Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente ale zilei.



Preşedintele Nicolae Timofti conduce o nouă şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate. Vor fi discutate reformarea și modernizarea Consiliului Suprem de Securitate și a Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Examenul de bacalaureat intră în ultima săptămână. Rezultatele vor fi publicate pe 27 iunie, după care candidaţii vor avea 48 de ore pentru eventuale contestaţii.

La Tiraspol începe admiterea la Universitatea „Taras Şevcenko”, unde studenții pot candida anul acesta la mai multe specialităţi, dar s-a micşorat numărul locurilor cu finanţare de la buget.

Mai multe organizaţii neguvernamentale organizează o conferinţă de presă despre “…situaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova”. Vor participa, între alții, directorul executiv al Institului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie şi directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, care va fi şi invitatul emisiunii Europei Libere de la ora 19.

Pe agenda internaţională, în Irlanda de nord începe summitul Grupului principalelor state industrializate din lume, G8 (Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa. Germania, Italia, Japonia şi Rusia). Pe agenda discuţiilor se află criza financiară din zona Europa, temerile că economia americană se reface mai încet decât este de dorit, eliminarea barierelor comerciale dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană şi criza din Siria, mai ales după ce Statele Unite au anunţat că vor sprijini cu arme forţele rebele.

Ministrul de externe al Ucrainei, Leonid Kojara, preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, începe un turneu în Armenia, Azerbaidjan şi Georgia. Conflictul îngheţat din Nagorno-Karabach, precum şi relaţiile Georgiei cu regiunile sale separatiste Abhazia şi Oseţia de sud se vor afla în centrul convorbirilor.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay îşi continuă prima vizită oficială în Serbia. Miercuri, 19 iunie, Navi Pillay va pleca in Kosovo.

La Paris începe a 50-a ediţie a Salonului Internaţional de Aviaţia.

Astăzi este Ziua Internaţională de Combatere a Secetei.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG