Linkuri accesibilitate

La dispariția unei personalități a iudaismului, originară din Basarabia


(Foto: chabad.org)
(Foto: chabad.org)

Un portret al Rabinului Moshe Greenberg, supraviețuitor al lagărelor staliniste, unul din fruntașii mișcării hasidice Chabad Lubavitch.


Rabinul Moshe Greenberg, originar din Moldova, supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia, unul din fruntașii mișcării hasidice Chabad Lubavitch, a murit săptămâna aceasta în Israel la vârsta de 84 de ani. Un scurt potret al dispărutului are Mircea Țicudean.

Moshe Greenberg s-a născut într-o familie hasidică la Chișinău și a deprins primele învățături religioase de la tatăl său. La vârsta de 14 ani acesta l-a trimis să studieze iudaismul la un seminar secret sau yeshiva din Uzbekistan, într-o vreme când asemenea studii fuseseră interzise de sovietici.

Acolo, în Asia centrală, tânărul Moshe a aflat de planul rabinului Iosif Iitzak Schneerson de a ține vie tradiția iudaică în Uniunea Sovietică printr-o rețea de activiști și rabini. Mulți dintre cei implicați în acest plan au fost întemnițați sau deportați de autoritățile sovietice. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial Moshe Greenberg a fost prins împreună cu alți camarazi încercând să fugă din Uniunea Sovietică și a fost trimis la muncă forțată într-un lagăr din Siberia, unde a petrecut șapte ani.

În 1951, înaintea celor mai mari sărbători din calendarul evreiesc, Rosh Hashanah și Yom Kippur, Greenberg a rugat un inginer angajat în lagăr, despre care avea impresia că ar putea fi evreu, să-i aducă o carte de
Imagine a cărții de rugăciuni copiate în lagăr (foto: chabad.org)
Imagine a cărții de rugăciuni copiate în lagăr (foto: chabad.org)
rugăciuni. Inginerul avea cunoștință de o singură asemenea carte, pe care o putea doar lua cu împrumut. În amintirile fiului lui Greenberg se spune că tatăl său a primit cartea și și-a făurit o ascunzătoare, un fel de butoi, unde a petrecut ore întregi copiind-o cuvânt cu cuvânt timp de o lună într-un carnet de notițe. Apoi cartea sfântă scrisă de mână a fost folosită pentru rugăciuni secrete, în sotto voce, ale evreilor din lagăr.

Greenberg a fost eliberat din lagărul siberian în 1953, după moartea dictatorului Iosif Visarionovici Stalin și s-a căsătorit cu Devorah Chazan. În 1967 familia a primit permisiunea de a emigra din Uniunea Sovietică.
Într-un interviu Greenberg și-a amintit că odată ajuns în Israel a izbucnit în lacrimi văzând cum evreii se roagă nestânjeniți de nimeni la sinagogă.

Greenberg a deschis o școală și a predat iudaismul, fiind directorul filialei mișcării Chabad din Bnei Brak, un oraș din apropierea Tel Aviv-ului.

Au rămas în urma lui 17 copii și peste 130 de nepoți și strănepoți. Mulți dintre ei au devenit ei înșiși emisari ai iudaismului în comunități din diasporă, din America Latină până la Șanhai. Mișcarea Chabad Lubavitch are o filială și în orașul natal al rabinului Moshe Greenberg, Chișinău.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG