Linkuri accesibilitate

Presa tipărită s-a aliat cu Poșta Moldovei în competiția cu internetul


Un domeniu ce ar oferi ziarelor şansa să supravieţuiască este cel publicitar. Din păcate volumul de publicitate distribuit presei scrise este infim.


Presa tipărită și poșta tradițională se numără printre victimele vădite ale celor peste două decenii de răspândire a internetului, care a făcut posibil emailul și publicațiile online. Astăzi, mai multe redacții de la Chișinău care scot ziare pe hârtie și Poșta Moldovei și-au unit eforturile pentru a organiza o zi a presei scrise pentru a atrage noi abonați. Cu această ocazie, Diana Răileanu a constatat că piața presei tipărite în Moldova încă nu și-a epuizat potențialul, în ciuda greutăților.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

Cu reduceri de 30 la sută la abonamente şi tombole cu premii, redactorii ziarelor şi revistelor din ţară au încercat astăzi să convingă vizitatorii Oficiului Central al Poştei Moldovei să perfecteze un abonament. Cele câteva zeci de minute petrecute la Poştă mi-au lăsat impresia că oamenii nu se avântă să scoată din buzunar bani pentru abonare. Dacă e aşa am căutat să aflu de la câţiva vizitatori:

„Nu mă pot abona pentru că am o pensie mică. În plus, de ce să cheltui bani şi timp pe citit când toată informaţia o văd la televizor sau o ascult la radio. Nu am bani în plus din pensie pentru ziare.”

„Fac economie pe alte teme şi iată am strâns aceşti bani şi m-am gătit mai demult că trebuia să mă abonez la ziare pentru a doua jumătate de an. Îmi pare că foarte puţini citesc, fiindcă acum... cu computerile astea. Eu singur am fecior şi numai la computer şade şi pierde sănătatea şi vederea, probabil. Dar eu iubesc să citesc foarte mult.”

Europa Liberă: De ce credeţi că oamenii citesc mai puţin în ziua de azi?

„Că nu-i interesant şi presa-i scumpă tare.”

Europa Liberă: Nu-s interesante ziarele?

„Nu şi mai multă informaţie găsim la televizor, pe internet.”

„Fiecare foloseşte acea modalitate de a citi pe care o consideră mai optimă pentru dumnealui. Unora le este mai uşor să citească la calculator, altora le place să stea cu un ziar în mână.”

Europa Liberă: Dar credeţi că va dispărea presa scrisă aşa cum cred mulţi?

„Eu cred că nu. Presa scrisă are un cititor al ei, fidel. Sunt mai puţini, dar nu va dispărea.”

Europa Liberă: „Mulţi vizitatori spun că nu prea au bani pentru un abonament la ziar. Pe de altă parte, din magazine oamenii îşi permit să cumpere de toate. Se pare că oamenii o duc mai bine, dar abonamente la ziare nu prea fac?”

„Fiindcă a citi nu este o prioritate.”

Europa Liberă: Dar faptul că se citeşte mai puţin îşi pune cumva amprenta asupra viitoarei generaţii?

„Eu cred că da, fiindcă a citi înseamnă a te dezvolta, a te perfecţiona, a fi în rând cu ceea ce se face în fiecare zi.”

Redactorii publicaţiilor cu care am stat de vorbă la târgul abonamentelor improvizat în Oficiul Central al Poştei Moldovei recunosc că în „era internetului” tot mai greu fac faţă concurenţei cu presa online. Totuşi, observă Natalia Calac de la ziarul de limba rusă „Panorama”, presa tipărită, de calitate, nu are cum să fie înlocuită de mai „tânărul” internet:

„Ziarele bune niciodată nu vor duce lipsă de cititor. Atât timp cât reuşeşti să menţii un echilibru şi să nu iai partea nimănui pe arena politică, oamenii te vor căuta în chioşcuri. Ne bucurăm că avem pentru cine lucra. În plus, ce scrii cu peniţa nu tai cu bărdiţa, prin urmare atunci când au în faţă un ziar cititorilor le este mai uşor să-şi dea seama dacă autorul este obiectiv şi independent în relatare.”

Pentru a spori vânzările, o parte din publicaţii lansează campanii în care cititorii primesc şi o carte, la preţ redus, odată cu procurarea ziarului. Astfel de iniţiative se bucură de succes, susţine Igor Dosca de la „Adevărul”:

„Noi ne străduim să oferim abonamente cât mai bune, cu preţuri bune, alte suplimente cum sunt cele de cărţi, să sensibilizăm publicul că trebuie să citească, pentru că din internet nu mai citeşti aşa de mult ca dintr-o carte. Ştim cu toţii că internetul pe lângă informaţii mai are şi multă publicitate care apare pe stânga, pe dreapta, dar cărţulia când o deschizi, în linişte citeşti şi mult mai multă informaţie obţii.”

Un domeniu care ar oferi ziarelor din Republica Moldova şansa să supravieţuiască este cel publicitar. Din păcate, observă gazetarii, volumul de publicitate distribuit presei scrise este infim, chiar dacă unele au tiraje mari. Lucrurile s-ar schimba, cred ei, dacă piaţa publicitară a fi demonopolizată, iar presa desconcentrată din mâinile politicienilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG