Linkuri accesibilitate

De ce vrea Băsescu să dezgheţe relaţiile româno-ruse?


Preşedintele român este cunoscut ca un politician care nu face gesturi gratuite, ci mai degrabă ca un jucător, de aceea rămâne nedescifrata întâlnirea de ieri cu şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev.


La București s-a aflat astăzi în vizită John Brennan, șeful agenției centrale de de informații a Statelor Unite, cunoscută sub acronimul CIA. Vizita oficialului american într-o țară est-europeană cunoscută pentru pro-americanismul ei vine la numai o zi după ce tot la București s-a aflat într-o vizită rară șeful consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev. Relatează de la București Sabina Fati.

Traian Basescu a spus ca s-ar duce la Moscova daca ar fi invitat, ministrul roman de externe vorbeste despre 2013, ca despre anul reconectarii bilaterale romano-ruse, iar viitorul ambasador roman in Rusia crede ca „asistam la o schimbare in tonul politicii externe ruse fata de Romania.

Presedintele Romaniei pare dornic sa-si schimbe discursul anti-rus, intr-unul mai pragmatic, desi deocamdata nu este clar ce scopuri are. Traian Basescu este cunoscut ca un politician care nu face gesturi gratuite, ci mai degraba ca un jucator, de aceea ramine nedescifrata intilnirea de ieri cu seful Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev. Inaltul oficial de la Kremlin a semnat un Memorandum cu Iulian Fota, consilier presidential pe probleme de securitate nationala. Documentul vizeaza lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere, combaterea traficului de finite umane, lupta impotriva spalarii banilor si a criminalitatii economice.

Viitorul ambasador roman la Moscova a explicat insa intilnirea dintre presedintele Basescu si fostul sef al spionajului rus ca pe un semnal de „deschidere” din partea Rusiei. „Asistam la o schimbare in tonul politcii externe rusesti fata de Romania”, a argumentat astazi Vasile Soare, dupa ce a fost avizat pozitiv in comisiile parlamentare de la Bucuresti pentru postul de ambasador al Romaniei la Moscova.

Traian Băsescu
Traian Băsescu
Traian Basescu rezoneaza la aceasta „deschidere” si spune ca s-ar duce la Moscova, daca ar fi invitat. O invitatie a fost adresata de Valdimir Putin lui Traian Basescu inca din 2008, inainte ca Putin sa-si fi terminat al doilea mandat de presedinte. Aceasta invitatie a fost insa abandonata de liderul de la Kremlin, impreuna cu promisiunea ca vor fi eliminati intermediarii, care incarca pretul gazelor cumparate de Romania din Rusia.

Traian Basescu se arata dispus sa uite neclaritatile din trecut, de dragul unui viitor care sa aduca beneficii Romaniei, iar Rusia a deschis deja usa, trecind cu vederea nemultumirile legate de prezenta scutului american antiracheta care va fi instalat in sudul tarii in urmatorii doi ani. In orice caz, presedintele roman s-a declarat gata sa discute punctele divergente care mai persista in privinta scutului cu Vladimir Putin, asigurind din nou partea rusa ca este vorba doar despre o arma de aparare.

O discutie mai relaxata a avut insa loc intre seful diplomatiei romane, socialistul Titus Corlatean, si secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, fiindca cei doi au cazut de acord ca 2013 ar putea fi anul reconectatii bilaterale, mai ales ca se implinesc 135 de ani de relatii diplomatice romano-ruse.

La jubileul ruso-bulgar a venit la Sofia chiar presedintele Federatiei Ruse, dar oportunitatea privind refacerea relatiilor cu Moscova, despre care vorbea ministrul roman de externe, nu va ajunge chiar pina acolo. In orice caz, dezghetul in aceasta directie este dictat mai putin de interesele de moment ale Romaniei, cit mai degraba de configurarile sugerate de la Washington, intr-o perioada internationala destul de fierbinte.
XS
SM
MD
LG