Linkuri accesibilitate

Bizara lipsă de reacție a autorităților de la București față de provocările guvernului separatist de la Tiraspol (România liberă)


Explicația ministrului de externe român, Titus Corlățean (Revista 22).


Riscurile unei reaprinderi a conflictului in regiunea separatista Transnistria si-au castigat astazi loc pe prima paginia a publicatiilor din România. Daca nu la nivel de comentarii, oricum ca stiri si grupaje de opinii ale unor analisti din România si de peste Prut. Unul dintre ele este cel difuzat de site-ul Hotnews.

Evenimentul zilei, dar si Jurnalul national, publica declaratia ministrului moldovean al apararii, Vitalie Marinuta. Este o preluare din Jurnal de Chisinau, din care cotidianul de la Bucuresti a selectat asigurarile ca armata Republicii Moldova are capabilitatile necesare ca sa riposteze in cazul unui conflict militar provocat de regiunea separatista. Ieri, presa de la Bucuresti informa ca presedintele autoproclamat al Transnistriei, Evgheni Sevciuk, a emis un decret prin care asa-zisa frontiera de la Nistru a fost retrasata unilateral, incluzand orasul Tighina, plus trei sate aflate sub jurisdictia Chisinaului.

Citat de Evenimentul zilei, ministrul Marinuta da insa asigurari ca nu exista, de fapt, un pericol de escaladare a conflictului in forma militara, fie si pentru ca armatele ambelor parti, Transnistria si Moldova, nu se afla in cea mai buna conditie, care sa le permita cheltuielile unui conflict deschis. In plus, arata oficialul guvernului de la Chisinau, nici Moscova n-ar avea vreun interes sa se ajunga aici, pentru că pierderile pe plan internaţional ar fi mai mari decât un eventual câştig. O suplimentare a fortelor miitare rusesti din Transnistria pare si ea exclusa in conditiile actuale.

In Romania libera, Cristian Campeanu gaseste cel putin bizara lipsa de reactie a autoritatilor de la Bucuresti fata de provocarile guvernului separatist de la Tiraspol. Articolul lui Campeanu este si singurul care explica motivul decretului emis de liderul transnistrean: perspectiva liberalizarii vizelor de calatorie ale cetatenilor Republcii Moldova in Uniunea Europeana. Ridicarea vizelor nu va fi insa posibila fara securizarea frontierelor. Si cum Chsinaul a anuntat controale ale transnistrenilor cu cetăţenie rusă şi ucraineană, Sevciuk atacă exact in punctul sensibil. Practic, arata Cristian Campeanu, Republica Moldova este adusa, prin intermediul Transnistriei, in situatia de a opta: fie alege calea europeană şi abandonează Transnistria, fie se întoarce, împreună cu Transnistria, în zona de influenţă rusă.

Articolul din Romania libera il citeaza pe directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Dan Dungaciu confirma oarecum natura dilemei. Cu o nuanta in plus, totusi: fara Transnistria, Moldova ar putea adera usor la Uniunea Europeana prin reunificare cu România.

In partea a doua a zilei de ieri, ministrul român de externe Titus Corlatean a facut totusi o declaratie referitoare la ridicarea gradului de tensiune pe subiectul transnistrean, peluata imediat pe pagina electronica a revistei 22. Seful diplomatiei romane a admis ca a existat o retinere in a interveni public pe aceasta tema: „tocmai pentru a nu oferi pretexte altora să utilizeze aceste luari de pozitie ale României, dar o spun clar - a subliniat Corlatean - impartasim opinia SUA, a OSCE si a Guvernului Moldovei."
XS
SM
MD
LG