Linkuri accesibilitate

Turneul diplomatic al secretarului de stat american John Kerry


Secretarul de stat John Kerry la o întîlnire cu președintele israelian Shimon Peres la Ierusalim în mai 2013
Secretarul de stat John Kerry la o întîlnire cu președintele israelian Shimon Peres la Ierusalim în mai 2013

Pe agenda sa: reuniunea ministeriala ASEAN-Statele Unite, dialogul strategic cu India, procesul de pace din Orientul Mijlociu.



Agenda calatoriilor secretarului de stat, John Kerry ilustreaza prioritati ale politicii externe americane. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat american, John Kerry calatoreste in India pentru a conduce lucrarile dialogului strategic India-Statele Unite. Spre deosebire de predecesoara sa, Hillary Clinton care a vizitat si alta orase din India, in cele trei calatorii acolo, Kerry va sta doar la Delhi.

In capitala, seful diplomatiei americane va deschide lucrarile celui de-al doilea Forum pentru Educatie Superioara, va rosti un discurs cu privire la chestiuni bilaterale si regionale, se va intilni cu tineri antreprenori si va participa la un eveniment ilustrind cooperarea in chestiuni cum ar fi incalzirea globala, stiinta si tehnologie si eliminarea saraciei. India este un important aliat al Americii, in Asia si un rival regional al Chinei.

Popasul lui Kerry in India face parte dintr-un turneu diplomatic de zece zile in Asia, care debuteaza la Doha, in Qatar. Secretarul de stat va participa la reuniunea celor 11 ministrii de externe, care discuta despre situatia din Siria, inclusiv sprijinul acordat opozitiei din acea tara in eforturile de a obtine o solutie politica a conflictului. Qatarul joaca in ultima vreme un rol international important, in ciuda faptului ca este o tara mica. Resursele din petrol compenseaza insa dimensiunile si ofera Dohei o voce importanta in dialogul regional.

Dupa Qatar, Kerry se va afla la Jedda pentru discutii cu oficialitati saudite. In Kuweit City, vor continua sa fie abordate probleme regionale si de interes bilateral. Intre 27 si 29 iunie, domnul Kerry se va afla la Amman si Ierusalim, pentru a se intretine cu oficialitati palestiniene si israeliene, cu privire la procesul de pace in Orientul Mijlociu. Acest process este stagnant in present, dar sint depuse eforturi pentru revitalizarea sa.

Ultima escala a sefului diplomatiei americane va fi Bandar Seri Begawan, in Brunei, unde va participa la citeva conferinte regionale. Kerry va conduce reuniunea ministeriala ASEAN-Statele Unite.
XS
SM
MD
LG