Linkuri accesibilitate

O retrospectivă a săptămînii politice în dialog


Valentina Ursu de vorbă cu Aneta Grosu, redactor-şef la Ziarul de Gardă.



Europa Liberă: Dacă e să ne referim la sesiunea BAC din acest an, aţi putea să ne spuneţi ce i-a reuşit şi ce nu i-a reuşit Ministerului Educaţiei?

Aneta Grosu: „Probabil sunt totuşi mai multe cazuri de fraudare descoperite în această sesiune de BAC. Este o cifră impresionantă. Vor fi peste 600 de lucrări invalidate, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei. Nu i-au reuşit prea multe Ministerului Educaţiei în acest sens, deoarece foarte abil cei care au susţinut examenele au reuşit să copieze. Probabil cazurile de corupţie vor continua şi la etapa de verificare a lucrărilor, şi la etapa eliberării certificatelor de absolvire. Deci avem încă teren pentru asta.

M-a impresionat, în acest sens, un telefon a unui cititor al Ziarului de Gardă. El insista ca asemenea camere de luat vederi, cum au fost instalate în centrele de BAC, să fie montate şi în sălile unde susţin examene de calificare judecătorii sau procurorii. Şi asta pentru că, spunea el şi noi nu am putut proba aceste declaraţii, ieri la Consiliul Superior al Magistraturii a avut loc un examen susţinut de un grup de vreo 20 de procurori din întreaga republică care, potrivit acestui cititor, s-au echipat foarte bine cu fițuici şi cu teme pregătite din timp. Au intrat în sala în care se susţinea acest test şi au copiat cu succes fără a fi invalidate lucrările lor sau fără stres, în principiu, pentru că erau pregătiţi pentru asta.

Mă gândesc acum, statul în care chiar şi procurorii copiază la testele de calificare la ce ne putem aştepta de la nişte copii care ani de zile ştiu că BAC-ul a fost susţinut prin fraudă. Nu ştiu dacă avem destule argumente să-i convingem că din acest an trebuie să fie altfel sau că de mâine, de poimâine deja lucrurile ar trebui să decurgă altfel în Republica Moldova.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, vizita politicienilor la mitingul deportaţilor a arătat că o comemorare poate fi transformată într-o confruntare. Deportările subiect de polemici şi în Parlament, nu doar la piatra comemorativă. Ce gust a lăsat această confruntare când e vorba de comemorare?

Aneta Grosu: „E mult mai amar gustul decât în alţi ani. Acest eveniment regretabil, dar de fiecare dată a fost subiect de polemici în parlament. Fracţiunea comuniştilor întotdeauna a refuzat să aibă o atitudine umană faţă de aceşti oameni, pe care cei care conduceau acelaşi partid acum '70 de ani i-au deportat şi i-au surghiunit , le-au distrus viețile. În acest an lucrurile au fost şi mai caraghioase. Iată s-a iscat un scandal chiar la piatra din faţa Gării Feroviare unde reprezentanţi ai diferitor partide au aruncat cu zoi unii în capul altora. A fost scandal şi în Parlament unde comuniştii au refuzat să cinstească memoria deportaţilor.

Nimeni nu şi-a pus întrebarea că tot mai puţini rămân, totuşi, dintre deportaţi în viaţă. Tot mai puţine destine cunosc o echitate şi o recompensă a acelor sacrificii ale lor sau ale familiilor lor. Periodic politicienii mimează că se gândesc la deportaţi, le mai acordă câte un bănuţ cu diferite ocazii – 500 sau 300 de lei, depinde de mărinimia autorităţilor. Dar aceşti oameni pleacă fiind marcaţi de nedreptate. Pleacă pentru totdeauna dintre noi şi e de datoria fiecăruia ca cel puţin să-i ascultăm, dacă nu putem să-i mai ajutăm cu nimic.”

Europa Liberă: Partidele văd deportaţii mai mult ca un segment electoral?

Aneta Grosu: „Partidele pe oricine îi consideră segment electoral. Şi întotdeauna au fost regizate diferite jocuri, inclusiv pe seama deportaţilor. Asociaţia deportaţilor a fost implicată în campanii electorale. Şi este într-un fel regretabil că nu au fost compensate aceste eforturi ale deportaţilor de cei pentru care ei şi-au spus un cuvânt în anumite perioade electorale.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG