Linkuri accesibilitate

Recomandările Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-R. Moldova


Forul parlamentar solicită şefilor de state sau de guverne din UE să afirme sprijinul lor pentru perspectiva aderării R. Moldova la UE.



Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova a adoptat o serie de recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova şi Comisiei Europene Declaraţia şi recomandările Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova au fost prezentate astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către delegaţia Parlamentului Republicii Moldova, condusă de deputatul Ion Hadârcă, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova.

Forul parlamentar solicită şefilor de state sau de guverne din UE să afirme sprijinul lor pentru perspectiva Republicii Moldova de a adera la UE, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic din noiembrie 2013 de la Vilnius, iar Comisiei Europene şi Guvernului Republicii Moldova, să parafeze Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, înaintea Summit-ului de la Vilnius, şi le recomandă să întreprindă toate eforturile necesare pentru semnarea Acordului în anul 2014.

În recomandările adoptate, Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova îşi exprimă regretul în legătură cu declaraţiile, investigaţiile şi suspiciunile privind delictele şi corupţia în cadrul clasei politice moldoveneşti, administraţiei publice şi sistemului judiciar, ce au dăunat discuţiilor democratice şi au dus la subminarea încrederii populaţiei în liderii politici şi în instituţiile publice.

Comitetul solicită autorităţilor din Republica Moldova să efectueze investigaţii amănunţite, imparţiale şi în timp util pentru a clarifica acuzaţiile, în vederea stabilirii adevărului judecătoresc bazat pe probe.

În acelaşi timp, se recomandă ca decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 privind constituţionalitatea decretului Preşedintelui cu privire la numirea candidatului la funcţia de Prim-ministru să fie evaluată de către Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, Comitetul de Cooperare Parlamentară UE- R. Moldova îndeamnă la finalizarea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, reamintind că nu există nici un conflict în această zonă.
XS
SM
MD
LG