Linkuri accesibilitate

„Să avem plăcere din ceea ce citim şi să citim şi mai departe”


La Librăria din cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Melania Boboc, elevă în clasa a 6-a, la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău.



Melania Boboc: „Ultima carte a mea citită a fost „Însemnările unei puştoaice”, capitolul 1.”

Europa Liberă: Despre ce e cartea?

Melania Boboc:
„Cartea e despre o puştoaică, precum se zice şi în titlu. Ea face năzbâtii. E în perioada pre-adolescenţei şi iubeşte, se îndrăgosteşte, descrie de cine îi place, ce-i place şi ce nu-i place, ce o enervează, cum e la ea la şcoală. Uneori mă regăsesc şi eu printre acele rânduri. Carte începe cu „Doamne mă gândesc uneori dacă mama mea are creieri în cap”, deoarece nu vrea să-i cumpere IPhone.”

Europa Liberă: Spui că te regăseşti în eroina acestei cărţi. Unde vezi asemănări?

Melania Boboc:
„Sunt acolo nişte fraze care spun că prietenele sunt aşa şi aşa. Ea are o prietenă pe nume Makenzi, care o scoate din sărite. Am şi eu aşa prietene care mă scot din sărite.”

Europa Liberă: Dar cine ţi-a recomandat această carte?

Melania Boboc:
„Colegele mele de la şcoală mi-au recomandat-o. Acum citesc capitolul 2. Sunt vreo 5-6 capitole. În fiecare an se editează câte un capitol. E foarte interesantă cartea pentru că e mai în trend pentru noi.”

Europa Liberă: Decât cele din programa şcolară?

Melania Boboc:
„Da exact. Şi e scris cu caractere mari şi se citeşte mai repede, şi mai uşor.”

Europa Liberă: Dar cărţile incluse în programa şcolară le citeşti din plăcere sau te impui să le citeşti?

Melania Boboc:
„Sunt impusă să le citesc, nu că mă impun. Sau chiar şi mă impun pentru că deloc nu-mi plac. Uneori însă o fac din plăcere, depinde ce fel de carte este. De obicei, cum ne dau profesorii sunt nişte cărți care sunt din trecut, de gândirea lor.”

Europa Liberă: Adică îţi par depăşite?

Melania Boboc:
„Da, depăşite de moda noastră. Trebuie să citim ceea ce ne place. Să avem plăcere din ceea ce citim şi să citim şi mai departe.”
XS
SM
MD
LG