Linkuri accesibilitate

„Vor fi şi alte provocări, nu şi ostilităţi militare” (Adevărul)


Soarta Băncii de Economii şi a Moldova Agroindbank (.deschide.md)



Vor fi şi alte provocări, nu şi ostilităţi militare” – titrează Adevărul, cu privire la situaţia din zona de securitate ce desparte autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană de restul Republicii Moldova. Autoarea, Valentina Basiul, scrie că „ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, dar şi militarii care au apărat Tighina acum două decenii, încearcă să calmeze spiritele, în timp ce diverşi experţi ruşi de la Tiraspol şi Moscova trimit de câteva zile semnale despre o iminentă escaladare a conflictului la Nistru”. În articol sunt citate spusele ministrului Apărării Vitalie Marinuţa. „… nu vedem la momentul actual premise pentru escaladarea situaţiei într-un conflict militar. Provocări de tot felul vor fi, nu şi ostilităţi militare“.

Tonalitatea articolelor din Timpul.md la acelaşi subiect este mult diferită de cea din publicaţia de mai sus: câteva titluri de pe acest site - „Rusia e gata să invadeze Moldova. Cum va reacţiona Guvernul?”; „Rușii zdrăngănesc armele la Nistru: când va începe războiul?”. De fapt, sub aceste titluri prevestitoare de război, sunt două articole în care autorii iau la bani mărunţi declaraţiile făcute la Chişinău de politologul şi filosoful rus Alexandru Dughin, considerat unul din „sfetnicii lui Putin”, precum şi pe cei care au organizat/mediat această vizită. „Decizia Tiraspolului (citește: a Moscovei) de a-și „trage” „frontiere” ne readuc în memorie anul 1992 când tancurile rusești dansau „valsul păcii”, sub bagheta „dirijorului” Lebed”, scrie în editorialul său Constantin Tănase.

Și ca melodia acestui „vals” să fie mai bine recepționată de moldoveni, un „intelectual” care a deturnat curentul de gândire unionist din Moldova și acum respiră cu un plămân românește, iar cu altul rusește (este vorba de Iurie Roşca) l-a adus la Chișinău pe Alexandr Dughin să ne explice rosturile lumii moderne din perspectiva rusească. Dughin este ideologul partidului lui Putin „Rusia Unită” și lider al mişcării internaţionale euroasiatice, un antiamerican patologic. Acesta, asistat „intelectualicește” de cel cu plămânii bilingvi, ne-a explicat de ce omenirea trebuie să treacă de la etapa monopolară la cea multipolară, de ce UE „este „o groapă”, iar SUA un dușman care trebuie distrus și de ce în aceste condiții, adică în condițiile când „reintegrarea spaţiului CSI este o orientare strategică a Rusiei”, „integrarea în UE va crea probleme serioase pentru ţările care vor să adere”.

Mai multe publicaţii se ocupă de soarta celor două bănci moldoveneşti cu celel mai multe filiale, Banca de Economii şi Moldova Agroindbank. O ştire de pe „Deschide.md” anunţă că „un pachet semnificativ de 10,37% din acţiunile Moldova Agroindbank a fost vândut cu 11,08 mil. de lei, la Bursa de Valori a Moldovei”.„Astfel, pachetul de 10,37% al Agroindbank a fost vândut în 5 tranzacţii, la un preţ de 1030 de lei hârtia de valoare. Deşi nu se ştie cine a achiziţionat pachetul de 10,37%, experţii susţin că vânzătorii ar putea fi aşa zişii noii acţionari de la Agroindbank, care vor să scape de acţiuni şi să-şi şteargă urmele”, mai scrie autorul de la „Deschide.md”.

Iar o ştire de pe site-ul postului de televiziune publika.md sintetizează raportul comisiei speciale parlamentare care a anchetat situaţia de la BEM, singura bancă cu capital majoritar de stat. Banca de Economii nu a reuşit să depăşească problemele şi ar putea pierde licenţa de activitate, este cea mai importantă concluzie a raportului ce urmează încă să fie examinat în parlament. Comisia va veni cu trei soluţii, se mai arată în ştire, naţionalizarea băncii, privatizarea ei, dar cu menţinerea după stat a unei cote de blocaj de 33 la sută din acţiuni sau ca Guvernul să ofere bani de la buget companiilor de stat cu datorii la Banca de Economii, însă aceasta ar fi cea mai costisitoare soluţie. Comisia care face aceste propuneri a fost contestată de la bun început, pentru că printre membrii ei ar fi şi persoane cu interese pecuniare şi de proprietate la banca respectivă.
XS
SM
MD
LG