Linkuri accesibilitate

Ecourile legii lui Şevciuk (Timpul, IPN, Hotnews, Unimedia, Moldova 1)


Cine a pus stăpânire pe ambasada Moldovei de la Moscova? (Ziarul de Gardă)


Parlamentul de la Chişinău va dezbate astăzi într-o şedinţă specială cu uşile închise ultimele tensiuni între cele două maluri ale Nistrului apărute urmare a legii semnate cu 10 zile în urmă de Evgheni Şevciuk privind frontiera de stat a republicii separatiste. Constantin Tănase de la timpul.md crede că, prin secretul şedinţei, parlamentul vrea să ascundă „solidarități oculte și criminale între mai marii peste cele două maluri”. „Mă întreb ce secrete mai există, domnilor, în această problemă, ce decizii secrete intenționați să adoptați pe care nu trebuie să le știm și noi, prostimea!? Poate vreți să decideți arestarea lui Smirnov, Șevciuk, a „miniștrilor” și „deputaților” de la Tiraspol? Nu cred,” scrie domnul Tănase. În R. Moldova nu există secrete militare și economice, mai scrie autorul. Mai degrabă ședința va fi secretă, opinează el, ca nu cumva să se deconspire rețele financiar-economice, business criminal dinte cele două maluri, precum și afacerile criminale frățești dintre liderii celor două „țări vecine”.

Presa consemnează şi alte ecouri ale legii lui Şevciuk. Agenţia de ştiri „IPN” o citează pe europarlamentara Monica Macovei, copreşedinta Comisiei Parlamentare pentru cooperare UE - Republica Moldova, care susţine că recenta adoptare de către aşa zisele „autorităţi transnistrene” a unui text numit „legea frontierelor de stat” creează noi bariere militare şi administrative şi poate amplifica auto-izolarea regiunii.

„Hotnews.ro” scrie, cu referire la surse diplomatice, că problema Transnistriei şi a Republicii Moldova a fost pe agenda discuţiilor dintre cancelarul Angela Merkel şi premierul Victor Ponta cu ocazia vizitei acestuia la Berlin. Interesul Germaniei pentru acest conflict îngheţat e mai vechi, Berlinul fiind lider de iniţiativă în încercările de deblocare a dialogului în regiune. „Germania are o relaţie specială cu Rusia, iar Merkel încearcă să rezolve această situaţie în condiţiile în care formatul de negocieri clasic 5 plus 2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus UE si SUA) şi-a dovedit în mod clar ineficienţa”, relatează „Hotnews.ro”.

Portalul informaţional „Unimedia.md” îl citează pe liderul din stânga Nistrului, Evghenii Şevciuk, care a declarat după ceremonia de comemorare a celor căzuți în luptele de la Bender acum 21 de ani, că „Bender este un oraș transnistrean şi orice pretenții în acest sens: tentativele de revizuire a rezultatelor războiului din 1992 și a acordului din 1992 sunt o tendință foarte periculoasă”. Dl Şevciuk a mai spus că „retorica autorităților moldovenești devine tot mai agresivă. Și anume din acest motiv, nu există circumstanțe obiective pentru a schimba formatul de menținere a păcii”.

„Conflictul transnistrean ar putea fi soluţionat doar între cele două părţi, Chişinău şi Tiraspol, iar acţiunile unilaterale nu ajută şi pun în pericol soluţionarea paşnică a acestui conflict. Declaraţia aparţinând ambasadorului SUA în Moldova, William Moser, este citată pe site-ul postului naţional de televiziune „Moldova 1”. Totodată, oficialul american a remarcat că dacă a fost posibilă căderea zidului Berlinului, va fi posibilă şi soluţionarea problemei transnistrene.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie că omul de afaceri Ilan Shor, împreună cu soţia sa, cântăreaţa Jasmin, care circulă prin Moscova cu numere diplomatice, pun stăpânire şi pe proprietăţile Ambasadei Republica Moldova din Rusia. Conform unor surse, restaurantul „Moldova”, aflat în incinta hotelului care aparţine Ambasadei, ar fi fost dat în chirie unei firme care aparţine familiei Shor. Fostele angajate ale restaurantului, originare din R. Moldova, au fost disponibilizate, iar administratoare a devenit o prietenă de-a cântăreţei Jasmin, soţia lui Shor.

Într-un interviu pentru „Ziarul de Gardă” viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, s-a arătat sigur că sistemul de organizare a examenului de bacalaureat funcţionează şi şi-a demonstrat eficienţa: la ultimul examen doar jumătate de procent dintre elevi au avut tentative de fraudare a examenului, faţă de primul examen la care peste un procent din elevi au încercat vigilenţa supraveghetorilor. Potrivit oficialului, Ministerul Educaţiei care este responsabil de elaborarea şi monitorizarea politicilor în domeniul educaţiei şi-a făcut datoria, iar incidentele izolate investigate de instituţiile abilitate nu pot califica bacalaureatul drept un examen eşuat.
XS
SM
MD
LG