Linkuri accesibilitate

„Moscova vrea să blocheze avântul european al Chişinăului” (Deutsche Welle)


De ce se teme Rusia (Jurnal de Chișinău).


Portalul postului german de radio Deutsche Welle publică un articol întitulat „Moscova vrea să blocheze avântul european al Chişinăului”. „Deutsche Welle” face referiri la opinia experţilor în politică externă, potrivit cărora „tensiunile izbucnite la Varniţa sunt un semnal că Rusia se pregăteşte să folosească Transnistria pentru a bloca semnarea de către Chişinău a Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu UE la summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie, de la Vilnius. Conform acestei supoziţii, tensiunile ar urma să crească, în lunile următoare, până la cote periculoase”.

Potrivit lui Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău”, Moscova are toate şansele să izbutească cu acest plan. Oricât de calm ar reacţiona autorităţile de la Chişinău, ele nu vor putea ţine în frâu emoţiile cetăţenilor din localităţile respective, „dacă se va trece de la vorbe la fapte, adică la acapararea prin forţă a acestor teritorii”, observă editorialistul. Comentatorul mai scrie, printre altele, că „motivul adevărat de ce UE nu va semna la Vilnius acordul de asociere cu R. Moldova” ar fi faptul că călătoria fără vize în spaţiul european face, dintr-o dată, ca cetăţenia R. Moldova să devină mai atractivă pentru transnistreni. De aceasta se teme Moscova, ca transnistrenii să nu adopte cetăţenia R. Moldova, reducându-i posibilităţile de a controla regiunea. Şi de aceia Rusia declară de facto război R. Moldova.

George Damian încearcă în timpul.md să anticipeze mai multe linii de comportament ale actorilor cheie în acest conflict. Ce vor face trupele ruse de menţinere a păcii? Logica ne spune, scrie comentatorul, că pentru menţinerea păcii trebuie potolit agresorul. Vor interveni militarii ruşi pentru îndepărtarea unor eventuale trupe transnistrene care ar încerca să ocupe satul Varniţa? Sau trupele ruse vor adopta tactica struţului şi se vor face că nu văd această agresiune? Iar autorităţile de la Chişinău ce posibilităţi de acţiune vor avea? Sau vor fi lăsaţi locuitorii satului să se descurce singuri?
Decretul lui Şevciuk de anexare a satului Varniţa este găsit în general de comentator ca „o mutare riscantă”. Nepunerea lui în practică ar însemna că autorităţile de la Tiraspol au intrat într-o criză pe care încearcă să o rezolve prin exportarea conflictului. Iar dacă transnistrenii chiar intenţionează să anexeze satul Varniţa înseamnă că nu sunt de capul lor.
XS
SM
MD
LG