Linkuri accesibilitate

„După summit o sa putem spune ca avem o strategie pentru Parteneriatul Estic şi după 2013”


Ministrul de externe Linas Linkevicius
Ministrul de externe Linas Linkevicius

Interviu cu ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius, a cărui ţară preia de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.



„Succesul summitului de la Vilnius este de a menţine proiectul european în atenţia lumii” într-o perioadă în care se vorbeşte mult mai mult despre Africa de Nord sau Siria, a declarat între altele ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, într-un interviu cu corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

Întrebat cum ar putea fi măsurat succesul summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic, după ce Moldova şi Ucraina par să treacă dintr-o criză politică într-alta, Linkevicius a explicat că menţinerea în viaţă a procesului este măsura succesului.

„Datoria noastră este să ne reamintim că nu am terminat proiectul de a crea o Europă unită şi liberă. Faptul că liderii de state vor veni la summit este un succes. După summit o să putem spune că avem o strategie pentru Parteneriatul Estic. Că avem o viziune şi după 2013. Nu este sfârşitul meciului, este numai începutul. O să putem implementa principii importante cum este cel „mai mult pentru mai mult” – când (ţările din Parteneriatul Estic; n.r.) dau mai mult, vom avea un mecanism prin care să răspundem şi noi cu mai mult….”

Din Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană fac parte Moldova, Ucraina - considerate, în diverse etape, poveştile de succes ale programului -, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. Şi Belarus care însă, de facto, s-a izolat.
Pentru ministrul de externe lituanian Linkevicius, un alt succes al eforturilor de apropiere a acestor ţări de Uniunea Europeană, şi implicit, al summitului de la Vilnius, este semnarea sau parafarea Acordului de asociere.

„Un alt succes ar fi să semnăm Acordul de asociere cu Ucraina până la summit, este posibil deşi sunt încă multe obstacole”.

Ucraina, precizează ministrul de externe lituanian, are trei domenii în care se aşteaptă progrese. Dar cum ajunge la aceste progrese, este o decizie internă. Cele trei domenii sunt sistemul electoral, reforma în domeniul justiţiei şi, mai ales, eliminarea aşa numitei justiţii selective, care se pare că a funcţionat şi în cazul fostului premier Iulia Timoşenco.
Iar la acest ultim capitol, eliberarea Iulie Timoşenco, crede Linkevicius, ar fi semnalul cel mai convingător.

Dar mai există trei ţări din Parteneriatul Estic care aşteaptă să parafeze Acordul de asociere.

„Mai sunt trei ţări, nu numai Moldova, dar şi Armenia şi Georgia. Sperăm să încheiem negocierile cu toate. Şi, a propos, Moldova a reuşti acest lucru recent , au avut această mare reuşită (de a încheia negocierile privind acordul de liber schimb; n.r.) , după toate tensiunile din guvern, după toată povestea aceea încurcată. Nu au pierdut timp, au venit cu rezultate, aşa că felicitări Moldovei ! Cinstit, putem încheia negocierile cu toate. Şi putem parafa acordurile, chiar şi o parafare completă este posibilă şi acesta ar fi un succes suplimentar.”

Nu există pericolul, a fost întrebat ministrul de externe lituanian, ca Uniunea Europeană la Vilnius să se grăbească să încheie acorduri cu Ucraina şi Moldova, chiar dacă cele două ţări nu sunt pregătite, numai pentru a demonstra că summitul este un succes. Riscând să creeze Uniunii Europene multe probleme în viitor ?

În replică, Linas Linkevicius reaminteşte că este vorba de un „proces”: dacă acordul de asociere cu Ucraina va fi semnat, continuă el, acesta mai trebuie ratificat de 28 de ţări membre al Uniunii, între care sunt multe ţări sceptice.

„Hai să fim realişti. Este important. Înţeleg ţările care vorbesc foarte deschis, care sunt foarte reţinute când vine vorba de perspectivele aderării la Uniunea Europeană, de extindere. Cum spun ele, nu trebuie create speranţe false. Sunt de acord. Pe de altă parte, dacă omori aceste speranţe, omori visul, le spui de la bun început că nu există nici o perspectivă. Ceea ce cred că este şi mai rău. Trebuie să găsim un echilibru, iar eu cred în importanţa procesului, nu mai a rezultatelor finale”- a mai declarat ministrul de externe al Lituanieni, Linas Linkevicius, în interviul acordat astăzi, la Bruxelles, Europei Libere.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG