Linkuri accesibilitate

Obama la Berlin


Barack Obama la Poarta Brandenburg înainte să-şi rostească discursul
Barack Obama la Poarta Brandenburg înainte să-şi rostească discursul

Prezenţa preşedintelui american la Berlin a avut o mare încărcătură simbolică. Toată lumea se întreba care vor fi propoziţiile cheie din cuvîntarea sa ţinută în faţa Porţii Brandenburg.


Președintele Statelor Unite, Barack Obama a propus astăzi Rusiei o nouă reducere reciprocă a focoaselor nucleare cu încă o treime. Obama a lansat propunerea în timpul unui discurs rostit la poarta Brandenburg de la Berlin, la 50 de ani de la discursul președintelui John Kennedy și la 16 ani de la cel al lui Ronald Reagan. Numai că spre deosebire de ei, Obama a vorbit de partea estică a porții. Relatează de la Berlin William Totok:
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Prezenţa preşedintelui american Barack Obama la Berlin a avut o mare încărcătură simbolică. Toată lumea se întreba care vor fi propoziţiile cheie din cuvîntarea sa ţinută în faţa Porţii Brandenburg, din centrul oraşului, avînd în vedere declaraţia fostului preşedinte Kennedy care în urmă cu 50 de ani a rostit cuvintele legendare: „Ich bin ein Berliner”.

Ronald Reagan, Berlinul de Vest, în faţa porţii Brandenburg, 12 iunie 1987
Ronald Reagan, Berlinul de Vest, în faţa porţii Brandenburg, 12 iunie 1987
Într-o cuvîntare ţinută în spatele Porţii Brandenburg, în partea occidentală a oraşului divizat, preşedintele Ronald Reagan s-a adresat, în 1987, direct omologului său sovietic, cerîndu-i dărîmarea zidului despărţitor.

În 2008, Angela Merkel s-a opus intenţiei candidatului la preşedinţia americană, Obama, să vorbească în faţa Porţii Brandenburg, obligîndu-l să se adreseze celor 200.000 de simpatizanţi în parcul Tiergarten, în locul unde-i amplasată coloana libertăţii.

Barack Obama, care a fost acum pentru prima dată la Berlin, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, a lansat în cuvîntarea sa ţinută de data aceasta în faţa Porţii Brandenburg o propunere adresată, în primu rînd, Rusiei în vederea reducerii focoaselor nucleare strategice. Totodată, Obama a propus organizarea unei reuniuni la nivel înalt care, anul viitor, să dezbată securitatea internaţională. Preşedintele s-a referit şi la provocările secolului 21, combaterea terorismului, schimbările climatice şi la necesitatea impunerii valorilor democratice în plan internaţional.

Propunerea privind reducerea arsenalului nuclear a fost salutată în Germania. Preşedintele Conferinţei de Securitate din München, Ischinger, a subliniat într-un interviu acordat postului naţional de radio că în lume există prea mult armament nuclear care periclitează pacea mondială.

În cursul acestei zile, Barack Obama s-a întîlnit cu preşedintele federal, Joachim Gauck. Apoi a avut loc o întrevedere cu şefa guvernului, Angela Merkel. Cei doi politicieni au discutat despre crearea unei zone a liberului schimb euro-american şi adîncirea parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite. În acelaşi timp, cancelara a abordat şi problema delicată a supravegherii electronice a cetăţenilor de către serviciul secret american, NSA (National Security Agency). Serviciul NSA a stocat şi informaţii şi date electronice legate de cetăţeni germani, ceea ce a stîrnit aici un val de critici. Obama a precizat că măsurile de interceptare au loc în conformitate cu reglementările legale. Datorită lor au fost împiedicate peste 50 de acţiuni teroriste, inclusiv în Germania. Cancelara s-a pronunţat pentru un „echilibru” acceptabil „între securitate şi libertate”.

Barack Obama şi Angela Merkel în faţa Porţii Brandenburg, Berlin, 19 iunie 2013
Barack Obama şi Angela Merkel în faţa Porţii Brandenburg, Berlin, 19 iunie 2013
Merkel a anunţat în timpul conferinţei de presă comună că s-a hotărît un schimb de informaţii între serviciile secrete germane şi americane. Obama a subliniat că a vorbit cu Merkel şi despre necesitatea depăşirii crizei financiare, despre adîncirea cooperării în cadrul structurilor militare euro-atlantice, respectiv despre procesul de pacificare din Afganistan şi programul nuclear al Iranului. Pe agenda convorbirilor s-a aflat şi situaţia din Siria, a precizat Obama.

Se ştie că Germania nu este de acord cu propunerea americană de a sprijini rebelii sirieni cu armament. Obama a spus în faţa presei, la Berlin, că nu poate dezvălui detalii despre cum va arată sprijinul american.

Germania pledează pentru soluţii diplomatice şi nu furnizează arme în regiuni de criză, a reliefat Merkel.

Germania propune organizarea unei conferinţe internaţionale dedicată rezolvării problemelor din Siria şi instalării unui guvern alternativ din exil – fiindcă preşedintele Assad şi-a pierdut legitimitatea.

La conferinţa de presă, Barack Obama şi-a reafirmat dorinţa de a închide lagărul de detenţie din Guantanamo, din Cuba.

Preşedintele american s-a întîlnit la Berlin şi cu Peer Steinbrück, candidatul social-democraţilor la funcţia de cancelar.

Vizita de lucru a lui Barack Obama în Germania s-a încheiat în cursul serii, părăsind Berlinul în jurul orei 22.
XS
SM
MD
LG