Linkuri accesibilitate

E Moscova un actor acoperit în crizele de pe teritoriul moldovean?


Traian Băsescu a fost recent precaut în privința dosarului transnistrean.



România nu pare pregatita nici sa raspunda avansurilor facute de Rusia, nici sa puna un diagnostic tensiunilor care au loc intre Tiraspol si Chișinău.

Cele doua teme au fost insa legate intre ele de ministrul roman de externe Titus Corlatean care a sugerat ca provocarile dinspre comunistii si separatistii din Transnistria ar fi rezultatul faptului ca nu s-a ajuns la alegeri anticipate, dupa criza din aceasta primavara, care a culminat cu propulasarea lui Iuire Leanca in fruntea guvernului.

In aceasta ecuatie, „Rusia îsi are propriile interese” este de parere seful diplomatiei de la Bucuresti, care lasa sa se inteleaga ca Moscova ar fi actor acoperit in crizele de pe teritoriul moldovean.

Niciunul dintre decidentii romani nu a mers, insa, mai departe cu speculatiile si nimeni nu a preluat la nivel oficial pericolul razboiului vehiculat in mediile de la Chisinau.

Seful diplomatiei române a facut o serie de piruete verbale zilele trecute pentru a spune, cu toate precautiile de cuvinta, ca la Bucuresti exista anumite preocupari legate de asa numita „demarcare a frontierei”, stabilita de presedintele autoproclamatei republici transnistrene, care a trasat granita regiuniii separatiste, rupind din teritoriul istoric al Basarabiei.

Lucrurile arata totusi mai complicat decit atit, fara sa-l puna, in mod serios pe pe ginduri pe ministrul de externe sau pe presedintele Traian Basescu.

Cei doi au avut zilele trecute intilniri bilaterale de lucru cu generalul Nikiolai Patrușev, un apropiat al presedintelui Vladimir Putin, iar ministrul roman de externe este asteptat saptamina viitoare la Moscova, de omologul sau Serghei Lavrov.

Este „o deschidere neasteptata” a Rusiei fata de România, ne-a spus un oficial de rang inalt de la Bucuresti, adaugind ca in capitala româna nu este inca prea clar care ar fi scopul acestei deschideri.

Merita amintit in acest context ca dupa intilnirea cu seful Consiliului de Securitate al Rusiei de acum doua zile Traian Basescu a fost destul de precaut cind a vorbit despre dosarul transnistrean.

Daca Traian Basescu este atit de discret, in loc sa profite de tendința anti-rusă, in eforturile sale de a-si reface imaginea, inseamna ca România si Rusia se pregatesc sa treaca la o alta etapa a relatiilor bilaterale, mai apropiate si mai pragmatice in acelasi timp.

In vreme ce Titus Corlatean, ministrul de Externe le spune oficialilțăților moldovenene sa dea dovada de intelepciune politica in fata provocarilor, presedintele român se abtine de la orice comentariu, semn ca are un alt plan sau ca in discutia dintre Rusia si România au intervenit elemente mai importante.

Cei doi, ministrul de externe Corlatean si presedintele Basescu se coordoneaza pentru prima data in mod vizibil de la inceputul coabitarii stinga-dreapta.

Rămâne de vazut insa daca aceasta coabitare va juca un rol in semnarea acordurilor de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana sau daca pina la toamna România mai are de bifat si alte prioritati pe directia Est.

Politigraf

XS
SM
MD
LG