Linkuri accesibilitate

Acordul de Asociere este crucial pentru a merge înainte cu liberalizarea regimului de vize


Victor Chirilă
Victor Chirilă

Victor Chirilă: „Posibilitatea de a călători liber în spaţiul Schengen nu înseamnă şi libertatea de a te afla acolo cât îţi doreşte inima.”



Ieri, premierul de la Chisinau, Iurie Leancă, s-a aflat la Luxembourg pentru a asista la prezentarea primului raport al Comisiei Europene in legatura cu ridicarea vizelor pentru moldoveni pentru spaţiul Uniunii Europene. Premierul a promis, pe vremea in care era seful diplomaţiei moldovene, că moldovenii nu vor mai avea nevoie de vize începind cu 2014. Valentina Ursu a stat de vorba cu Victor Chirilă de la Asociatia de Politica Externa despre cit de realiste sunt aşteptarile Moldovei, avind in vedere ca Uniunea Europeana continua sa solicite reforme democratice importante din partea Chisinaului înainte de a ridica obligativitatea vizelor.

Europa Liberă: S-au făcut promisiuni că, până în toamna anului viitor, a anului 2014, Moldova ar putea să beneficieze de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Ar fi un termen şi un obiectiv realist, din moment ce s-a cerut mai multe de la autorităţile de la Chişinău: şi lupta cu corupţia, şi reforma instituţiilor de forţă, şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului, să se demonstreze că frontiera este bine păzită, transparentă, putem vorbi totuşi despre un termen şi un obiectiv realist?

Victor Chirilă:
„Eu cred că este un termen realist. Republica Moldova poate, în sfârşit, atinge acest obiectiv, dar este nevoie, în primul rând, de stabilitate politică în Republica Moldova. Este important ca guvernul să funcţioneze, instituţiile să fie eficiente, funcţionale şi să îndeplinească acea agendă de reforme pe care o cere de la noi Uniunea Europeană, în contextul planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Cred că, în primul rând, trebuie pus accentul pe reforma sistemului judecătoresc, pe combaterea corupţiei şi aici CNA-ul trebuie nu doar să investigheze, dar şi să producă dosare, care ulterior să ajungă pe masa judecătorilor şi să aibă un verdict, o finalitate, în acest sens.

De asemenea, este important ca acea lege privind prevenirea discriminării în Republica Moldova să fie pusă în aplicare. A fost creat recent Consiliul privind prevenirea şi eliminarea discriminării în Republica Moldova. Acest Consiliu trebuie, în sfârşit, să lucreze, trebuie să investigheze cazuri reale şi să demonstreze că el este funcţional.

De asemenea, frontiera Republicii Moldova trebuie să fie transparentă, dar, în acelaşi timp, să fie bine administrată, să fie bine securizată, astfel încât fluxul migraţional, care trece prin teritoriul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, să fie unul legal, iar cel ilegal să fie combătut şi, de aceea, este nevoie ca pe segmentul transnistrean al frontierei noastre cu Ucraina, Republica Moldova ar urma să depună mai multe eforturi pentru consolidarea controlului pe acest segment. Şi, din acest punct de vedere, deschiderea acelor şase puncte migraţionale pe acest sector sunt cruciale pentru Republica Moldova. Şi cred că ar fi o cedare mare şi pentru societate, şi pentru Uniunea Europeană dacă Republica Moldova nu va pune în aplicare aceste puncte de control, va ceda presiunilor care vin dinspre Est, în special, dinspre Moscova.

De asemenea, cred că este important ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cât mai curând posibil cu Uniunea Europeană. Din moment ce acest acord va fi semnat,va fi transmis un semnal politic foarte important pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii noştri.”

Europa Liberă: Deci, obţinerea acestui regim liberalizat de vize va fi posibil doar atunci când se va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană?

Victor Chirilă:
„Fără îndoială, în niciun caz mai devreme de semnarea acestui Acord cu Uniunea Europeană. Experienţa statelor din Europa Centrală, care deja sunt membre ale Uniunii Europene şi, de asemenea, a statelor din Balcanii de Vest demonstrează că liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană are loc doar după semnarea acordului politic-cadru, care înseamnă asocierea politică şi economică la Uniunea Europeană. Şi pentru Republica Moldova nu se va face o excepţie în acest sens. De aceea, Acordul de Asociere este crucial, pentru a merge înainte cu liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Să facem şi o precizare, domnule Victor Chirilă, obţinerea călătoriilor fără vize va fi posibilă doar în spaţiul Schenghen?

Victor Chirilă:
„Desigur, doar în spaţiul Schengen. Posibilitatea de a călători liber în spaţiul Schengen nu înseamnă şi libertatea de a te afla acolo cât îţi doreşte inima. Vor fi anumite limite şi fiecare cetăţean al Republicii Moldova, care va beneficia de acest regim, va putea să se afle pe teritoriul Uniunii Europene a zonei Schengen timp e 90 de zile, după care va trebui, desigur, să se întoarcă în Republica Moldova şi să călătorească iarăşi timp de 90 de zile în următoarele șase luni.”

Europa Liberă: Este un lucru foarte important, dar, pe de altă parte, şi unul foarte îmbucurător, din moment ce atâţia cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au găsit bucata de pâine înafara graniţelor. Pentru rude, pentru cei apropiaţi contează foarte mult, dar şi pentru cei care vor să călătorească fără restricţii în UE.

Victor Chirilă:
„De acord. Contează foarte mult pentru membrii de familie a celor care muncesc în Uniunea Europeană, pentru că acei cetăţeni ai Republicii Moldova, care muncesc legal în Uniunea Europeană, deja au un permis de şedere, care le permite să călătorească liber pe teritoriul statelor Schengen ale UE, dar acest permis nu oferă aceleaşi oportunităţi şi membrilor familiei, copiilor, fraţilor, surorilor, părinţilor. De aceea, este important ca şi aceşti membri de familie să poată călători spre Uniunea Europeană, spre Italia, Portugalia, fără obstacole. Şi acest regim le va oferi acestor cetăţeni această posibilitate şi va oferi un mare avantaj social tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care au rude peste hotare: familiile se vor reîntregi, rudele se vor revedea mult mai des. Desigur, foarte multe probleme de familie vor fi depăşite în acest sens. Deci, într-adevăr, impactul va fi simţit de fiecare familie care are cetăţeni care muncesc legal în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare: domnule Chirilă, se fac auzite unele voci, care spun că obţinerea acestui regim liberalizat de vize pentru spaţiul Uniunii Europene ar putea să aducă veşti proaste din partea Rusiei şi a altor state CSI, care ar putea să ceară viză. Credeţi că se va ajunge la asta?

Victor Chirilă:
„Liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană nu ar trebui să aibă efecte negative pentru regimurile noastre de călătorii cu statele din cadrul CSI. Dar depinde acum foarte mult de agenda fiecărui stat în parte. De exemplu, Rusia deja, de fapt, a anunţat că va introduce paşapoartele în regimul de călătorie cu Uniunea Europeană, va introduce vizele. Rămâne de văzut care vor fi negocierile dintre Chişinău şi Moscova şi dacă Moscova va folosi acest instrument pentru a face presiuni asupra guvernului şi asupra Republicii Moldova, de a obţine anumite cedări legate de orientarea geopolitică, să spunem.”
XS
SM
MD
LG