Linkuri accesibilitate

Un nou pod dunărean


O simulare a podului Vidin-Calafat.
O simulare a podului Vidin-Calafat.

Cerememonia inaugurării a fost umbrită de decizia președintelui Rosen Plevneliev de a-și anula participarea



Cu o întârziere de trei ani, vineri a fost inaugurat podul peste Dunăre, Vidin - Calafat, între România și Bulgaria, a cărui construcție a fost sprijinită financiar de UE. Podul este de mare interes economic în primul rând pentru regiunea de nord a Bulgariei, care avea până acum acces către vestul Europei doar prin Serbia. Despre pod și dezbaterile pe care le-a provocat în Bulgaria realizarea lucrărilor relatează de la Sofia Petio Petkov.

Au fost prezenți primii miniștri ai Bulgariei și României, Plamen Oreșearski și Victor Ponta, comisarul Johannes Hahn, miniștri, mulți cetățeni.

Valoarea investiției este de 282 milioane de euro, din care 106 din fondurile europene. Podul are lungime de aproximativ 1800 de metri, cu 4 benzi de circulație, linie dublă de cale ferată, alei pentru bicicliști și pietoni.

În urmă cu o săptămână, socialiştii şi conservatorii din parlamentul bulgar au avut discuţii aprinse, fiecare asumându-şi meritele pentru realizarea podului.

Partidul GHERB susţine că proiectul a fost „salvat” de guvernul Borisov. De amintit că, până la sfârşitul anului 2011, actualul preşedinte Rosen Plevneliev a fost ministru al dezvoltării regionale în acest guvern.

Ministrul bulgar al transporturilor Danail Papazov a declarat că noul pod nu rezolva problema modernizării coridorului european nr. 4 în direcția Salonicului.

Starea drumului Vidin-Sofia este deplorabilă cea ce nu va permite folosirea noului pod la capacitatea maximă. În următorii 5 ani cu bani din fondurile europene vor fi modernizate drumul și tronsonul de calea ferată Sofia-Vidin. În curs de realizare este autostrada Struma din Sofia spre frontiera cu Grecia.

Ministrul Papazov a promis reducerea – fie și într-un mod unilateral, a taxelor de trecere a podului la Vidin - cel mai probabil pînă la nivelul de 2 euro în loc de 6 pentru un autoturism. Pietonii și bicicliștii nu vor plăti nimic.

Taxele vor fi împărțite între Bulgaria și România în funcție de contribuția financiară la proiect – aproximativ 80% pentru bulgari și 20 – pentru români.

Cerememonia inaugurării a fost umbrită de decizia președintelui Rosen Plevneliev de a-și anula participarea - o reacție la alegerea surprinzătoare în postul de președinte al Agenției de stat pentru securitate națională /DANS/ al lui Delian Peevski deputat din partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Peevski este proprietar al unui imperiu mediatic cu finanțare neclară, implicat în scandaluri politice și financiare.
XS
SM
MD
LG