pe timpuri. Era puţină birocraţie. La ziua de astăzi noi oferim agenţilor economici exportatori exportul la frontieră, direct. Deci unitatea de transport îşi încarcă marfa în interiorul ţării, după care ajunge la frontieră, brocherul vamal întocmeşte declaraţia vamală de export, se prezintă declaraţia la organul vamal şi după care poate pleca, fără nicio problemă. Deci de la 12 etape la 5 etape se reduce operaţiunea de export. Deci este facilitată cu mult.”

Europa Liberă: Dumneavoastră v-aţi răspuns la întrebarea de ce totuşi există atâtea cazuri de contrabandă la hotar?

Tudor Dabija:
„De ce atâtea cazuri cu contrabandă?”

Europa Liberă: Atât de multe cazuri.

Tudor Dabija:
„Au fost doar câteva. Deci tentativele toate care au fost au fost depistate.”

Europa Liberă: Cele în proporţii mici se depistează, despre cele în proporţii mari aflăm cumva mai târziu, de la partenerii dumneavoastră de dincolo de Prut.

Tudor Dabija:
„Nu aş spune aşa, adică a fost o eroare, a ajuns un mesaj incorect în societate. Deoarece, conform înţelegerilor cu partea română, un inspector este în fiecare zi la ei pe teritoriu, deci, fiecare ţară îşi verifică importul. Din acest considerent, ca să nu dublăm, aşa să spunem, controlul pe agent economic, a fost delegat, deci, vorbesc de mai devreme, fiindcă acuma s-a schimbat conducerea de la Agenţia Naţională a Vămilor din România, s-ar putea să se schimbe situaţia. Deci inspectorul se află pe partea cealaltă a frontierei.”

Europa Liberă: Inspectorul moldovean?

Tudor Dabija:
„Se afla, vorbim de cazurile celea care au fost depistate...”

Europa Liberă: ...de răsunet...

Tudor Dabija:
„...în comun, consider că în comun. Dar, mă rog, ancheta va determina care sunt realităţile.”

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre punctele vamale care ar trebui să fie sau nu în preajma regiunii transnistrene?

Tudor Dabija:
„Suntem o ţară integră, nu ar trebui să existe careva frontiere. Însă conflictul pe care îl avem... este o situaţie neordinară. Iniţial, au fost posturi fiscale, după care sunt posturi vamale. Din punctul meu de vedere, este un control suficient cu numărul de posturi care există, însă este o decizie cred că politică mai mult...”

Europa Liberă: Dar s-au justificat ele, activând?

Tudor Dabija:
„Activând da, s-au justificat. Sigur că sunt eficiente, îşi fac efectul care a fost preconizat.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce partea transnistreană insistă pe ideea că totuşi foarte multă contrabandă ar avea loc?

Tudor Dabija:
„Vreau să mă înţelegeţi corect. Este un aspect politic. Mai puţin aş vrea să mă refer la el. Această întrebare ar fi mai corect să o adresăm altei persoane care răspunde de această zonă. Şi deciziile politice care se iau privind instalarea sau scoaterea anumitor posturi vamale, cred că ar fi corect ei să le comenteze. Organul vamal este, pur şi simplu, un organ executor, să asigure respectarea legislaţiei vamale.”

Europa Liberă: Domnule Dabija, dar mai este corupţie la vamă acuma? Spunea cineva că şi vameşii au buzunare.

Tudor Dabija:
„E problemă de societate, nu e legat numai de organul vamal. Sunt anumite cazuri, sunt anumiţi inspectori vamali care, beneficiind de situaţie, mai pun mâna în buzunarul cuiva sau i se oferă o anumită şpagă. Nu pot fi excluse cred că, la momentul dat, în condiţiile actuale dacă, într-adevăr, nu-şi schimbă mentalitatea omul. Este o problemă naţională.”

Europa Liberă: Deci e păgubos sistemul pentru că e vinovat şi cel care dă, şi cel care ia?

Tudor Dabija:
„Exact. Fiindcă partea care oferă, de asemenea, trebuie să fie pasibilă răspunderii.”

Europa Liberă: O ultimă întrebare: se discută foarte mult despre agenţia fiscal-vamală care trebuie să fie creată. Ar putea să schimbe lucrurile în bine?

Tudor Dabija:
„Din câte cunosc, nici cu domnul director general nu a avut nimeni nicio discuţie pe acest subiect, nu a fost făcută o analiză prealabilă, nu am văzut niciun document.”

Europa Liberă: Cel puţin, cei care au creat coaliţia majoritară au insistat să fie comasat serviciul vamal şi cel fiscal într-o agenţie.

Tudor Dabija:
„La moment, poziţia organului vamal nu a fost solicitată...”

Europa Liberă: Nu se vorbeşte despre comasarea acestor două servicii, vamal şi fiscal?

Tudor Dabija:
„Deci conceptul respectiv ar putea fi foarte diferit: e o singură persoană juridică, rămân două persoane juridice, dar cu supunere la agenţia aceasta.”

Europa Liberă: E de durată.

Tudor Dabija:
„Este cred că de durată, nu avem astăzi o claritate, noi, ca organ vamal.”

Europa Liberă: Chiar şi de la reprezentanţii FMI, şi din partea agenţilor economici deseori auzeam că administrarea vamală ar lăsa de dorit. De ce aceste obiecţii critice la adresa serviciului vamal?

Tudor Dabija:
„De multe ori, când avem negocieri şi şedinţe, aşa să spunem, de dezbateri, cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, aducem argumentele, da, într-adevăr, ei cad de acord cu noi, că este o situaţie, dar în rapoarte se ţine cont de multe ori de opinia agentului economic. Este o opinie subiectivă, din punctul meu de vedere, fiindcă sunt emoţii careva. Cineva este satisfăcut, cineva nu este satisfăcut. În aşa tip de rapoarte, cred că ar trebui să fie, înainte de a fi publicate, invitat şi organul vamal sau alt organ care este supus unei verificări. În prealabil cumva să fie dat acest raport, pentru a se opina asupra celor constatate. Eu înţeleg că sunt nişte persoane cu raport, cu funcţii, dar oricum sunt careva executori sub ei care fac toate aceste operaţiuni. Şi li se oferă anume deciziile sau, mă rog, concluziile pe care le-au obţinut. De obicei, Banca Mondială, Fondul Monetar discută cu guvernul, noi mai puţin suntem în vizor, doar suntem puşi la curent cu anumite constatări, în unele cazuri.”
XS
SM
MD
LG