Linkuri accesibilitate

Concluziile Ministerului Justiției despre cazul Agroindbank (Kommersant)


„Odraslele de magistrat au culoar verde la Drept” (Adevărul).



Un articol din „Adevărul”, semnat de Virginia Dumitraş şi Ion Preaşcă, discută facilităţile pe care le au copii magistraţilor la înscrierea la facultăţile de drept. „Odraslele de magistrat au culoar verde la Drept” – este titlul articolului care se referă de fapt la o practică cunoscută de mai multă vreme, prin care copii magistraţilor sunt înscrişi la drept în baza unor acorduri de colaborare între CSM şi universităţi, considerate însă discriminatorii şi contrare Constituţiei de către specialişti.

Preşedintele CSM, Nichifor Corochii, a declarat pentru „Adevărul” că CSM are „acorduri cu diferite universităţi. Potrivit acestora, studenţii fac practica în instanţe gratuit, iar copiii angajaţilor din sistemul judiciar pot beneficia de această înmatriculare. Este ceva reciproc. Mă miră faptul că în orice căutăm probleme”, s-a declarat mirat dl Corochii, citat de „Adevărul”.

„Noii acţionari ai Moldova Agroindbank care au cumpărat în scurt timp circa 30% din acţiunile băncii au acţionat concertat. Aceste concluzii au fost trase de Ministerul Justiţiei în analiza sa pe care a prezentat-o pentru Banca Naţională”, scrie „Kommersant.md”. „Dacă acest lucru va fi confirmat de BNM, noii proprietari ai MAIB vor fi lipsiţi de dreptul de participare la administrarea băncii” [...] Experţii însă se îndoiesc de faptul că BNM va adopta o asemenea decizie şi spun că acţionarii noi „deja au câştigat această bătălie săptămâna trecută, când şefa MAIB, Natalia Vrabie şi-a dat demisia”. Mai scrie autoarea, Ina Kosiuk, de la această publicaţie electronică.

Ce vrea Rusia de la România?”, se întreabă în „Timpul” editorialistul George Damian. „În ultima vreme se înmulţesc „deschiderile” dinspre Moscova spre Bucureşti. După ce în vara anului 2012 postul de radio „Vocea Rusiei” a dus o aprigă campanie pentru ca România să nu-şi mai respecte angajamentele faţă de Uniunea Europeană, în vara anului 2013 au început demersurile oficiale. Prin vizita la Bucureşti a lui Nikolai Patruşev – secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fost director al FSB şi în general unul din apropiaţii lui Vladimir Putin – se încearcă „dezgheţarea” relaţiilor româno-ruse”, se menţionează în articol. De fapt, cum apreciază în final autorul, „Rusia îşi doreşte obţinerea unei capacităţi de influenţă politică la Bucureşti. De aşa ceva ar avea cu adevărat nevoie Moscova, atât pentru avansarea dosarelor economic şi cultural, dar mai ales pentru „dosarul Basarabia”.

„Timpul” reia şi o ştire difuzată de Protv Chişinău care arată că cel puțin 30% din elevi au picat bac-ul la matematica. Asta pentru ca au acumulat un numar mic de puncte si, cel mai probabil, vor avea note insuficiente. Potrivit unui profesor care a verificat lucrarile, multi dintre elevi au obtinut 5 sau chiar zero puncte. Asta inseamna ca acestia vor sustine inca o data examenul in sesiunea repetata. Deocamdata Ministerul Educatiei nu a confirmat informatia. Examenul la matematica a fost sustinut de 14 853 de aboslventi.
XS
SM
MD
LG