Linkuri accesibilitate

Mitropolia Moldovei față cu politicienii care susțin legea egalității de șanse de la Chișinău


Marian Lupu: în spatele criticilor [Mitropoliei Moldovei] stă lupta pentru putere din cadrul Bisericii.



Mitropolia Moldovei a avut o pozitie extrem de dura fata de legea anti-discriminare, ajungind sa ameninţe politicienii care au susţinut-o cu excomunicarea, limpede exprimată într-un comunicat publicat pe site-ul sau de internet. Ulterior pozitia bisericii s-a mai nuanţat, dar atitudinea sa fata de drepturile minorităţilor sexuale a ramas neschimbată. Liderul comunistilor moldoveni a mers chiar mai departe decit Mitropolia si a declarat că în opinia lui, parlamentarii care au susţinut legea anti discriminare ar trebui să nu fie lasaţi nici macar să intre in biserica. Liderul democratilor, Marian Lupu a spus duminică, de Rusalii, o importanta sarbatoare religioasa, că de fapt, pozitia atit de dura a Mitropoliei Moldovei s-ar datora unor tensiuni din cadrul ierarhiei bisericeşti. Diana Răileanu a căutat sa afle mai multe.

Deocamdată, Mitropolia Moldovei a anunţat că nu va sancţiona demnitarii pe care îi critică pentru apărarea drepturilor minorităţilor sexuale. Cu toate acestea, într-un comunicat al conducerii mitropolitane, remis săptămâna trecută, se spune că decizia de a nu-i mai primi în biserică pe guvernanţi ar putea deveni realitate dacă nu se va interzice prin lege ceea ce au numit „propaganda imoralităţii”.

Mai mulţi politicieni au criticat poziţia Mitropoliei Moldovei, iar liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat că în spatele acestor critici ar sta lupta pentru putere din cadrul Bisericii.

Expertul Institutului „Viitorul” şi, între altele, autorul cercetării despre „Geopolitica Ortodoxiei şi relaţia Stat-Biserică în Republica Moldova”, Eduard Ţugui, înclină să-i dea dreptate liderului PD, Marian Lupu şi iată de ce: „Din păcate, Biserica Ortodoxă din Republica Moldova şi mă refer aici la Mitropolia Moldovei, cea sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ruse, nu a fost de fiecare dată în ritm cu evoluţia societăţii şi statului Republica Moldova şi de multe ori a reprezentat o voce suplimentară, dacă mai era nevoie, şi a Federaţiei Ruse. Din acest punct de vedere s-a articulat o competiţie internă pentru conducere. Diferite feţe bisericeşti ar proba fidelitatea, să spunem aşa, faţă de jurisdicţia canonică şi de acele norme venite de la Patriarhia Rusă. În acest context, toată discuţia despre legea egalităţii de şanse, iniţiativa în acest sens a fost luată nu de către oficialităţile Patriarhiei, dar de către, spre exemplu, Episcopul Marchel de Bălţi sau alte organizaţii non-guvernamentale şi alte Asocieri religioase care au pus sub presiune suplimentară Mitropolia, Sinodul, ca să ia atitudine mai categorică.”

În opinia expertului Institutului „Viitorul” intenţia Mitropoliei Moldovei să nu mai primească în Biserică politicienii care promovează legea egalităţii de şanse, nu ar fi justificată: „Din câte eu cunosc, toţi cei mai păcătoşi de pe această lume pot în primul rând în Biserică să se pocăiască. Cum poţi un om pe care îl găseşti culpabil sau păcătos să îl îndepărtezi de Biserică? Dimpotrivă, omul care greşeşte trebuie apropiat, trebuie să discuţi cu el, să îl mărturiseşti. Nu ştiu în ce măsură este justificată această decizie. Altfel înseamnă că va trebui să avem legitimaţii ca să intrăm în Biserică în funcţie de numărul de păcate pe care le avem sau nu le avem fiecare.”

Unul din membrii sinodului Bisericii Ortodoxe, episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, este citat luni de agenţia Omega, apropiată opoziţiei comuniste, afirmând că preşedintele Nicolae Timofti ar ignora cerinţa interesele creştinilor afectaţi de consecinţele Legii privind egalitatea de şanse.
Previous Next

XS
SM
MD
LG