Linkuri accesibilitate

Bulgaria: protestatarii cer demontarea sistemului oligarhic


La o demonstrație în centrul Sofiei
La o demonstrație în centrul Sofiei

„Carta 2013” va crea un cadru pentru rezolvarea problemelor prin propunderi de amendare a practicilor de conducere și a cadrului legal.”


În cea de a 10-ea zi de la începutul protestelor civice, care au devenit proteste împotrivă guvernului Oreșearski și a modelului corupt de guvernare, un grup denunit „Inițiativa civică independentă” a formulat problemele care stau în fața democrației bulgare și a propus modul de rezolvarea a acestora.

Peste 60 de juriști, ziariști, profesori universitari, reprezentanți ai unor ONG-uri și ecologiști au semnat declarație denumită „Carta pentru demontarea modelului plutocrat al statului bulgar” sau pe scurt „Carta 2013”.

Printre problemele de bază menționate se află înstrainarea conducerii statului de interesul cetățenilor, corupția care a devenit motivul de bază a guvernării, eșecul permanent în combaterea crimei organizate, dependența trainică a vieții publice de societăți secrete și de carteluri corporative.

Este menționat rolul serviciilor secrete în deservirea oligarhiei, justiția și mediile dependente, rechetul în economie, și conexsiunea între sistemul politic de modelul oligarhic.

„Suntem uniți în jurul valorilor umanismului european și democrației, de înțelegerea că demnitate umană poate exista numai acolo unde există supremația legii, garantată de independență reală a justiției.
„Carta 2013” va crea un cadru pentru rezolvarea problemelor prin propunderi de amendare a practicilor de conducere și a cadrului legal.”

Aceste propuneri vor fi elaborate în cadrul unor grupuri de experți. Vor fi analizate posibilitățile aparatului polițienesc de a abuza de libertățile cetățenești, elaborarea unui concept pentru guvernarea transparentă a fondurilor publice măsuri pentru apărarea libertății de exprimare și altele.

„Carta 2013” se încheie cu promisiunea: „Prin aceasta dorim să creăm o perspectivă pentru eforturile națiunii și să ne împărtășim convingerea că de noi înșine depinde să trăim într-un mod decent și înteligent într-un stat democratic ce asigură cetățenilor săi șanse egale de realizare și tratament egal în fața legii.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG