Linkuri accesibilitate

„Moldova - un exemplu de succes pentru Rusia?”


Jurnalul săptămânii la Europa Liberă cu Sergiu Ostaf.


Nascut la 10 mai 1971 in orasul Tiraspol. Din 1995 se implica activ in viata publica pentru promovarea democratizarii si drepturilor omului in Republica Moldova si din regiune. Ocupa diferite functii de conducere in cadrul organizatiilor societatii civile si a formelor reprezentative ale societatii civile (CReDO, CNP). Este membru a citorva grupuri de experti la nivelul international in materia democratizarii si libertatilor omului (ODIHR, Consiliul Europei). Are pregatire profesionala academica (in Moldova, SUA si Anglia) si activează in domeniul politicilor publice, dreptului, drepturilor omului si managementului institutiilor.

Luni

„Saptamina incepe cu Transnistria”

Merg la Tiraspol ca sa vorbesc despre lectiile invatate de promovare a schimbarilor si democratizarii in regiunea transnistreana. Vom face schimb de opinii cu colegii din Ungaria, Ucraina, Slovacia despre experienta de gestionare a conflictelor. Ma asteptam ca la punctul de control voi vedea inasprirea cerintelor de traversare a granitei administrative, in realitate nu a fost verificata masina, doar au controlat actele. Se pare ca declaratiile de la sfirsitul saptaminii trecute enuntate de liderul din regiune nu si-a produs efectul sau poate chiar nici nu aveau acest scop?

Discutia dezvoltă subiecte interesante, un coleg european puncteaza clar si transant efectul DCFTA si a regimului liberalizat de vize pentru regiune, se contureaza mai clar posibile motive ale actiunilor „galagioase” ale liderului din regiune - beneficiile economice si cresterea economica reala in regiune ar putea fi ratate, DCFTA si regimul liberalizat de vize actioneaza direct asupra locuitorilor, autoritatile din regiune „pierd” partial controlul asupra politicilor. Descopăr intelegerea si interesul viu al participantilor din regiune pentru multitudinea de aspecte de reforma si democratizare desfasurate in Moldova, interesul lor este mai degraba in dimensiunea “cum?” si nu “de ce?”.

Experienta profesionala ma determina sa optez pentru actiuni in interesul locuitorilor din regiune, dimensiunea politica este pentru politicieni, noi trebuie sa avem in vizor promovarea politicilor concrete care imbunatesc calitatea vietii oamenilor, facuta cu implicarea oamenilor si consolidarea lor pentru ca locuitori din regiune sa „ceara” beneficiile date de la oficialii din regiune. Inevitabil, treptat, se va consolida „cetatenescul” la locuitorii regiunii, aceasta va “democratiza societatea”. Gene Sharp ar fi mindru de aceasta propozitie, dar ar fi contestat-o pentru ca targeteaza scopul transformarii directe de la o dictatura spre o democratie…Probabil, intelegerea mea a schimbarilor oscileaza inspre transformarea democratica pasnica a lui M.Ghandi.

Decid sa ramin la Tiraspol peste noapte. Amicii de la Chisinau cu glume si dispozitie buna - ca merg acasa - fac glume pe seama mea in contextului declaratiei societati civile si evolutiei alarmante in regiune urmare a actiunilor oficialilor din regiune si imi acorda statutul de „potentiala” victima. „Ai grija - spune unul - daca iesi seara la o plimbare antreneaza-ti fluiditatea exprimarii n rusa”.

Seara ajung sa fac o lunga plimbare prin locurile atit de cunoscute de cindva … cafeneaua La Umbra (acum e Dolce Vita), blocul meu indragit al facultatii de fizica si matematica (la ora asta totul e in bezna si fara lumina), podul pietonal peste Nistru spre plaja si satul Chitcani cu manastirea inconfundabila Noul Neamt, hotelul Aist cu cea mai buna bucatarie din oras, de atunci, …„Ce este scris pe acest panou - ma intreaba expertul din Rusia?”. Legenda spune - raspund eu - ca mesajul se incepe cu urmatoarele cuvinte: „Noi, generatia din anii 60 salutam pe voi din generatia anilor 20 ai secolului 21! Suntem mindrii ca deja traiti in comunism!!!…”. „Emblematic - spune expertul din Rusia - probabil ca traiesc din nou in anii 60, istoria in unele regiuni nu se dezvolta pe spirala evolutiva…”

Marti

„Moldova un exemplu de succes pentru Rusia?”

Ziua incepe dinamic, localul in care se tine seminarul despre provocarile dezvoltarii societatii civile din regiune, este plin , poarta o denumire elitista occidental, iar problemele discutate sunt intr-o alta extrema: “constringeri”, “control”, “suspiciune” sunt termenii cei mai des folositi pentru contextul din regiune. Pe malul drept increderea in mass-media si societatea civila se inscrie in trendul de crestere a increderii de pina la 20% in ultimii 10 ani, iar in Rusia si in stinga Nistrului, ar fi bine daca “stagneaza” si nu “degradeaza”.

Se prezuma ca participantii din stinga Nistrului venereaza experienta Rusiei, asa dar, anularea efectelor “legii agentului strain”, in Rusia in vara anului acesta, este vazuta ca un colac de salvare pentru a opri aplicarea legii similare la Tiraspol, “Nu neaparat sa repetati greselile noastre - spune exertul din Rusia - noi am reusit sa anulam efectele cele mai nocive ale legii, mai bine luati exemplul din dreapta Nistrului”.

„Voi, in Moldova” - imi spune un participant din stinga Nistrului - aveti legi care obliga autoritatile la transparenta decizionala, accesul la informatie, aveti forme institutionalizate de influenta a societatii civle, CNP… Noi in “Pridnestrovie“ avem doar “obshestvennie palati” dupa modelul rusesc, autoritatile nu ne asculta”… “Ai putea sa-mi trimiti mai multa informatie despre legea directionarii unui procent din impozit, ce este CNP, cum influentati Guvernul?, legea voluntariatului si strategia societatii civile - imi spune expertul din Rusia - o sa-mi fie foarte utila experienta voastra!”

In drum spre Chisinau, fac o tura a Tirsaspolului si a Tighinei…”Esti bine acolo - ma suna colegul de la seminarul de ieri, declaratia aia cu Transnistria face valuri la Chisinau, acolo ceva se aude?” Nu am vazut vreo schimbare aici sau ca cineva sa-mi spuna despre declaratia noastra, doar oficialii de la OSCE, la o cafea, s-au referit la ea discutind ce poate face comunitatea internationala pentru democratizarea regiunii.

Miercuri

„Saptamina cind luna e mare si ziua e cea mai lunga”

Zua asta e cea mai lunga - adica ziua de miercuri de cind am decis sa fac ceva pentru CNP - in schimb saptamina aceasta noaptea e cea mai scurta nu doar ca avem 25 de subiecte pe agenda Guvernului care trebuie comentat. Astronomic, astazi ziua cea mai lunga in an! Diseara ma asteapta fiica caci telescopul nou al ei si sfera cereasca nocturna ne ofera multe zboruri noi ale imaginatiei, fiica mea este in cautare a materialului „fantasy” pentru textul la care lucreaza de ceva timp. Ma gindesc ca legenda lui Apolon si Artemis, o sa-i povestesc diseara, legenda data plasează locul nașterii și copilăriei Gemenilor ceresti (Apollo si Artemis) cu locul si modul de viaţă descris a întregii preoţimi geto-dace, un adevărat ordin călugăresc care detinea adevarul asupra societatii…. dar aceasta va fi seara….

Nu e intimplator ca-mi amintesc de legenda, avizez un proiect de lege de finantare a partidelor politice care ajuta democratizarea partidelor si reduce riscurile de coruptie in sistemul partidelor politice prin transparenta, insa…stimulentele financiare care ar incuraja partidele sa garanteze locul candidatilor femei in topul listelor electorale lipsesc…emblematic…politicienii barbati se pare ca reproduc modul exclusivist de guvernare al preotilor geto-daci se considerau detinatori adevarati ai intelepciunii absolute. “Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale care calcă făgăduielile făcute naţiei în ajunul alegerilor … Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei,” - imi sopteste in gind Eminescu … da, e timpul sa trimit opinia Prim-ministrului … “Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoreşti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, ... care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă.” - insista Eminescu - chiar e timpul sa trimit Opinia CNP, tocmai comentam un subiect cu independenta si depolitizarea institutiilor democratice.

“De ce nu putem observa partea cea lalta a Lunei? - ma intreaba fiica cu harta sferei ceresti” - E partea care ramine mereu in umbra, este invizibila pentru noi, pentru ca Pamintul si Luna sincronizeaza miscarile in jurul axelor sale, explic eu …

Joi

„Jazz-ul libertatii intrunirilor in Moldova”

Astazi e o zi foarte pragmatica. Dimineata, trebuie sa finalizez opinia CReDO asupra proiectului de lege cu privire la intrunirile in masa…nu vrem limitarea libertatii intrunirilor, nu vrem renuntarea la statutul de campion regional la acest capitol, avem o lege cea mai liberala si democratica, am demonstrat ca libertatile democratice se inradacineaza si functioneaza in Moldova. Am deja 10 pagini de text critic: nu avem nevoie de o procedura de autorizare a intrunirilor, Moldovenii au cistigat libertatea prea greu, nu avem nevoie de “zone de siguranta” ca sa tine conducatorii in siguranta “sonora” de cerintele noastre… Miine fac conferinta de presa sau cel putin o declarative, nu mai cedam nimic din libertate.

„Astazi mergem la Jazz live, trebuie sa ne vedem cu totii - verisorii de pe 3 continente” - imi spune la telefon verisorul din Israel. Unul este din Canada al doilea in Israel , al treilea e in Praga, eu am ramas in Moldova. O seara lunga dar placuta si mereu plina de istorii plina cu umor, asa ca adoua zi ma doare nu doar capul dar si burta. Cafeaua a fost buna, ne-a tinut in forma pina la 3 dimineata. Jazz-ul a adunat multa lume. Verisorul canadian tot ma intreba daca e adevarat ca economia Moldovei este in miinile a citorva persoane, „Oare merita sa investesc in Moldova?”. Ii spun sa fie rational, ca oricum nu o sa investeasca in afaceri mari - politic sensibile - afacerile mici si mijlocii sunt mai sigure. “Hai sa pornim un restaurant vegetarian sau o firma de IT - imi spune verisorul din Israel - nu cred ca Moldovenii sunt mai putin talentati”. “Democratia in Moldova deja este irevesribila - imi spune prietenul verisorului Canadian - vezi cartea aia rosie? E tare buna autoarea, imagineaza-ti ca lansarea ei e tocmai acum peste perete: ShizoFreedom! (de Nicoleta Esinencu)!” Exact, Freedom - spun eu - nu cedam nici un centimetru de Freedom, miine facem conferinta de presa, nu cedeam din libertatea intrunirilor.

Vineri

„Azerbaijan-Georgia-Grecia”

Pentru mine este o zi in care metafizic nu sunt in Moldova. Lucrez asupra analizei unui proiect de lege cu privire la asociere din Azerbaijan si un raport „dificil” pe Justitie din Georgia, impreuna cu colegii din ODIHR pregatim o vizita in Grecia - monitorizam libertatea intrunirilor in contextual protestelor sindicatelor contra masurilor de austeritate impuse, cum este perceput acolo de “troika UE, FMI, BCE””.

Nu cred ca exista o diferenta atit de mare dintre modul in care unii actori creeaza “perceptiile” si incearca sa gestioneze acetestea pentru a-si atinge scopurile electorale. Crearea unei perceptii de dusman pentru “troika UE, IMF, ECB” - la ei (Grecia), iar la noi: “UE impune si obliga la reforme care submina valorile traditionale”; acolo militantii sunt: extrema conservatista , anarhistii si extrema stinga, iar la noi extrema stinga si grupurile religioase conservatiste. “Apararea interesului poporului prin restringerea libertatilor democratice de asociere si exprimare” - la ei (Azerbaijan), iar la noi interzicerea simbolurilor comuniste si a televiziunii opozitiei; Acolo regimul autoritar ereditar, iar la noi majoritatea politica democratica. “Combaterea coruptiei de elita - prin urmarirea tuturor membrilor fostei guvernari” - la ei (Georgia), iar la noi urmarirea penala a unor membri din executiv. Nu sunt paralele directe, nu sunt similitudini exacte, diferenta este in detalii, dar experienta regionala este indispensabila pentru a intelege provocarile Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG